Sv: Hovfråga
Hästen är en treårig valack, svenskt halvblod. Ägt honom i ett år. Går ej på gräs. väldigt lätt motion pga tidsbrist. Äter hö samt mineraler. Hovslagaren har hållt 8 veckors intervall och hon tycker detta fungerar bra. han skoddes sist för ca 5 1/2 vecka sedan. Då reagerade jag på att hon sa lite i förbifarten att höger fram var lite större än den andra, men det var bara så. Kan detta bero på skoningen (verkningen). Jag tycker själv att just denna hov ser lång ut redan direkt efter att han var nyskodd (nyverkad). Bifogar en ny bild jag tog idag där jag klippt bort lite mer päls under kronranden och den översta biten stämmer väl överens med resten av hovväggs vinkeln förutom ca en cm ner då det liksom är insjunket lite lite grann. är så orolig över detta att det ska bli bestående problem. Skickar även med en lite äldre bild på samma hov innan han skoddes någonsin.
http://s1329.photobucket.com/user/the_g2/media/DSC_0027_zpsd9549183.jpg.html
http://i1329.photobucket.com/albums/w541/the_g2/bukefalosbild3_zps410feca1.jpg?t=1368468558
Helt plötsligt blir jag osäker,, har fela tiden utgått ifrån att dessa bilder är på en bak hov.
Är det så illa att det är en framhov???
Oberoende,, om man tittar på tåsidokapporna så ska rätt tillpassade tåsidokappor följa vägghornet i vägghornets riktning.. Det gör det inte här för om man tittar på själva kappan så är den "knäckt" i från botten och upp mot hovväggen i en bruten vinkel vilket leder till att kapporna hämmar (ja t.o.m. låser) hovmekanismen.
Någon "kritiserade" bilden på hoven innan den någonsin varit skodd.. Jag vill däremot ge den hoven beröm efter att ha tagit del av samma hov efter att den blivit skodd.
Om du visar upp för din hovslagare bilden på hoven innan skoning och sedan ber henne jämföra den bilden med den hoven som hon nu kan se i verkligheten framför sig som hon skott och du ställer frågan om hon anser den är i bättre eller sämre balance så skulle jag bli förvånad om hon svarar bättre nu..
Det du måste tänka på som hästägare är att en oskodd hov utsätts för mkt större slitage än en skodd hov.. Själva poängen är när man skor en hov är att ge den ett slitskydd eftersom hoven av en eller annan orsak utsätts för större slitage än dess tillväxt..
Jag har fullt förståelse för dom hästägare som verkligen vill arbeta sin häst på olika underlag dagligen genom både träning/utbildning och tävling utan att utsätta individen för långvarigt lidande och smärta i hovarna med secundära påföljder som sulläderinflamation, belastningsfång som bara dom främsta exempel på skador som uppkommer vid brist på grundläggande hästkunskap.
Det man däremot bör ha i åtanke vid all typ av skoning är att hoven nu inte slits naturligt och beroende på den enskilda individens tillväxt så måst hoven verkas och skos om innan den går ur balance i en övervuxen tillväxt.
Jag vidhåller att hoven ska skos i balance, vägghornet ska bearbetas i symetri utifrån hovleden och sula stråle samt hörnstöd renskäras ifrån dött sul/strålhorn. Skon ska tillpassas efter den symetri hoven har och balansen i hoven ska ett skons slutliga balanse mot hoven uppvisa en väl fungerande hovmekanism med god stötupptagning som leder till att nedre benet tar upp belastningen i benets styvaste riktning.
Det går omöjligt att svara på men det första jag skulle börja med är att korta ner skoperioderna med minst 2 veckor.
Själv har jag någon häst som skos var 9:e vecka utan att gå i balanse och några som går ur balance på 4 veckor och därför måste skos om var 4:e vecka så det är väldigt individuellt..
Tänk på det,, hästar är individer.