Hur försvara dressyren?

Sv: Hur försvara dressyren?

Fast Cattan, tror du på fullt allvar att "alla andra" rider på samma tygellängd i 40 min?!
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Jo precis, det är så jag ser formen (utan att eftersträva den, hästen får själv sträva efter den om den gillar det), hästen tar tygeln, den glider mellan fingrarna, den sträcker ut ett tag, några steg, skönt. Samlar upp igen.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Nej, självklart hade jag aldrig en tanke på att det kunde vara så innan Fio skrev:

??? För det första så ska tyglarna allltid vara lika långa, sen är form inte bara huvudet utan hela hästen så genom att länga ut halsen, ha hästen lite lägre i halsen så förändrar du formen men du får ju aldrig tappa rundheten i överlinjen för då har du tappat hela hästens hävarmsförmåga i samlingen

Så om det gäller tygellängd får du diskutera med Fio faktiskt.

Varför blir det så att jag svarar på ett inlägg, lite förvånat, och genast blir anklagad för att "tro" någonting.

Egentligen hör jag inte riktigt hemma i diskussionen och borde inte skriva i den. Rider bara dressyr i den mån det krävs. Jag var nyfiken på en sak efter en dressyrtävling (och framridning) på låg nivå jag såg, och nu fick jag mitt svar. :)

Jag undrade om LDR var den normala accepterade träningsformen för dressyrhästar på hobbynivå till tävlingsnivå numera och jag undrade om formen bakom lod var den accepterade och eftersökta -på väg mot lod bakifrån så att säga, i dressyren. Och så var det.

Om man läser ridtidningar är det så på bilderna men inte i texten så jag var osäker. (nu vet jag och eftersom jag inte rider dressyr behöver jag inte argumentera för ngt annat)
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Jo precis, det är så jag ser formen (utan att eftersträva den, hästen får själv sträva efter den om den gillar det), hästen tar tygeln, den glider mellan fingrarna, den sträcker ut ett tag, några steg, skönt. Samlar upp igen.

Eller som min häst, vid löshoppning (och även tex vid den sparsamt förekommande linlöpningen, tex om jag behöver kolla om hon är halt). Hon gör så där främst när hon travar av efteråt (alltså då är hon nog är lite trött), och ofta precis i början av galoppen. Jag tror att att det stretchar fint inför de långa serier av bocksprång som brukar komma efteråt. Även de sprången har en stretchande effekt, tror jag, men jag vet inte om de är så intressanta som form betraktade, just.

Iofs bockar hon ofta genom att skjuta rygg och samla fötterna under sig, någon meter ovan mark, så vem vet. :D
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Åh jag red en gammal ridskolehäst på lektion ibland när jag var yngre, han var i övre tonåren. Ett par bocksprång ett litet pip och sedan avnjöt han arbete.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Jag får inte riktigt ihop det. Hästarna bör sluta tävla före 18 års ålder men hålla sig fräscha så att de utan problem går att tävla några år till för de är inte gamla.

Korrekt uppfattar :p Jag tycker inte att aktivt tävlande på elitnivå är ett bra liv för en häst.

Det är kanske inte jämförbart, men om en häst i människans tjänst inte kan anses som gammal vid 18 års ålder och när hästen får sköta sig själv inte blir hälften så gammal i snitt så kan man knappast hävda att människan förkortar hästens liv.

Jag har väl inte hävdat det? :confused: Fast det skulle man ju i och för sig kunna göra. Det mest relevanta är att jämföra med en häst i människans "tjänst" som får bästa möjliga omvårdnad och träning, det är ju så vi vill ha det och så det borde vara. Att jämföra med vildhästar som svälter, dör av åkommor vi enkelt kan bota och dödas av rovdjur känns inte speciellt intressant.

Draget till sin spets så skulle man ju då kunna säga att "men om vi lämnade barnen i skogen skulle dom dö ganska snabbt! Därför är det helt okej med en medelålder kring 60 år i vissa länder!". I stället för att fokusera på att människor som lever ett bra, hälsosamt liv blir närmare 80-90 och sikta mot det.


Nu försöker du frisera siffrorna för att de ska passa dig bättre och jämföra äpplen och päron.

En människa kan bli sisådär 105-110 år
En häst kan bli sisådär 40 år.

Den förväntade livslängden på en människa 80
Den förväntade livslängden på en häst ( nu gissar jag men bättre än inget och troligen i överkant) 20 år och förvildhästen kanske en 8-10år eller så.

Jag jämförde dom inte, det var det du som gjorde :) Jag rättade bara till dom lite.

Och så till frågan som du verkar ha missat. Om man bortser från din ovilja mot tävling i stort, vid vilken ålder ska man räkna en dressyrhäst som gammal? 18 är tydligen inte gammalt nog, är det 20 eller kanske 25?

Kanske mellan 20-25 beroende på individen. Vad jag menar är att jag anser att en häst med sådana fysiska förutsättningar och som rids på den nivån ska påverkas positivt, inte negativt av träningen. Förstår du hur jag menar?

tiiiiio :)
 
Senast ändrad:
Sv: Hur försvara dressyren?

Mitt intryck är bara att hästen tycker att det känns lite skönt att röra sig sådär ibland. Som något slags stretching. De gör ju även en massa andra rörelser för att stretcha sig själva, tex sträcker fram frambenen så att bringan nästan snuddar vid marken. Sådana rörelser sker ju aldrig länge i taget och egentligen aldrig när de är under människors mer precisa kontroll.

Jag tar inte särskilt seriöst på allt analyserandet kring det, med andra ord.

Nej du känner ju din häst. Annars - exakt det beteendet som du beskriver här med den där framåtlutade formen med nosen nästan i backen, följt av bocksprång, kan indikera ryggproblem, faktiskt.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Jag tycker nog att du ska titta på folk som varit idrottare. antar att du själv aldrig varit ngn.

De mår bra av träning o har få vällevnadssjukdomar som många av våra hästar oxå lider av.
Många idag tror att skritt räcker för en häst eller lek för hand o fattar då inte hur hästar klarar av att jobba som i deras ögon verkar hårt- även på äldre dagar.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Nej du känner ju din häst. Annars - exakt det beteendet som du beskriver här med den där framåtlutade formen med nosen nästan i backen, följt av bocksprång, kan indikera ryggproblem, faktiskt.

Nej, det finns det inga skäl att tro.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur försvara dressyren?

Jag tycker nog att du ska titta på folk som varit idrottare. antar att du själv aldrig varit ngn.

De mår bra av träning

Inte elitidrottare. De har mängder av skador, ungefär som balettdansare och liknande. Det är absolut inte nyttigt att vara elitidrottare i många grenar. Det varierar dock kraftigt mellan grenarna hur mycket åkommor idrottaren drar på sig.

Just vällevnadssjukdomar såsom fetma och relaterade åkommor är väl dock ganska ovanligt bland dem. Men man skulle ju kunna betrakta idrottsskador som vällevnadssjukdomar.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Nu är jag ingen tävlingsryttare, delvis ett medvetet val men har under många år varitdressyrintresserad ridit mycket, provat på olika typer av "dressyr" klassisk, western, "ridskole ridning" och det formen som idag tävlas i. Jag ska erkänna att jag inte såg alla os ritter i år. Jag kände mig fruktansvärt besviken och när man såg hur dessa hästar som påstods vara "rollade" rörde sig blev jag ännu mer upprörd. För mig har dressyren en funktion och är ett måste oavsett vilken inriktning eller nivå av ridning man ägnar sig åt. det går inte på ett enkelt och kortfattat sätt säga att just därför ska man rida dressyr. För mig handlar dressyr om många olika saker, det är lydnad men varför vill man ha den här lydnaden? Man vill kunna stärka och balansera sin häst, hjälpa den och lära den att bära sig själv även med en ryttare på ryggen. En vältränad häst som är mjuk, balanserad och följsam går i en naturlig uppförsbacke, den flyttar över en del av sin vikt från framdelen till bakdelen vilket tar med sig framdelen upp och ger en naturlig böjning av nacke och hals, den är välmusklad i sin överlinje och bakdel. Så rörde sig inte de nämnda hästarna, det fanns ingen harmoni i rörelserna. För mig har tävlingsdressyren gått över gränsen till att bli mer show och en tävling i extremism istället för att fylla ett praktiskt syfte. Dressyren har jag inga problem att försvara men dagens form av tävlingdressyr har jag inga argument för. Vart har det tagit vägen om 10 år? 20år? vill man vara i klass med amerikan sadlebreed då?
 
Sv: Hur försvara dressyren?

? Jaha. Vad spelar det för roll så länge förhållandena är desamma för samtliga grupper i forskningen. Dvs för fälttävlanshästarna och dressyrhästarna.

Ridningen är ju inte samma - det är ganska självklart att en FT-häst rids på ett långt mer varierat arbete/sätt än de som bara gick dressyr i denna forskningsgrupp-, det måste du väl ändå kunna förstå?
 
Sv: Hur försvara dressyren?

(Om "runda" formen, då ser man alltså ryggen som en plastlinjal som man kan böja över en träkloss genom att pressa nedåt i båda ändarna, och den ska alltså "upp" som ett u. Var är träklossen?)

Va???
Ryggen ska välvas mjukt uppåt, åt det håll den har möjlighet att böja sig, i din långa låga, obalanserade form med näsan fram blir ryggen statisk och oengagerad.
Men det är klart om hästen inte är van att arbeta så kan det mycket väl uppfattas som avslappnande av ryttaren.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

?
Varför skulle man vilja lägga ned i den form man har?* Man vill väl variera form på hästen. 40 minuter med tyglarna lika långa? Hur menar du göra sig av med eftergift? (För jag antar att det inte är - nu har jag kämpat i 20 minuter för att få den här formen, nu tänker jag hålla den med järnhand och aldrig släppa tyglarna?)

(*och hur i helsike kan det vara samma form. Läs gärna länken och förklara för mig hur allt det här med bakben och rygg med och lyft osv funkar med krullad häst. För jag förstår bara inte.)

Tja, får väl förtydliga- formen blir i ett annat läge men eftergiften behålls i nacke- vilket den inte gör i näsanfram formen.



Att tygellängden längs ut är givet.

Och jag pratade om eftergift- får du jobba med järnhand för att få till en form öht så är det inte med den eftergift man söker o det kommer inte fungera lägga LDR, för spänt och inte genomsläppligt vilket också kan vara ett grundfel på en häst som kan dra fram näsan men inte in den.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Jag undrade om LDR var den normala accepterade träningsformen för dressyrhästar på hobbynivå till tävlingsnivå numera och jag undrade om formen bakom lod var den accepterade och eftersökta -på väg mot lod bakifrån så att säga, i dressyren. Och så var det.

Om hästen går med nacken som högsta punkt och då är bakom lod så är den såklart bakom lod, lite bakom lods tillåts-kan tom vara till godo för hästens sätt att röra sig o komma igenom och är vanligare och mer tillåtet i klasser där hästarna inte är så starka än.

På framridningen, om hästen inte går med nacke som högsta punkt och där ser ut att gå bakom lod så beror det på formen om den gör så. Där får man tänka" Vad händer om hästen kommer upp med nacken som högsta punkt i den form den har"?

Är den bakom då- så är den bakom. Kommer den hamna rätt så är den inte bakom även om det ser ut så när formen är lägre o rundare.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

För mig har tävlingsdressyren gått över gränsen till att bli mer show och en tävling i extremism istället för att fylla ett praktiskt syfte.

Men, alltså, syfte med dressyren? Syfte med ridningen på det hela taget?

Jag rider för att jag vill rida, om jag tränar dressyr så gör jag det för att jag vill träna dressyr. Det är sitt eget syfte, ungefär som att spela minigolf eller sjunga en sång. Vill man inte rida dressyr, finns det ju ingen i världens anledning att träna hästar för att kunna göra det.

Eftersom jag tycker om djur, är jag intresserad av att hästar - även på OS-nivå - rids på sätt som de inte tar fysisk eller psykisk skada av, men det ser jag inte direkt som syften utan mer som ett slags grundläggande krav på verksamheten.

Förutsatt att skador kan undvikas, så är ju allt det där med vilken form hästen ska gå i, vad som uppfattas som "harmoniskt", vad som uppfattas som "spänstigt" etc etc nästan enbart smakfrågor. Och det är ju därför idealet ändras kontinuerligt. Det finns ju inte riktigt något rätt och fel, av just det skälet, förutom att något kan stämma mer eller mindre bra med rådande ideal. Och man kan vara oense om hur idealet bör vara.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Alltså man ska tävla en häst tills den är 20-25 men pensionera den från tävling innan 18.
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Nu är jag ingen tävlingsryttare, delvis ett medvetet val men har under många år varitdressyrintresserad ridit mycket, provat på olika typer av "dressyr" klassisk, western, "ridskole ridning" och det formen som idag tävlas i. Jag ska erkänna att jag inte såg alla os ritter i år. Jag kände mig fruktansvärt besviken och när man såg hur dessa hästar som påstods vara "rollade" rörde sig blev jag ännu mer upprörd. För mig har dressyren en funktion och är ett måste oavsett vilken inriktning eller nivå av ridning man ägnar sig åt. det går inte på ett enkelt och kortfattat sätt säga att just därför ska man rida dressyr. För mig handlar dressyr om många olika saker, det är lydnad men varför vill man ha den här lydnaden? Man vill kunna stärka och balansera sin häst, hjälpa den och lära den att bära sig själv även med en ryttare på ryggen. En vältränad häst som är mjuk, balanserad och följsam går i en naturlig uppförsbacke, den flyttar över en del av sin vikt från framdelen till bakdelen vilket tar med sig framdelen upp och ger en naturlig böjning av nacke och hals, den är välmusklad i sin överlinje och bakdel. Så rörde sig inte de nämnda hästarna, det fanns ingen harmoni i rörelserna. För mig har tävlingsdressyren gått över gränsen till att bli mer show och en tävling i extremism istället för att fylla ett praktiskt syfte. Dressyren har jag inga problem att försvara men dagens form av tävlingdressyr har jag inga argument för. Vart har det tagit vägen om 10 år? 20år? vill man vara i klass med amerikan sadlebreed då?

Fast årets OS indikerade på att man premierade de avspända hästarna utan allt för mycket bensprattel

Själv blev jag glad över att se dressyren på OS i år, jag tycker nog att trenden vänt lite tillbaka
 
Sv: Hur försvara dressyren?

Vi är nog bara olika helt enkelt. Jag rider nog aldrig med samma tygellängd i 40 minuter, (om jag gör det ngn gång försöker jag ändra mig) oavsett typ av ridning.

Ens idén att jag skulle vilja ha samma form i ridning och arbete som i avslappning och den travande motsvarigheten till skritt på lång tygel är lite weird.

Jag missförstod dig där angående tygellängd, tänkte du menade att tyglarna skulle vara olika långa.. alltså höger och vänster :D Nä när man länger ut halsen i lägre form så blir såklart tyglarna längre.

Talar aldrig i termer om tyglar utan lägre eller längre form bara..
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Gnägg Jag har ett litet bekymmer och skapar denna tråd - egentligen inte som en fråga utan mer som ett bollplank. Det är så att jag har fått...
Svar
14
· Visningar
2 241
Senast: Meggan
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok När jag var barn så tyckte jag att det såg så elegant ut att rida en häst på tygeln. Det ville jag också lära mig att göra. Vem vill...
Svar
0
· Visningar
1 240
Senast: Magiana
·
Ridning Jag blir snart dum i huvudet av detta konstanta sökandet efter det perfekta bettet! Kan det inte bara stå "Bambilino ta det här bettet"...
2 3
Svar
44
· Visningar
7 474
Senast: IngelaH
·
Western Ja, precis som rubriken säger.... Ni som gjort det, blev det bra? Jag har ett par månader nu (minst) gått och haft en gnagande tanke...
2
Svar
33
· Visningar
4 068

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp