Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
cetzyboy skrev:Det är steninga stigar (stora stenar) i början. Grusväg mestadels samt nya sträckningen mycket grusväg i olika storlekar.
Jag rekommenderar inte barfota faktiskt pga av 5 mil grus sliter MYCKET !!!
/Cetzy
Camilla_H skrev:Det låter som du rider i överkant långt för bara en 5-mil. Alla hästar med regelbunden motion av alla de slag (dressyr, hoppning, uteritter) klarar en femmil galant, speciellt om man en dag per vecka rider en lite längre tur med mycket trav och några galopper (ca 1,5 mil räcker väl).
Detta baserar jag på min erfarenhet av när jag hade ridskoleelever på ridskolehästar som tävlade distansritt mellan 1998 och 2001. De tog bla lag-DM brons under dessa år. Ridskolehästarna gick vanliga lektioner 5-6 stycken i veckan i ridhus eller på ridplan, gick ute i hagar dagtid och gick 1-1,5 mil varje eller varannan söndag under mina lektioner. Detta räckte mycket väl och vi hade inga uteslutningar på dessa år. Dock red de inte så fort - runt 10-11 km/h på tävling.
Själv är jag på 8 - milsnivån med en lättränad häst som jag får vara försiktig med så att han inte övertränas. Han rids distans ca 4 mil i veckan plus dressyr/western/styrke pass. Någon gång ibland går han 2-3 mil på ett pass och det visar sig att han i år (förra året red jag längre och hårdare) har bättre kondition än någonsin förr! Red ca 3 mil förra helgen och efter 2,5 mil av MYCKET kuperad terräng (riktigt långa sugande backar) hade han fortfarande energi att bralla lite i slutet av sista backen... Förut blev han trött och "hängig" i huvud/hals redan efter 1,5 mil, men nu ser han ut att vilja ta en runda till när vi kommer hem. Känns otroligt bra att ha honom på hugget på det här viset och att aldrig ta ut det sista ur honom.
/Camilla
edvarda skrev:Den "regeln" verkar inte särskilt vettig tycker jag. De flesta hästar kräver inte så mycket och man riskerar att få en övertränad häst med skador i stället.
Camilla_H skrev:Nåja, den genomsnittlige ridskolehästen på en liten ridskola går nog 2/3 av lektionerna med ryttare som inte kräver så mycket och där ingår nog mestadels skritt och en hel del stillastående. Gjorde det inte det så skulle de flesta av dem inte vara så överviktiga...
Min egen jobbar dock rejält under ett dressyrpass men det rider jag bara en gång i veckan.
/Camilla
edvarda skrev:Den "regeln" verkar inte särskilt vettig tycker jag. De flesta hästar kräver inte så mycket och man riskerar att få en övertränad häst med skador i stället.
Kan väl erkänna att jag inte brydde mig så mycket om vad det skulle innebära för den som red långa sträckor eftersom det då (och fortfarande) kändes så oerhört avlägset att jag skulle rida 10 eller 12 mil på tävling... men som jag uppfattade det då så var det väl så att det var under uppbyggnadsperioden och inte under tävlingssäsongen man skulle rida sådär, för under tävlingsäsongen så vilar man väl hästen rätt mycket mellan tävlingarna? Sen känns det ju helt rätt att som Neywaz skriver inte träna en häst som redan är uppe i den konditionen och går på den nivån, utan det här var nog mest när man ska byta nivå?edvarda skrev:Till den där "regeln" - skulle man då träna tolv och sexton mil i veckan om man rider svåra klasser...? Skulle inte bli så många starter då!
Krasux skrev:En fråga: Hur menar du med överträning? Syftar du på för hård träning, utan vila eller vad menar du? *Nyfiken*
/Emma
edvarda skrev:Kvalite går före kvantitet menar jag.
Många "nöter" alldeles för många mil i onödan tror jag. Vissa veckor blir det ju mer längd än andra men som regel är det inte antal kilometer som säger hur bra jag tränat min häst.
Jag tror också att det är mycket större risk att i sin iver och ambition, träna för mycket än för lite. Detta orsakar en hel del överbelastningsskador hos hästarna. Vila och återhämtning kan inte nog betonas som en del i träning och uppbyggnad.