Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
_moa_ skrev:Du har verkligen peppat mig!
Ska sätta igång att träna så fort snön försvinner helt. Är plus grader ut och paddocken ser ut som en skridsko bana och det känns lite onödigt att han ska bryta sig.
Tack så jätte mycket för dina svar
Silverkedjan skrev:Om islandsstången har jag bara en sak att säga.
De enda ryttare som borde få rida på det utan att göra skada på hästen är de som inte behöver det alls
sambaengi skrev:Det är inte bettet som skadar utan händerna som håller i tygeln! Ett islandbett har en kedja som faktiskt tar i före det blir obehagligt i munnen, så jag förstår inte alls din åsikt! Enda nackdelen är att det liksom ett vanligt tränsbett är tvådelat, vilket alltid blir som en sax då man tar i det, men eftersom kedjan tar innan så är en islandsstång rätt använd att föredra framför ett vanligt tränsbett på en häst som svarar dåligt i munnen! Likaså ger hävstångseffekten mer tryck på tungan medan ett vanligt tränsbett enbart dras bakåt mot tänderna, vilket knappast är skonsamt!
Anette
Sammet skrev:Nu ids jag inte läsa alla svar... så jag kanske upprepar något folk tjatat om...
Sammet skrev:Om en häst inte accepterar bettet är det inte en bra lösning att sätta på ett skarpare bett. Om man har problem med hästens mun skall man först och främst ta ut någon som kan kolla tänderna som är utbildad, inte en helt vanlig veterinär alltså utan någon som har utbildning på det hela.
Sedan får man se över sin egen hand. Hästar har inte problem, de har problem med människor. Det gäller alla problem eftersom de troligast inte skulle funnits där om inte vi funnits i hästens liv...
Sammet skrev:Bettet är både skarpt och elakt i fel hand. (och ja, bettets skärpa sitter i ryttarens hand men för den skull behöver man inte boffra upp med ett skarpt bett)...
Sammet skrev:Jag hade en sköthäst som gått höga klasser i hoppning innan han köptes in av skolan jag gick på. Denna häst kunde man knappt kontrollera ibland vid hoppning (det gick för mig men det var snarare för att vi hade en bra relation), det gällde att hålla i sig och styra, han fixade det men inte lärde man sig något av det inte... Men så fort man satte ett jaktkandar på stackarn tordes han inte ens ta ut galoppen, de hade ridit sönder honom på jaktkandaret så han "viste vad som gällde"... Vill man verkligen ha en sådan häst?
Sammet skrev:Dessutom så är det inte alls säkert att din häst trampar in under sig bara för att den är kontrollerbar när du använder islandsstång. Du får bara kontroll...
_moa_ skrev:Det är alltid bra att få höra samma saker igen!
Jag tror inte att han har problem med sin mun. Han trivs inte på det bettet jag har nu, så är det . Han har säkert lika stora problem med mig som jag har med honom, det vet jag. Men varför är det så jätte fel att sätta på ett stångbett om både häst och ryttare trivs med det??
Det är sant, men om jag nu har rätt hand då?
Nej det är självklart att man inte vill Inte har jag tänkt att rida sönder min häst bara för att man sätter ett skarpare bett i munnen!
Kontrollbar är han annars också. Nu förstår jag inte riktigt vad du menar. Jag känner när min häst arbetar rätt. Det känns rätt tydligt när vi slutar tjafsa med varandra i tex en öppna. Hela han blir avslappnad och lyssnar. Jag kan rida med sättet och vikthjälperna. Och ja... Jag tror att det beror på bettet. Varför? Därför att han gillar det! Aldrig annars tuggar han på bettet och
Balderum skrev:Det finns tredelade stångbett, om man nu vill använda dessa bett.
sambaengi skrev:Jag har hört det men har aldrig stött på något. Glirnashopen hade det inte tex.
Anette