Fast det är ju uteslutande forskning som tar upp negativa hälsoeffekter som tas upp. Den forskning som visar på positiva effekter "glöms bort". Jag är fullt medveten om att det finns för- och nackdelar (vetenskapligt belagda) men det verkar inte riktigt finnas utrymme för fördelarna.
En enorm fördel för t.ex. tikar inom raser där livmoderinflammation är vanlig är ju att man helt eliminerar risken för livmoderinflammation. Något som kanske är oviktigt inom raser där det inte är ett problem, men något som helt klart är en viktig faktor för de som har hårt drabbade raser. Det är trots allt väldigt mycket säkrare (och billigare) att kastrera en frisk tik än när hon har blivit sjuk.
Sedan målas det upp sanningar som kanske inte alls är sanningar. Mycket av den forskning som finns har inte replikerats dvs. man har enstaka studier som visar på det ena eller det andra, men en studie säger inte sanningen. Ju fler gånger en studie replikeras ju "säkrare" är resultaten.
Har för mig att någon skrev att kastrerade hundar har kortare livslängd. Det kanske har visats i någon studie, men så i en annan (t.ex. denna
http://www.vin.com/apputil/image/handler.ashx?docid=5800951) ser man motsatt resultat. Vad ska man tro? Om kastrerade hundar lever längre än okastrerade skulle det kunna vara orsaken till att kastrerade hundar drabbas av cancer i högre omfattning än okastrerade. Hur vanliga är dessa cancersorter som kastrerade hundar drabbas av i högre omfattning? En 100%-ig ökning i risk kan ju handla om att gå från 0,1% risk att drabbas till 0,2%... fortfarande låg risk om än 100% högre.
Risken att kastrerade hundar drabbas av vissa sorters cancer är högre än för okastrerade. Å andra sidan är risken att drabbas av infektionssjukdomar eller trauma större hos okastrerade.
Forskning på en ras går kanske inte att överföra på hundar generellt? Ålder vid kastrering kan spela roll. Tidig kastrering kan vara fördelaktig ur vissa aspekter, men sämre ur andra. Ingen vet vilken ålder som är optimal (det kanske inte finns någon optimal ålder). Hundar som bor inne i stan kanske stressas mer än hundar på landet? Det är rätt stor skillnad på att ständigt omges av löptikar mot att bara utsättas för löptikar 1-3 ggr/ år. Jag växte upp på vischan och vi hade bara hanhundar. Löptikar vara aldrig ett problem. Vi hade ingen och vi hade inga grannar heller.
Jag tycker diskussionen ofta blir alldeles för onyanserad. Tycker länkarna nedan nyanserar lite.
http://news.vin.com/VINNews.aspx?articleId=27205
http://www.carodog.eu/wp-content/uploads/2014/10/PAV045web2.pdf