Sv: Insulin Resistance(IR) häst, hjälp?
Fast lucern ger ett högre pH (i magsäcken), dvs att ge lucern borde göra motsatsen mot att försura kroppen om man ska följa den teorin?
Sen är väl inte proteinet från lucern i sig mer försurande än protein från ngn annan källa, om man ska hålla kvar vid försurnings- och proteinteorin (som jag inte köper, men jag kan diskutera även saker jag inte köper), det borde ju då vara totalproteinet som spelade roll?
Antar du menar ryegrass? På svenska rajgräs? Det är ett av de gräs som lagrar in fruktan i extra stor mängd, dvs ofta sockerrikt. Det är ofta (mycket beror ju på väder, skördetid osv) proteinrikt.
Så blir lite motsägelsefullt där på proteindelen. Det som jag tycker är svårast när det gäller sådana här saker, och är en av de största anledningarna att jag föredrar det som är vetenskapligt förankrat, är ju att en häst kan må/bli bra osv tack vare eller trots att någonting. Och utan kontroller och studier är det jättesvårt att veta vilket det är.
Min har ju t ex fått dels långt över proteinbehovet (serverat via silage), och under proteinbehovet (serverat via silage). Det har inte gett någon märkbar skillnad på hans IR. Om däremot t ex förändringen skett samtidigt som en spontant förbättring, skulle det ju kunna vara lätt för mig att t ex tycka att 'när jag sänkte proteinet så blev han bra'. Men utan att undersöka/testa mer, så vet jag ju ändå inte om det var tack vare att jag sänkte proteinet, eller trots att jag sänkte proteinet - eller bara slumpen.
Det är ju där det eg är viktigast - vilket brukar påpekas av de ledande veterinärerna - att hitta det som fungerar för just ens egen häst. Provar man något som inte fungerar, sluta med det oavsett hur många/vilka som säger det är jättebra. Och omvänt, fungerar något så håll fast vid det, oavsett vad andra säger om det 'ska' fungera eller ej. Gäller dock att man då verkligen kan stänga av hemmablindhet osv när det handlar om bedömma hur ngt fungerar, vilket kan vara nog så svårt för oss alla ibland.
Så, om häst A mår bra med lucern men sämre utan - ge häst A lucern. Om häst B mår bättre utan lucern men sämre med - ge inte häst B lucern.
Dock bör/måste man vara kritisk ang vad man provar, och verkligen t ex fundera på om man ska prova att - påhittat ex - ge en häst bara bark och inget annat än bark, för att någon säger att det fungerar.
Så, jag tycker och tror att det viktigaste är just att hitta det som fungerar för ens egen häst, och sen om det är med/utan lucern, med/utan extra kalk etc är inte det avgörande. Hade jag t ex sett positiv skillnad av mer eller mindre kalk/lucern/protein/annat som inte *borde* spela roll men uppenbart gör det, så skulle jag ge min häst mer/mindre av det. För hästar är individer och reagerar inte lika, ens när man önskar de skulle det =)