Inredningsätande unghund

Hann inte läsa detta innan jag postade. Men kanske ni skulle skaffa en sådan kamera som man även kan kommunicera genom, och bara säga "nej" när han börjar bita på väggen? Evt ge honom en pinne/stock som han får bita på, om han inte är interesserad av tuggben?

En kamera som man kan kommunicera genom var smart!

Pinnar har han fått som han har möjlighet att bita på och det var kul ett par dagar, nu struntar han i dem med. Lika så kartong tyckte han var kul ett tag men det duger inte längre heller.
 
En munkorg man har hemma är en helt annan än den som är hos veterinären. Hos veterinären ska munkorgen sitta tajt så att hunden inte kan bitas. Den är endast ämnad och tillåten korta stunder. Det är inte konstigt att en del hundar upplever obehag av en sådan munkorg.
Har ni testat munkorg gjord i plast eller stål som sitter som ett galler över nosen? Hunden kan då fortfarande öppna munnen för att hässja till exempel och den sitter inte och kniper åt. Liknande finns även i tyg som ett nät. De kan man sedan med fördel använda även hos veterinären.
Hundar som man vet behöver munkorg hos veterinären rekommenderar jag alltid att de köper en egen som de tränar hunden till att använda i en trygg situation (träna i pytte pytte steg inte bara drämma på hela grejen direkt), och sedan när hunden är van har den den redan på sig när den kommer till veterinären. Så mycket lugnare och tryggare besök för hunden då!


Hos de veterinärer jag har varit hos så har vi använt en munkorg med plastgaller och det är även en sådan som jag tränar med hemma. :)
 
Det spelade ingen roll hur hon jobbade, och det var inte separation utan snarare att hon var "fardig vilad" efter ett par timmar oavsett hur mycket hon jobbat och kande sig uttrakad. Jag anvande bur nar jag lamnade henne och dar sov hon lungt tills jag kom tillbaka medan vi tranade pa att kunna vara los i huset utan att ha henne i samma rum. Oftast lamnade jag henne med ett ben eller en "bully stick" i buren och buren ar fortfarande hennes absoluta favorit stalle att lagga sig och hon kraver att ha den att sova i pa natterna.

I hennes fall beror hennes svarighet att koppla av mer pa en genetisk overraskning an dalig avel da alla hennes syskon, och alla andra valpar fran bada foraldrarna, varit helt normala valartade rottisar. :cautious: Hon ar i mangt och mycket fortfarande en "nut case" ... men hon ar min Princess och jag har lart mig leva med en nut case till hund till den milda grad att jag skaffade en Malle :angel::p

Exakt så, mer genetisk överraskning än dålig avel. Det här beteendet förekommer inte hos någon annan individ. Tack för tips!

2:a på passivitet är ju bra :)

Simning kanske kan vara något för din hund. Och då inte allmänt badande och hämta pinnar i vattnet utan mer målmedveten simning. Vintertid är det iofs svårt men sommartid är det kanon att låta dem simma efter roddbåt/kanot, längs brygga.

Parkor i skogen i hop med intrevallträning i backar. Då får både hjärnan och kroppen jobba.

Tack för tips! :)

Wightpulling kanske kunde vara en aktivitet som får igång dragsuget i hunden? Det är ju ganska stor skillnad för hunden att dra föremål med föraren framför sig mot att ha föraren bakom.

Tack för tips, detta ska jag läsa mer om! :)

Uppletande i svår terräng kanske också kan vara något? Gärna att det blir ganska svårt så han får jobba en stund innan han hittar vad du nu än har lagt ut. Då får han både jobba med kropp och knopp samtidigt.

Du vill inte säga vad det är för ras?

Tack för tips! :)

Då han inte är rastypisk så känner jag att detta ligger mer på individnivå. Han är inte lika någon annan hund som jag tidigare har haft i samma ras, han har inte samma egenskaper som hans kullsyskon eller föräldrar. Därför vill jag inte säga ras så att inte någon här hakar upp sig på just rasen.
Jag har nära kontakt med flera ur kullen samt uppfödare och vi träffas regelbundet för att träna ihop och där ser vi ju alla att han skiljer sig markant.

Jag håller med @linnsan angående bur, för både er och hundens skull. Ni slipper vara stressade över vad han hittar på och han slipper ha stressade ägare (och slipper skada sig!). Det blir ju även en trygghet för hunden om han har svårt att varva ner på större yta liksom.

Och så skulle jag väl se över aktiveringen. Blir han verkligen TRÖTT ibland? Eller mest smånöjd? Det sista räcker ju på en hund med bra nerver, även om de vill ha mer, men en hund som inte riktigt kan varva ner själv behöver ju bli trött på ett annat sätt.

Undrar med vad det är för ras? De fungerar ju lite olika =)

Som jag har skrivit upprepade gånger så blir han TRÖTT dagligen, så trött att han ligger däckad i timmar utan att resa sig eller vakna för minsta lilla.
Se mitt tidigare svar angående ras.
 
Då många verkar ha synpunkter på hans aktivering så undrar jag om någon har lust att själv dela med sig av sitt veckoschema för sin hund? Så jag får se vad ni menar med en rimlig aktivitetsnivå per vecka. Förstår ju att det kan skilja sig från vecka till vecka men borde ju finnas någon tanke/planering för varje vecka.

Upprepar igen att han blir trött som håller i sig i timmar. Såhär ser en typisk dag för oss ut:

05:30 Vi är ute för morgonpromenad. En timme i skogen där han springer lös, här brukar han få sina rusryck och rejsar runt, gräver och leker med sig själv hejdlöst. Vi är ute en timme och när han kommer in så går han direkt och lägger sig.

(Jag jobbar hemifrån med arbetstid 7-16)

Ca 8:00 Han vaknar efter att han varit däckad i ca 1,5 timme och får nu sin frukost. Han äter sin frukost på snuffelmatta, i aktivitetsleksaker, speciella matskålar, i höga gräset (varierar) Det tar honom ca 20 minuter att äta upp sin mat på detta sätt. Efteråt går han och lägger sig igen. Sover fram till lunch.

12:00 Vi har lunchrast. Här kan vi gå till hundgården för att leka med kompisar (han springer då med sina kompisar, leker och busar) cirka 45 minuter. Ska tillägga att det är en väldigt stor hundgård som har blandat öppen yta och skog vilket gör att hundarna springer i kuperad terräng. När vi kommer hem igen är han TRÖTT och däckar på sidan igen. Går vi inte till hundgården så tar vi en längre promenad på egen hand eller leker tillsammans.

14:30 Vi har eftermiddagsrast. Om vi inte gick till hundgården på lunchen så kan vi här träna små trick eller positioner i rallyn eller bakdelskontroll. Något litet som görs inomhus.

16:00 Vi slutar och tar en kortare rastningsrunda

Efter att jag har ätit middag runt kl 18/19 kör vi det stora träningspasset och den tiden varierar. Det är alltså här som vi tränar rally/NW/spårar.

Runt kl 22/23 får han sista kvällskissen.

Ungefär så ser en dag ut och alla dagar är ungefär likadana men att jag såklart har en plan över vilket träningspass vi kör när. Han sover gott när jag sitter och jobbar och har då inget behov av att hitta på egna saker eller vandra runt.
Vi har haft liknande upplägg för mina tidigare hundar som har varit av samma ras och de har varit mer än nöjd med denna aktivieringsnivå, med de hundarna kunde jag dessutom lägga in en vilodag (eller vila en hel helg om jag kände för det). Men alla är ju olika individer och här verkar vi tillsammans ha svårt att hitta en rimlig nivå.
 
@pusselbiten Men om han sover gott så som du beskriver, när går han lös på inredningen?

Utifrån din planering här verkar det som att ni gör flera mindre aktiviteter varje dag. Det undviker jag: jag kör hellre längre pass några gånger i veckan, än flera "småpass". Längre pass med rätt svårighetsnivå tar ut hunden på ett bättre sätt än flera småpass där man bara ökar aktiviteten under en kort stund flera gånger om dagen. Jag tänker att det snarare blir frustrerande för hunden istället för ett tillfälle där de får ta ut sig ordentligt mentalt.

Nu har jag förvisso inte brukshund, och träningen varieras beroende på säsong, så våra veckor ser ganska olika ut. Men "normalt" sett så tränar vi sök 2 ggr/vecka, spår 1 ggr/vecka, samt lydnad 2 ggr/veckan. Helger blir ofta diverse hundaktiviteter, tävling, utställning, osv.
 
@pusselbiten Generellt så är ju inte ”springa lös” och ”leka med kompisar” något som gör en brukshund riktigt trött. Så det du ser som en riktigt trött hund efter de sessionerna kan jag tänka mig att flera av oss andra snarare skulle se som vila. Jag tror inte din hund behöver aktiveras MER, bara annorlunda. Som någon skrev, utmanande uppgifter där hunden måste jobba självständigt under längre tid och inte har facit, i en annan miljö än hemmiljö.
 
@pusselbiten Men om han sover gott så som du beskriver, när går han lös på inredningen?

Utifrån din planering här verkar det som att ni gör flera mindre aktiviteter varje dag. Det undviker jag: jag kör hellre längre pass några gånger i veckan, än flera "småpass". Längre pass med rätt svårighetsnivå tar ut hunden på ett bättre sätt än flera småpass där man bara ökar aktiviteten under en kort stund flera gånger om dagen. Jag tänker att det snarare blir frustrerande för hunden istället för ett tillfälle där de får ta ut sig ordentligt mentalt.

Nu har jag förvisso inte brukshund, och träningen varieras beroende på säsong, så våra veckor ser ganska olika ut. Men "normalt" sett så tränar vi sök 2 ggr/vecka, spår 1 ggr/vecka, samt lydnad 2 ggr/veckan. Helger blir ofta diverse hundaktiviteter, tävling, utställning, osv.

Tack för input!

Som sagt så går han lös på inredningen så fort jag inte är närvarande. Jag jobbar ju hemifrån och är oftast hemma på min plats så att säga, men går jag ned till tvättstugan så vaknar han ju såklart för att jag stänger och låser dörren och dår går han på inredningen. Lika om jag går ut med soporna eller som tidigare nämnt går på toaletten med stängd dörr.
 
@pusselbiten Generellt så är ju inte ”springa lös” och ”leka med kompisar” något som gör en brukshund riktigt trött. Så det du ser som en riktigt trött hund efter de sessionerna kan jag tänka mig att flera av oss andra snarare skulle se som vila. Jag tror inte din hund behöver aktiveras MER, bara annorlunda. Som någon skrev, utmanande uppgifter där hunden måste jobba självständigt under längre tid och inte har facit, i en annan miljö än hemmiljö.

Är helt enig här. Det är inte mängden aktivering som brister utan det handlar nog mer om att hunden behöver en annan typ av aktivering.
Och vad det skulle vara för något är jättesvårt att säga utan att veta vilken typ hunden är. Helst bör man ha träffat den.

Att prova igenom hela spannet av aktiveringsmetoder på måfå till man hittar rätt kan lika gärna stressa hunden.

En bra tränare med god erfarenhet av problemlösning tror jag skulle vara det bästa om nu inte uppfödaren har några tips.
 
@pusselbiten Generellt så är ju inte ”springa lös” och ”leka med kompisar” något som gör en brukshund riktigt trött. Så det du ser som en riktigt trött hund efter de sessionerna kan jag tänka mig att flera av oss andra snarare skulle se som vila. Jag tror inte din hund behöver aktiveras MER, bara annorlunda. Som någon skrev, utmanande uppgifter där hunden måste jobba självständigt under längre tid och inte har facit, i en annan miljö än hemmiljö.

Tack för input! :)

Jag tror att han blir trött av dessa aktiviteter i alla fall då vi brukar gå hem när han "ber" om det och inte orkar mer. Vi försöker hitta självständiga aktiviteter att göra men då han har lidit av sådan svår seperationsångest så har det varit ett dilemma. Därav att vi ens började med NW då det var en aktivitet som han kunde försvinna in i och utmana sin självständighet och uthållighet. Vi har provat (och tränar på!) att jobba bort från mig och öka sin självständighet men han vill hela tiden ha koll på vart jag är någonstans och känns därför orolig och kan inte koncentrera sig. Det är nog därför han blir trött så fort av korta träningspass för mycket av den mentala biten går åt till att hålla koll på vart jag befinner mig?

vi har provat budföring för att få honom bort från mig men ändå med vetskapen att jag står kvar och han får komma tillbaka men han visar stor oro även under det momentet och nu har vi kommit till ett avstånd på 6 meter vilket är superlångt i hans ögon :)
 
Tack för input!

Som sagt så går han lös på inredningen så fort jag inte är närvarande. Jag jobbar ju hemifrån och är oftast hemma på min plats så att säga, men går jag ned till tvättstugan så vaknar han ju såklart för att jag stänger och låser dörren och dår går han på inredningen. Lika om jag går ut med soporna eller som tidigare nämnt går på toaletten med stängd dörr.

Låter isf som grov separationsångest.

Hade en Rottisblandning i unga år som gjorde så. Det räckte att jag gick de 10 m till postlådan för att han skulle börja tugga.

I vårt fall hjälpte inte ensamhetsträningen eller aktivering. Han var tyvärr en av dem som hade en viss ängslighet i sig.
Då jag inte kunde ändra mitt liv så till den grad att han jämnt kunde vara med så fick jag tillslut omplacera. Säger dock inte att så måste vara/bli för er utan delar bara med mig av min upplevelse av liknande händelse.
 
Tack för input!

Som sagt så går han lös på inredningen så fort jag inte är närvarande. Jag jobbar ju hemifrån och är oftast hemma på min plats så att säga, men går jag ned till tvättstugan så vaknar han ju såklart för att jag stänger och låser dörren och dår går han på inredningen. Lika om jag går ut med soporna eller som tidigare nämnt går på toaletten med stängd dörr.

Jag tycker det låter mer som separationsångest än understimulering.
Jag hade avgränsat ytan han får vara på, alltid stängt in när han är ensam och börjat om med ensamhesträningen.
 
Låter isf som grov separationsångest.

Hade en Rottisblandning i unga år som gjorde så. Det räckte att jag gick de 10 m till postlådan för att han skulle börja tugga.

I vårt fall hjälpte inte ensamhetsträningen eller aktivering. Han var tyvärr en av dem som hade en viss ängslighet i sig.
Då jag inte kunde ändra mitt liv så till den grad att han jämnt kunde vara med så fick jag tillslut omplacera. Säger dock inte att så måste vara/bli för er utan delar bara med mig av min upplevelse av liknande händelse.

Jag tycker också att det låter som kraftig separationsångest.

@pusselbiten Det verkar som att de tillfällen som du är borta ändå är ganska korta. Kan du erbjuda hunden alternativ att hantera separationsångesten på, t.ex. genom att äta/tugga som ju är lugnande? En fylld kong, hundmat utspritt över ett rum, ett ben att tugga på, osv. Eller blir hunden så stressad att äta/tugga blir helt ointressant?
 
Mina brukshundar får inte alls lika mycket daglig aktivering men håller sig lugna ändå.
Tycker inte du ska aktivera mer utan byta ut viss fysisk aktivering mot mental.
Tex hade jag personligen skippat att släppa i rasthage med andra hundar. Men det är inte alls säkert att det hjälper mot gnagandet/separationsångest.
Sen tycker jag det låter konstigt med en brukshund som inte vågar gå mer än sex meter från sin förare i budföringen. Har hunden problem med folk? Gillar den godis? Kampar den?
Var i landet bor du? Tänker om du vill ha tips på tränare :)
 
Jag tycker också att det låter som kraftig separationsångest.

@pusselbiten Det verkar som att de tillfällen som du är borta ändå är ganska korta. Kan du erbjuda hunden alternativ att hantera separationsångesten på, t.ex. genom att äta/tugga som ju är lugnande? En fylld kong, hundmat utspritt över ett rum, ett ben att tugga på, osv. Eller blir hunden så stressad att äta/tugga blir helt ointressant?


Ja, jag har erbjudit massa olika saker. Tuggben, leksaker, träpinnar, fyllda aktiveringsleksaker, kastar ut godis precis när jag går osv. Men han tar inte detta men så fort jag kommer in igen så kan han leta reda på dessa grejer och börja leka/äta (jag brukar då ta bort dessa grejer igen).

Stunderna han är ensam är väldigt korta och jag har till och med börjat ta med honom de gånger jag vet det kommer ta längre tid i tvättstugan (trots att hund är förbjuden där) eller att duscha med dörren öppen för att slippa skadegörelse. Så det handlar liksom om 2 minuter han är ensam varpå han hinner börja tugga/krafsa/gräva.
 
Mina brukshundar får inte alls lika mycket daglig aktivering men håller sig lugna ändå.
Tycker inte du ska aktivera mer utan byta ut viss fysisk aktivering mot mental.
Tex hade jag personligen skippat att släppa i rasthage med andra hundar. Men det är inte alls säkert att det hjälper mot gnagandet/separationsångest.
Sen tycker jag det låter konstigt med en brukshund som inte vågar gå mer än sex meter från sin förare i budföringen. Har hunden problem med folk? Gillar den godis? Kampar den?
Var i landet bor du? Tänker om du vill ha tips på tränare :)

Ja, han är väldigt speciell och som sagt, inga gener som har ärft då dessa inte hittas någonstans annars. Utan handlar ju om en väldigt orolig/osäker individ. Han har problem med folk och är väldigt restriktiv mot nya människor. Gillar inte kladdigt/färskt godis utan tar helst små och torra bitar (vilket bara det är en skillnad från hans släkt som är världens matvrak och glufsar i sig allt :D ) Han gillar att kampa.

Budföringen har vi tränat på personer som han sedan innan har accepterat och gillar så att det inte blir en ny människa till råga på allt. Men när jag sänder honom så tvekar han, vänder om och tittar bakåt, springer sakta. Sedan sätter han sig fint hos mottagaren (då ser han ju mig..) äter sitt torra godis, låter sig klappas och på kommando springer i ilfart tillbaka till position hos mig, nu utan att tveka.

Bor i Östergötland och tar gärna tips på bra tränare i hela länet och även i närliggande. :)
 
Min mallehanes veckoschema ser ut ungefär så här:
Morgon/middag/kvällrastning ca 15 minuter vardera.
Utöver det tränar jag lydnad/platsliggning/skott/budföring två-tre gånger i veckan, uppletande två-tre gånger i veckan, spår ca en gång i veckan (just nu), skydd en gång i veckan, sök en gång i veckan och ren fysträning en gång i veckan.
Han hade säkert kunna träna mycket mer än så men jag har helt enkelt inte tid med mer.
 
Ja, han är väldigt speciell och som sagt, inga gener som har ärft då dessa inte hittas någonstans annars. Utan handlar ju om en väldigt orolig/osäker individ. Han har problem med folk och är väldigt restriktiv mot nya människor. Gillar inte kladdigt/färskt godis utan tar helst små och torra bitar (vilket bara det är en skillnad från hans släkt som är världens matvrak och glufsar i sig allt :D ) Han gillar att kampa.

Budföringen har vi tränat på personer som han sedan innan har accepterat och gillar så att det inte blir en ny människa till råga på allt. Men när jag sänder honom så tvekar han, vänder om och tittar bakåt, springer sakta. Sedan sätter han sig fint hos mottagaren (då ser han ju mig..) äter sitt torra godis, låter sig klappas och på kommando springer i ilfart tillbaka till position hos mig, nu utan att tveka.

Bor i Östergötland och tar gärna tips på bra tränare i hela länet och även i närliggande. :)
Jag ska fundera om jag vet någon :)
Låt han kampa med mottagaren istället för godis (eller kör båda delarna) och gå och möt upp honom hos mottagaren så han blir trygg hos denne. Onödigt att skicka tillbaka till dig. Kör på samma person ett tag tills osäkerheten släpper :) Så hade jag gjort i alla fall :)
 
Min mallehanes veckoschema ser ut ungefär så här:
Morgon/middag/kvällrastning ca 15 minuter vardera.
Utöver det tränar jag lydnad/platsliggning/skott/budföring två-tre gånger i veckan, uppletande två-tre gånger i veckan, spår ca en gång i veckan (just nu), skydd en gång i veckan, sök en gång i veckan och ren fysträning en gång i veckan.
Han hade säkert kunna träna mycket mer än så men jag har helt enkelt inte tid med mer.

Tack för insyn i er träningsvecka :love:

Jag ska fundera om jag vet någon :)
Låt han kampa med mottagaren istället för godis (eller kör båda delarna) och gå och möt upp honom hos mottagaren så han blir trygg hos denne. Onödigt att skicka tillbaka till dig. Kör på samma person ett tag tills osäkerheten släpper :) Så hade jag gjort i alla fall :)

Och tack för bra och konkreta tips! :D
 

Liknande trådar

Hundträning Jag funderar lite på att skaffa brukshund om 2-3 år. Ligger en bit bort i tiden pga privatliv och jobb etc. Har dels lite funderingar...
2 3 4
Svar
73
· Visningar
3 809
Senast: TantAgda
·
Hundträning Hej på er! Vill egentligen bara bolla med er om ni tror jag kan få bukt med valpens beteenden eller om jag ska byta inställning dvs lära...
2
Svar
24
· Visningar
8 308
Senast: Migo
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp