Sv: Hur ser ni på akademisk ridkonst?
KL
Dessutom tycker jag att många andra faktiskt också rider dressyr för hästens skull - samtidigt som det finns många AR-nissar som tränar sin häst i första hand för sin egen eller publikens skull...
Faktiskt skulle jag bli förvånad om det visade sig att majoriteten av "alla" dressyrryttare rider dressyr för hästens skull.
Man har knappast häst för hästens skull, man har den för sin egen skull. Gillar man att tävla blir det lätt så att man har den för att tävla och då blir dressyren för tävlingens skull dessutom.
Är man i grunden hoppryttare riden man i regel dressyr för att prestera bättre inom hoppningen, men också delvis för hästens skull gissar jag eftersom den skulle gå sönder av att bara hoppas.
Inom AR försöker man ta det i hästens takt för att bygga upp hästen för det man vill göra. Hur mycket man än försöker få det till att det är "för hästens skull" så var det ju inte från början tänkt som det utan för att hästarna skulle tjäna sitt syfte väl i strid.
Jag personligen, oavsett vilken inriktning jag för tillfället haft, kan inte ärligt säga att min dressyr är till för hästen. Däremot kan jag ärligt säga att min dressyr är inriktad så att jag försöker få hästen ridbar och för att kunna göra mer med hästen utan risk för skador. När man rehabiliteringsridit och tagit det verkligen från grunden i AR för att sakta bygga upp hästen och jobba bort spänningar så har det ju varit för att jag själv ska kunna rida hästen med bättre samvete och utan att den går sönder. Ganska snåla och egoistiska skäl om man ska hårddra det även om man ibland känt sig som en samarit som anpassat sig en hel massa efter hästens "behov" för att bli ridbar.
Om man däremot säger att man tar det i hästens takt och att man rider för konstens eller nöjes skull snarare än för att hävda sig, ja då är man nog mer inne på en realistisk linje. Men DET kan man absolut göra oavsett inriktning, bara att man prioriterar olika saker som "i hästens takt" beroende på vad man vill göra. Vill man rida skolor ovan mark är det dumt att köra helt enligt Tävlingsdressyr-klassernas utbildningstrappa, då kommer man "bara" till piaff, passage och galoppiruetter.