Hur funkar aveln hos er ras ??

  • Avel
  • Trådstartare Trådstartare Konie
  • Startdatum Startdatum
K

Konie

Bland travarna får vi i allmän avel "bara" använda de hingstar som är godkända av en komitté. De tittar på prestationer, stam, rastypiskhet och veterinära defekter/ avsteg från det korrekta (säkert har jag glömt nåt och blir stenad nu....). Vi har också kunnat använda oss av sk. egen-hingst, dvs. det måste vara exakt samma ägare på sto och hingst, detta är det kanske slut på nu och ev. avkomma kommer inte att få delta i vissa löp osv.

Men det jag undrar över är hur andra raser/ förbund löser aveln, har ni också med prestationer osv. eller ?
 
Sv: Hur funkar aveln hos er ras ??

Ni har ju varit lite privilegierade inom travet om man jämför med ASVH. För att en avkomma där ska få full status (gröna papper) och få starta i alla unghäst tävlingar och tester så krävas att hingsten är godkänd av avelsnämnden och stamboksförd. Det man tittar på där på premieringen är ungefär samma som hos travhästarna. Fast kanske lite mer ingående på exteriör, gångarter och hoppning. På äldre hingstar tittar man också på prestationer. Enligt lag ska numera alla hingstar som används i avel vara friska och fria från veterinära defekter. Även egna hingstar till egna ston. ASVH hingstarna får sedan tidsbegränsade godkännanden och avkommorna utvärderas sedan innan dessa förlängs. Har inte hingsten tillför avel något dras godkännandet in. Visst kan man använda egen hingst med det fölet får inte gröna papper och inte heller då starta i alla de här evenemangen. Samma om man använder en hingst som antingen inte klarat kraven för att bli godkänd eller aldrig har blivit visad eller blivit degraderar p g a dålig förärvning. Du kan använda den men avkomman får inte full status och inte gröna papper.
 
Sv: Hur funkar aveln hos er ras ??

Inom shetlandsponnyaveln har man av tradition använt sig av det gamla systemet med avelsvärdering och endast godkända hingstar i avel. Tävlingsmeriter och/eller ovanlig färg har kunnat räknas som en extramerit för hingstar som inte riktigt nått målsnöret men som nämnden ändå har ansett att de kan tillföra aveln något, så de har kunnat godkännas tack vare detta undantag.

För några år sedan var det någon/några som överklagade att en hingst som var godkänd i ett annat land inte blev godkänd här. Via ett antal turer blev sen lösningen att hingstar som är godkända i något ISPC-land efter ett visst datum automatiskt blir godkända här, men de måste visas fram på avelsvärderingen för "varudeklaration". Oavsett resultatet blev de alltså godkända.

Nu sedan ett par år tillbaka (2 eller 3 år) är aveln släppt helt fri, via något beslut i EU. Det innebär att samtliga hingstar som uppfyller härstamningskraven för att vara Shetlandsponny (sluten stambok) är tillåtna att använda i avel och lämnar avkomma med "fullständiga rättigheter". Enda kravet för att detta ska gälla är att hingsten är DNA-typad och att betäckningarna redovisas enligt konstens alla regler (språngrullor, stoavgifter etc) till SH.
Men vi har fortfarande kvar en frivillig avelsvärdering, där hingstarna numera inte blir "godkända", utan de kallas för RS-hingstar i stället. Same shit, different name och ett sätt för oss som vill ha kvar det gamla systemet att kunna fortsätta med avelsvärderingar utan att de övriga hingstarna blir "diskriminerade".
 
Sv: Hur funkar aveln hos er ras ??

Iom EU's beslut om aveln så är även Morganhästaveln helt frisläppt, dock måste alla Morganhingstar som används i avel lösa licens hos SH, precis som stona måste betala stoavgiften hos SH. För att uppmuntra avelsvärdering av hingstarna betalar SMHF denna avgift för hingstägaren. Alla föl som föds hamnar i grundstamboken sålänge licens och stoavgift är erlagd. Tidigare hamnade de föl som föddes av icke godkända hingstar i det sk. B-registret. Hingst med defekt eller nedärvning av defekt kasseras för avel.
 
Sv: Hur funkar aveln hos er ras ??

Welsh alla sektioner har släppt aveln fri. Här krävs enbart veterinärintyg samt DNA test.
DOCK så har vi en "kvalitetsbok" som är som den gamla premieringen, där krävs lägst 40p för att komma in i, sen har man möjlighet att göra ett bruksprov.

På SWFs hemsida så kan man lätt söka hingstar indelat i 3 kategorier, hingstar som kommit in i kvalitetsboken + de äldre godkända med RW nr alt de som löst på veterinär intyg alt de som inte klarat kvalitetsbokskraven.
 
Sv: Hur funkar aveln hos er ras ??

Jätteintressant hur det ser ut hos andra raser än ens egen !
 
Sv: Hur funkar aveln hos er ras ??

Welsh alla sektioner har släppt aveln fri. Här krävs enbart veterinärintyg samt DNA test.
DOCK så har vi en "kvalitetsbok" som är som den gamla premieringen, där krävs lägst 40p för att komma in i, sen har man möjlighet att göra ett bruksprov.

På SWFs hemsida så kan man lätt söka hingstar indelat i 3 kategorier, hingstar som kommit in i kvalitetsboken + de äldre godkända med RW nr alt de som löst på veterinär intyg alt de som inte klarat kvalitetsbokskraven.
Men är verkligen *kvalitetsboken* numer ens värd namnet? Tidigare var det ju en oberoende ordförande i nämnden, numer är det ju welshföreningens ordförande tillika stor hingstägare som är ordförande och har utslagsrösten? För mig måste det väl räknas som jäv? Ordföranden är säkert en alldeles förtjusande person, men att sitta på två stolar samtidigt bör ge upphov till tvivel...
För övrigt har det ju kommit nya regler från EU vad gäller moder/dotterförening vilket kommer att få många uppfödare/hingstägare att flyga i taket!
 
Sv: Hur funkar aveln hos er ras ??

Vad är det för regler? Nyfiken....
 
Sv: Hur funkar aveln hos er ras ??

Inom lipizzanerrasen talar man dels om LIF-godkända hästar (hästar som är godkända av Lipizzan International Federation) och hästar som endast är godkända av SLF (Sv. lipizzanerföreningen). För detta har man också två skilda register; 06-registret för LIF-godkända hästar och 56-registret för icke LIF-godkända hästar. Skillnaden är att LIF har högre krav på rasrenhet så en LIF-godkänd häst är en helt rasren häst medan en 56:a kan ha en del "oegenligheter" bakåt i stamtavlan.

Tidigare kunde hingstar från 56-registret verka i avel här i Sverige men den regeln har man nu tagit bort. Nu har vi bara 06-or bland de godkända avelshingstarna. Däremot kan du fortfarande avla på ett sto ur 56-registret om du vill - men avkomman kan då aldrig bli en LIF-godkänd häst. Det går inte att avla sig ur 56-registret alltså.

Krav på storlek (mankhöjd) finns väl inom de flesta raser, så även inom lipizzanerrasen. Hästar som är större eller mindre än önskat måste vara av extra god kvalitet för att bli godkända för avel. Här i Sverige blev en hingst, Pluto Brezica II, godkänd efter dispens förra året pga att han bara var 148 cm hög. Villkoret är att han endast får betäcka ston större än ca 155 cm (antar att det kan resultera i en del snack framöver - exakt hur stort eller litet ca 155 cm kan vara!!!:confused:) Ston däremot avlar du på fritt hur som helst oavsett hur små de är.

Inom många raser är det vanligt med avel över landsgränserna men tyvärr inte när det gäller lipparna. Vi kunde behöva spä ut blodet lite och få in lite nya fräsha gener!

En annan grej är att man skiljer lite på lipizzaner av körhästmodell (ofta större och mer rektangulära i formen) respektive ridhästmodell (lite mindre och mer kvadratiska). Trots att de flesta vad jag sett här i Sverige rider sina hästar så har importen av någon underlig anledning främst varit från stuterier som fokuserar på att föda upp hästar av körhästmodell.
 

Liknande trådar

Avel Jag har letat runt lite efter information om hingsten Lipton, och inte hittat så mycket som jag önskar. Tyvärr är väl tvisten om...
Svar
11
· Visningar
4 030
Senast: sinpol
·
Avel Tänkte jag skulle kolla med alla er som på nåt sätt pysslar med avel. Såg en sån intressant diskussion på FB nyss... Vad anser ni som...
2 3
Svar
56
· Visningar
6 295
Senast: Molin
·
Avel Hej! Börjar med att be om ursäkt om jag gör några fel då det här är mitt första inlägg :) Har läst många gamla trådar och vet att det...
2
Svar
21
· Visningar
2 876
Trav Hur ska man tänka och värdera om ens sto är värt att avla på? Alltså värt för en själv, inte för försäljning med vinst. Jag vill främst...
Svar
12
· Visningar
1 953
Senast: sandrafors
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp