Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tänker att det beror nog mycket på hur noga det mockas?Hur påverkas parasittrycket av små hagar som används konstant?
Lägger till att det också beror på hur lättfödda raser man har, var i landet och vilken typ av mark det är. Min gård är på totalt 2,75 ha. Vilket ger alldeles för mycket bete till mina lättfödda. Även om en sommarhagen vilas varje år..Bete = 1ha/häst. För att det ska räcka hela perioden.
Att stoppa in en häst i en rasthage behöver man "ingen plats" till. Så jag tänker såhär: om jag har två hästar och vill ha vinterhage och bete så skulle jag klara mig på 2,5 ha.
Min gård är på totalt 1,5 ha. Då går hälften bort i byggnader, trädgård skulle jag gissa. Kvar är 0,75 ha. Jag hade då en mindre vinterhage (50x30 meter?) För att kunna erbjuda gräs på sommarhalvåret. Plus att jag lånade ungefär en ha av grannen till bete. Det var på gränsen till för lite, då gick hästarna bara på bete dagtid och fick en tuss hö nattetid i vinterhagen.
Absolut, en lättfödd behöver ju inte ens äta gräset, det räcker ju med att titta på det..Lägger till att det också beror på hur lättfödda raser man har, var i landet och vilken typ av mark det är. Min gård är på totalt 2,75 ha. Vilket ger alldeles för mycket bete till mina lättfödda. Även om en sommarhagen vilas varje år..
Vad är mineralgödsel? Hur håller ni koll på ph?Jag tycker det även är avgörande hur hagarna sköts. Sedan vi började mocka hagarna dagligen, gödslar med mineralgödsel ca 2 ggr/sommar samt har koll på pH så har vi inte längre ogräs eller områden i hagarna som inte betas.
Mineralgödsel är konstgödsel, dvs. gödningsmedel som inte är "naturlig" utan där t.ex. fosforn kommer från fosforgruvor, kväve från industriella kvävefixeringsprocesser etc.Vad är mineralgödsel? Hur håller ni koll på ph?
Ah ok. Tvärtemot vad jag tänkte då.Mineralgödsel är konstgödsel, dvs. gödningsmedel som inte är "naturlig" utan där t.ex. fosforn kommer från fosforgruvor, kväve från industriella kvävefixeringsprocesser etc.
Mitt i prick. Jag har två sådana.. Och en nästan så lättfödd.Absolut, en lättfödd behöver ju inte ens äta gräset, det räcker ju med att titta på det..
Det går bra att mäta jordens pH med pH test eller ph-mätare.Vad är mineralgödsel? Hur håller ni koll på ph?
Har läst den med och är förvånad att den inte har diskuterats mer, eller så har jag bara missat det!I förslaget dom jag hänvisade till tidigare i tråden står det bla ;
”Mark bör inte användas som hästhage i mer än 10 år eftersom ackumulationen av näringsämnen då blir för stor.”
”För att minimera näringsläckage från hagar rekommenderas att hästtätheten i hagar inte bör överstiga 2–3 hästar per hektar, och att hagar ska ha minst 80 % intakt växttäcke, 10 % kan ha ett förtunnat växttäcke, men inte mer än 10 % bör vara söndertrampat”
10 hästar/ha och grusade små rasthagar lär försvinna med det nya förslaget?Hur mycket mark som egentligen behövs beror på hur man har för avsikt att hålla hästarna.
Ska det räcka till bete hela somrarna? Eller till rasthagar där de kan vara ute hela dagarna, men gå in på nätterna året runt?
Jag har erfarenhet av att ha betydligt mindre än 1-2 ha/häst och ändå inte hinna med att få det avbetat, de somrar som vädret är varmt och regnigt så att det växer hur mycket som helst. Och torra somrar ser det ut som öken i våra hagar, så att vi måste tillskottsfodra i princip hela somrarna. Vissa år behöver vi börja ställa ut hösilagebalar ungefär när skolorna kör igång och andra år har vi kunnat vänta till slutet av oktober.
Har man begränsat med utrymme för hagar och kan tänka sig att tillskottsfodra hela somrarna, så är det i min värld bättre att ha 10 hästar tillsammans i flock i en hage på 1 ha, så att de fortfarande har utrymme att sträcka ut och galopprejsa ordentligt i sin hage, än att dela upp ytan i många små rasthagar för 1-2/hästar per hage. (de där 15x30 metrarna, eller vad det nu är det säger, som är minimimått för att hästarna ska kunna röra sig i alla gångarter, är enligt min uppfattning vansinne, det är mer skaderisk om de galopperar på den ytan - start, stopp, tvära svängar etc - än att kunna rejsa i full fart på betydligt större yta.)
Det finns ju olika hjälpmedel för att mocka stora hagar, gäller ju att de bitvis är platta dock.Eller kommer det bli flera hästar som går i små grushagar istället, eftersom de går att mocka?
Jag har också läst den och tycker det hela är väldigt oklart. Jag förstår inte riktigt hur någon hästgård kan få det att gå ihop.Har läst den med och är förvånad att den inte har diskuterats mer, eller så har jag bara missat det!
Den 10-årsregeln kommer att bli svår för små hästgårdar med ett fåtal hektar mark, samt ridskolor med stadsnära läge?
Var ska hästarna vara när det gått 10 år?
Och vilka vinterhagar på de ställena har plats för 2-3 hästar/hektar? Minimum 3300 kvadratmeter per häst.
Hur många hyrstall kan erbjuda det?
Och hur många avstyckade gårdar med ett par hektar mark, kan komma kallas för hästgård? I teorin med antal hästar/hektar, antal % som ska vara beväxt osv.
Grusade vinterrasthagar är inte ok efter det träder i kraft? Eller hur ska man tolka?
Många frågetecken. För ridskolor blir det inte lätt som jag ser det. Inte för hyrstall/verksamheter heller.
Stor omställning för många?