Oj, då har jag rört till det
Du kommer ju ha en tränare framöver och då får du instruktioner direkt, tio gånger bättre än film.
"Hålla emot" är i grund och botten en spänning. När man inte rider kan ju hästen använda halsen att balansera med, men när man rider går ju inte det. Antingen måste hästen lyssna på ryttaren och balansera sig med hjälp av dess instruktioner, eller så hittar den på ett annat sätt. En del lägger all balans i bettet och blir tunga, andra spänner halsen för att hålla upp huvudet, då kan de dra upp huvudet och undvika bettet.
Om en häst knäpper av är de spända på samma plats, men istället för att dra uppåt så krullar de ihop sig och "går fint". Ofta så är de inte helt på hjälperna heller, iom att den håller emot så blir det gärna ett litet mellanrum mellan tex. en drivning och att hästen faktiskt ökar steget, de följer heller inte heller bettet om man för fram handen lite utan går kvar på samma ställe oavsett
Det är trots allt en känsla man måste lära sig, jag har ridit så många hästar där detta varit roten till de mesta problemen att jag har koll på hur det känns vid det här laget, men har man inte det så kan det vara svårt. Det är ju inte heller något önskvärt så en välutbildad häst skall ju inte knäppa av.
För att kunna känna takten kan du räkna 1 (reser dig), 2 (sätter dig) i varje steg lika fort som hästen travar, på en långbent häst räknar du långsammare än på en kortbent (b-ponny tex). Samma anledning man säger ettusenett, ettusentvå när man ska räkna sekunder, räknar man för fort är man ur takt med tiden. Rider du snabbare eller lånsammare än vad den travar är du ur takt.
Spöt är oftast lite bredare eller med en platta i änden så det inte tappas när handen är avslappnad. Denna lilla förtjockning kan du lägga tummen emot för att hålla upp det, som att du gjorde tummen upp med ändbiten ovanpå. När du sen blir vanare och inte behöver krama så mycket kan man lägga tummen vid sidan om spöt och på tygeln igen där den ska vara.
Hoppas jag förklara någorlunda, blir ibland lite rörigt när jag ska förklara saker.