Sv: Hur hade ni gjort i dessa situationer?
Hej!
Så här skulle jag ha gjort i de olika situationerna om det hade gällt min medryttarponny. Han är 5 år, väldigt lugn, snäll och trygg för sin ålder. Är inte det minsta hispig av sig men kan vara lite tittig och skygga när vi är ute i skogen. I bland busar han men det är väl sådant som hör till, från marken kan han dock vara rätt gåpåig, bufflig, kaxig eller vad man ska kalla det (tycker inte alltid att en människa som står i vägen är anledning nog för att ta ett steg åt sidan). Men i grunden är han väldigt lugn och säker och snäll.
Situation 1:[/B]
Du rider på en väg när din häst plötsligt stannar som om den sett något, men du kan inte se eller höra något ovanligt. Hästen står helt still länge och ignorerar lätta skänklingar och säte. Om du ökar pressen visar den lätt obehag (viftande svans, lätt kast med huvudet eller liknande).
Min häst gör ofta så här, förmodligen har han väl känt av något svin eller rådjur eller liknande. Om det bara är "lätt obehag", dvs hästen är spänd och uppmärksam men verkar inte bli panikslagen, så sitter jag still, avvaktar, andas med magen och låter honom titta färdigt. Jag snackar med honom, men säger inte "braaa" eller talar lugnande, utan småpratar så som jag brukar göra. Tänker att det signalerar "ingen fara på taket" plus att det gör så att jag själv inte kan sitta och hålla andan och spänna mig. Jag brukar inte tvinga fram honom direkt när han gör så här, känns som att det ökar risken för att han ökar i spänning snarare än slappnar av. Efter en liten stund brukar han lugnt acceptera framåtdrivande hjälper, ev med lite frust och "blås".
Situation 2:
Du rider i skogen och en sten fångar hästens uppmärksamhet. Den börjar gå åt sidan för att komma runt stenen med så mycket marginal som möjligt, och ökar tempot en liten aning.
Min häst brukar titta på stora blad, särskilt rabarberblad. Jag gör inte så stor affär av det hela, försöker hålla mig till min tänkta ridväg och liksom ignorera det hela. Jag provocerar inte fram en fight utan låtsas som om det regnar, men om han helt slutar fokusera på mig säger jag "hörru" och blir mer bestämd i min ridning.
Situation 3:
Hästen är pigg på väg hemåt och ökar takten, om ryttaren är passiv kommer hästen troligtvis att gå upp i galopp så småningom men inget tyder på att den skenar eller är ostoppbar. (
För enkelhets skull är det fortfarande en god bit kvar innan ni kommer till stallet och marken är lämplig för alla gångarter)
Eftersom jag har lite problem med bjudningen i galoppen kan jag ta tillfället i akt att få lite "skjut" i honom. MEN jag är väldigt noga med lydnaden, lägger in mycket övergångar, halt, och rygga - sen framåt igen. Nu är min häst inte hästen som sticker, hade han varit lagt åt det hållet hade jag nog kört skritt - halt - skritt - trav - skritt - halt - trav osv, dvs övergångar och lydnad men utan att galoppera och riskera någon sorts skentur. Jag brukar tänka att jag övar mest på övergångar "uppåt" när jag är på väg ut från stallet och övergångar "bakåt" när jag är på väg mot stallet. Men som sagt skulle kanske lägga in lite galopp också. Accepterar dock INTE att han drar ifrån mig what so ever.
Situation 4:
Ni har ridit ut i grupp och du har kommit efter de andra. Nu är din häst mycket nervös och stissig, backar för minsta stoppsignal och snurrar runt, går inte framåt direkt om du ber den men när den går framåt är det snarare i hopp än i skritt.
Jag ropar "VÄNTA!!!!". De andra får snällt ta och stanna och så travar jag ikapp i så lugn takt jag kan. Känns dumt att försöka skritta om hästen uppenbarligen är för laddad för att kunna göra det ordentligt, och att galoppera ikapp är väl inte helt lyckat...
Situation 5:
Hästen vill undvika vattenstrlen när du spolar benen.
Det här är ju väldigt olika från häst till häst, om det är så att hästen egentligen är van vid att bli spolad men nu bara "tramsar" eller testar mig, eller om det är en häst som nästan aldrig blivit spolad och behöver vänjas, eller om det är en häst som haft dåliga erfarenheter av spolning och är rädd "på riktigt". Hade det varit min häst, som har blivit spolad tidigare men verkligen inte till vardags och som alltså fortfarande är lite osäker just på detta, men som samtidigt inte är särskilt stirrig i allmänhet samt kan bli lite väl kaxig och bufflig, hade jag inte gett mig förrän benen blivit spolade. Tänker nu att det inte handlar om att hästen är rent panikslagen utan mer "svassar omkring" och kanske går lite i cirklar eller så. Jag tar det LUGNT, ett steg i taget. Spolar med slangen på marken och får hästen att acceptera det. Spolar mot den kroppsdel som hästen är mest ok med att bli spolad på och fortsätter "smyga" mot benen. Eftersom det med honom på något sätt är osäkerhet kombinerat med att man alltid behöver vara noga med att sätta gränser, accepterar jag ett visst mått av "runtsnurr" men om han börjar gå på mig eller dra ifrån så säger jag ifrån bestämt (kanske ryter till och tar tag hårt i grimman). Jag ser ingen vits med att han stressar upp sig, så om jag märker att han gör det går jag tillbaka till vad jag gjorde steget innan (spolar på halsen, spolar på marken).
Ett alternativt tillvägagångssätt är att jag har någon med mig som håller honom så han står still, och sedan går rakt på sak så får han vänja sig bäst han vill. Dvs typ "attackspolar" benen och fortsätter med det tills han helt enkelt står still. Har inte provat det men det skulle kanske kunna funka. Men det skulle nog lika gärna kunna slå åt andra hållet så att han stirrar upp sig ännu mer och då är det ju lönlöst.
Sammanfattningsvis: jag känner av läget och försöker verkligen undvika stressad häst, men markerar när det får vara nog när jag känner att det mer handlar om att testa mig än att han är rädd. Det märker man ju i stunden...
Situation 6:
Hästen går förbi dig för att den har bråttom till stallet när du leder den.
Detta accepterar jag inte. Jag ger stoppkommandon i stigande styrka (från att bara ta väldigt lätt i grimskaftet, "ptrooa" till att typ köra ner mina egna hälar i marken och dra/rycka tag i honom och göra honom uppmärksam på att jag menar allvar med rösten, kanske genom att säga hans namn väldigt barskt), tills han stannar. Sedan går jag fram några steg, stannar, startar, stannar, backar, startar, stannar, tills jag känner att han lyssnar på mig. Berömmer när han lyssnar så klart.
Om han verkligen TRÄNGER sig över mig så viftar jag med armarna, hjälper inte det kör jag in en armbåge i sidan på honom, ryter till. Han får inte gå på mig!
Jag är inte så förtjust i att behöva hålla på och knuffa och ryta och rycka och tänker det första jag gör när jag får honom på foder försöka lägga någon slags nh-grund i markhanteringen. Tills vidare får hopp och vift duga...
Tack på förhand för era svar, tankar, analyser och erfarenheter
[/QUOTE]