Sv: Hur vanligt är det att kastrera hund hanar?
Fram till för bara några år sedan var det faktiskt FÖRBJUDET att kastrera hundar (både tikar och hanar) i Sverige, om det inte förelåg medicinska skäl, vilket skulle konstateras av veterinär.
Kanske det är därför som kastrering ännu inte blivit så vanligt.
En av orsakerna till att det så länge var förbjudet är, vad jag har hört, att vi med vår stränga svenska lagstiftning ang. hundhållning inte hade problem med lösspringande hundar och oönskade valpar, och därför inte skulle behöva kastrera. Vet dock inte hur sant det är.
För övrigt så heter det kastrering när det gäller både hane och tik, och
inte som en del felaktigt säger
sterilisering när det gäller en tik.
Denna text har jag saxat från
Agria's hemsida:
Fördelar och nackdelar att kastrera
Det finns många myter om kastrering. Mår tiken verkligen dåligt av att inte få ha en kull med valpar? Kommer hanen att känna sig stympad? Blir hunden fet och slö? Nej, faktum är att det finns många fördelar med att kastrera en hund i tidig ålder.
Varför kastrera?
Kastrering innebär att testiklarna avlägsnas på hanhunden, medan livmoder och äggstockar tas bort på tiken. Båda förlorar då förmågan att fortplanta sig och tiken kommer heller inte att löpa. Att kastrera en hund är ett relativt enkelt ingrepp hos hanhundar. Hos tikar är dock ingreppet större. Normalt repar de sig väldigt fort efter operationen.
Om din hund inte är ett potentiellt avelsdjur eller en utställningshund finns det flera fördelar med en så tidigt kastrering som vid sex månaders ålder. Till exempel minskar risken för juvertumörer och prostataproblem drastiskt. Du slipper också bekymmer med oönskad dräktighet och hanhundar som matvägrar och ylar för att grannskapets tikar löper.
Många gånger är hanhundens temperament anledningen till att ägaren vill genomföra en kastrering. I de allra flesta fall blir hanen lugnare och könsdriften försvinner till stor del. Dock kan exempelvis revirmarkering och aggressivitet finnas kvar även efter kastreringen om den gjorts efter det att hunden utvecklat vanorna.
Kommer min hund bli fet?
Hälsomässigt är fördelarna med tidig kastrering många, men nackdelarna har också diskuterats i veterinärkåren. Man har menat att tillväxten hämmas hos tidigt kastrerade djur men amerikanska studier har visat att så inte är fallet. En hane som kastreras före puberteten utvecklar dock aldrig den vuxna, okastrerade hundens muskelmassa. Tikar kan drabbas av urininkontinens efter kastrering, men det kan oftast behandlas framgångsrikt: I vissa fall kan en förändring av pälskvaliteten ske hos kasterarde hundar.
I flera studier menar man att ämnesomsättningen i vila är lägre än hos intakta djur vilket betyder att de kastrerade hundarna har ett lägre energibehov. Men med en minskad mängd utfodring eller ökad motion bör inte din kastrerade hund bli tjock eller slö.
Kastrerade hundar är friskare
Det är en myt att tikar mår bättre om de får valpar. En hane mår ofta bra av att slippa stressen med revirmarkering och dominans. Ofta drar vi paralleller till oss själva och att det är därför vi avhåller oss från att kastrera våra husdjur.
Men i USA är det till exempel mycket vanligt att kastrera hundarna i tidig ålder, mycket för att minska oönskad reproduktion men också för att studier visat de många fördelarna som till exempel att djuren håller sig friskare längre.