Det är ju inte alla som eftersträvar höga resultat och ett spikrakt uppåt i dressyrkarriären. För många är det resan som är det viktiga, alltså att arbeta med och förbättra en individ så långt man kan, på dennes och ens egna villkor. Man kan ha mycket roligt med det och få enormt stor tillfredsställelse av det också. Det är ju fortfarande att ”träna dressyr” men kanske lite mer okonventionellt så att säga. Jag har också svårt att se varför en väl utbildad travare inte skulle kunna hävda sig i de lägre klasserna, bara lydnaden sitter, gångarterna är rena och ryttaren rider noggrant så finns väl absolut ingen anledning att man skulle kunna rida på 60% plus?!
Just med travare får man nog tänka på att många tränare tyvärr har förutfattade meningar och rätt ofta inte har någon större lust att träna ett sådant ekipage. Domare kan var likadana.
Och man måste var superpetig med hästmodellen - travare kommer i många olika former och det är inte alla som lämpar sig för ridning. Tyvärr är de större modellerna ofta lite långa och gängliga, de mindre är oftare kompaktare med bättre förutsättningar för dressyrträning.
Detta ligger mig lite varmt om hjärtat, jag har jobbat med travare en gång i tiden och tycker fortfarande att de är fantastiskt fina arbetsvilliga hästar. Arbetsviljan är ju för övrigt jätteviktig om man vill utvecklas.
Nej det är inte rätt typ av häst om man vill klättra i klasserna, men de är fina samarbetsvilliga kompisar som man kan ha mycket nöje av att utveckla sakta med säkert..
Jag som tränare och vän och bekant med andra tränare och domare känner inte igen att man skulle anse en travare vara skit bara pga ras. Generellt om du pratar om vb-travare som grupp så kommer nog de flesta anse att det finns raser med bättre exteriöra förutsättningar för dressyr.
Men får man se en riktigt välutbildad vb-travare som gör vad den ska bra tror jag många bara blir glada.
Kul iom att vb-travare ju som individer är lika mycket värda som andra. Och jäkligt kul iom att det så sällan läggs så mkt jobb på dem av folk som är kunniga nog.
Jag har också jobbat på travet som ung. Jag lärde mig massor av det och jag mins hur vi alltid letade hem åt någon som var klar på banan och annars skulle slaktas.
Och som jag nämde har de ju ofta en fin arbetsvilja. Men då krävs det ju att man lägger tid på att skola dem för uppgiften.
Det är inte just att be en oskolad vb-travare att genomföra ens lätta dressyrprogram.
Och iom de exteriöra bristerna(för dressyr) så kan det ju krävas mer kunskap än många vanliga tränare har för att det ska bli trevligt. Och mycket träningar för dessa.
Jag hade en ponny som hade rätt trist exteriör. Men när vi började med en viss samlande övning så kunde vi köra den rätt många gånger upprepat under passet.
När min stallkompis med sin vb-travare gjorde samma övning fick de begränsa sig till ett fåtal försök per pass. För rent exteriört med den bakkärran främst så fick hästen jobba så enormt mkt mer muskulärt att det blev som att jämföra med marklyft 100 kg eller lyfta några mjölkpaket.
Då hade de också ridit för samma tränare i fler år än mig och stärkt hästen under den tiden.
Och gjort det väl! Det var en duktig tjej som jobbade nogrannt.
Min nuvarande häst hade förmodligen satt det rakt av efter inridning pga exteriör för det.
Så om man är villig att lägga den tid och de pengar det rör sig om för gemene man att utbilda en vb-travare och förstår att det för de flesta tar slut på msv c nivå tycker jag det är superhärligt om någon vill köpa och göra.
Men vill man mest rida ut och sen åka och tävla ibland trots det tycker jag det är mest fair mot alla att ta en häst som grejar det ok trots den lilla träningen.