Sv: islandshästar med andra hästar
Lånar knapp>
Tror vi ska skilja på vokabulärt språk och kroppsspråk. Vi människor har många olika språk men när vi inte förstår varandra brukar kroppsspråket fungera bra oavsett nationalitet. Oavsett var man kommer ifrån kan man se om personen uttrycker glädje, sorg, ilska, förvåning m.m. , t.o.m. hos folkslag som levt isolerade sedan tidens begynnelse har haft samma kroppsspråk när man hittat dem i djungeln någonstans. Om det är medfött eller inte kan jag inte svara på men det är internationellt.
Om vi återgår till hästarna är jag övertygad om att de lär sig "språket" i flocken under uppväxten oavsett ras. Har studerat flocken här hemma med de flesta pållarna födda på Island. De har ett brett spektra med signaler med kroppen och även ljudmässigt. Sällan eller aldrig så sparkas de, på sin höjd markerar de genom att hoppa "jämfota" med bakbenen. Medan det inte är ovanligt, utan förvarning genom alla andra signaler, att hästar som inte lärt sig språket sparka utan förvarning vilket jag anser helt oacceptabelt. En häst som inte är nervös eller rädd och kan hästspråket sparkar inte i första taget.
Jag ser inte heller att det skulle vara skillnader på rasen som styr detta utan uppväxten, i box eller flock. Att det sedan är vanligare att man har Islandshästar i flock på lösdrift än andra raser gör kanske att det verkar som om de skulle ha ett annat språk medan det istället är frågan om att de har ett mer komplett språk. Ni som är ute och rider mycket, hur ofta ser man en Islandhäst med röd rosett på svansen
och när man rastar binder 10 st Islandshästar i samma buske utan problem trots att de kommer från flera olika ställen
Eller att man måste tänka på vem man rider bakom och måste tänka på vem man rider närmast o.s.v. Stor anledning till detta är att de hästar som är flockvana med den trygghet som det innebär och kan hästspråket, lättare kan umgås med okända hästar när de kommer ut.
Är också övertygad om att det hästen gör som inte är naturligt och kan vara en fara för oss ryttare har hästen lärt sig av människan.
Att det blir hårdare "strider" mellan jämnstarka är inget ovanligt bland flockdjur, se bara på hundar som är jämnstarka.
Så jag skulle vilja uttrycka det som så här, det är inte lätt att blanda flockvana med flockovana eller flockovana med flockovana medan det går bra med flockvana och flockvana
Rolle på Österlen
Islandshästar på Lösdrift