Diskussionen om effektivitet i tråden fick mig att fundera på hela modellen med att mäta arbete i produktion över tid - ie effekt. Samhällsmodellen idag bygger på att alla människor är ungefär lika effektiva. På X tid förväntas arbetare A, B och C alla producera ungefär 5. Problemet med den modellen är, som vi ser i tråden, att den inte stämmer med verkligheten. Det bara är arbetare B som faktiskt producerar 5 på X tid, A hinner bara med 2 och C får ihop 8. Snittet över gruppen är 5 men känslan av obalans är påtaglig.
Frågan är vilket mått vi ska använda för att göra det rättvist? Samhället idag premierar produktion, varför ska A göra mer bara för att hen råkar vara snabbare? Men vi har också en parallell debatt om arbetstid, varför ska C ständigt slita med övertid för att hen råkar vara skapt för ett långsammare tempo?
Det blir givetvis en teoretisk diskussion som förutsätter att A, B och C är i övrigt likvärdigt kompetenta och engagerade. Men det belyser frågan om vad det är som arbetstagaren får betalt för, är det hens tid eller är det hens produkt? Svaret varierar mellan branscher och sannolikt rör det sig i många lägen om lite av varje. Och i ytterligare branscher, däribland min egen, kommer man att ha ett sjå med att alls definiera vad det är man producerar (vård?) och hur denna ska mätas (hälsa?).