Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag har varit lite nyfiken på det här med att hoppa över traven under igångsättning efter skada. Men, när jag läst om det verkar det stå mest om att det är bra vid ledinflammationer. Hur är det med tex senskador? Frakturer? Fång? Osv..
Någon som vet?
Det går inte att svara på. Det får man fråga sin veterinär, för det kan vara väldigt olika från fall till fall.
Vid ryggskador är det väldigt vanligt. Och diverse muskulära problem.
Mja, eller så frågar man folk här efter deras erfarenheter. Det var iaf min tanke! Och det är inte alltid veterinärerna man pratar med är insatta i just det man råkar vara nyfiken på.
Fast om inte veterinären vet hur man ska sätta igång hästen efter skada, så bör man nog byta ut honom/henne rätt omgående...
Jag har flera gånger blivit rekommenderad att hoppa över traven och ta galopp först - men det kräver ju att hästen är balanserad i galopp. En häst som har svårt för galopp eller som inte kan fatta galopp utan att slängtrava in i den är ju INTE ett dugg hjälpt av galopp.
Sen har jag en gång på en häst som trots diverse igångsättningsförslag från vet aldrig "höll hela igångsättningen". Där när vet gett upp hoppade jag över traven och gick rakt på galoppen. Den höll ett år men i slutänden gick det inte ändå.
Något däremot samtliga vet jag kommit i kontakt med har anammat senaste åren är intervalligångsättning. Dvs 1 minut trav - X minuter skritt - 1 minut trav osv. Och så sakta öka på först antalet med trav men fortfarande 1 min, sen endera öka på tiden på intervallet eller minska mängden skritt. Och sen introducera galoppfattningar, galoppera ett par språng och bryta av ganska tidigt, men vänta med galopp (i intervall) ett tag till. Borta är "10 minuter trav". A och O är att hästen bär sig och är i balans (så gott den kan efter utb osv). Att trava 10 min på en överpepp häst som mest tossar eller en som ligger på bogarna är ju inte uppbyggande.
Så, det beror på skada och häst helt enkelt tycker jag. Det finns nog inte en igångsättning som passar alla.
Jag har varit lite nyfiken på det här med att hoppa över traven under igångsättning efter skada. Men, när jag läst om det verkar det stå mest om att det är bra vid ledinflammationer. Hur är det med tex senskador? Frakturer? Fång? Osv..
Någon som vet?
Som jag lärt mig igångsättning (pga skada runt led, inte senskador), så har det alltid varit skritt och trav. Däremot inte trav i tio minuter, eller ens en minut. Utan skritt vid hand - skritt under ryttare - 6 långsidor trav, resten skritt - 10 långsidor trav, resten skritt - 12 långsidor trav, resten skritt, därefter ett par varv åt varje håll på stor volt - alla gångarter men försiktigt med böjda spår i annat än skritt och lång uppvärmning.
Det är framförallt de böjda spåren jag lärt mig att akta mig för, samma under framridningen - undvika böjda spår på ouppvärmd häst.
Intressant. Jag har aldrig fått en igångsättning som inkluderat ridbana/ridhus utan alltid "rakt fram ute i naturen"
Jag har bara satt igång hästar i jobbet, och då har det varit i ridhus/ridbana pga olycksrisken med att rida ut en pigg konvalescent, så det är nog mest av arbetsmiljöskäl, och det behöver ju inte en veterinär ta hänsyn till.