Sv: Hovbensrotation/sänkning på ena framhoven?
Har ni varit med om nåt sånt förut? Min lilla Malva (ardenner) fick ett föl i våras som var dödfödd. Efterbörden tog alldeles för lång tid att ta bort, i mitt tycke. Det tog nog närmre 6timmar. Några dagar senare spricker ena framhoven. Jag har hållt på med denna hov hela sommaren och hon har varit halt till och från. Hon har inte visat några som helst symptom på fång eller nåt sånt, förutom att hon varit lite, lite halt på hårt underlag. Jag har varit i kontakt och även varit på Strömsholm, och nu tror jag att jag pratat med de flesta hovslagare i sverige känns det som..
För ett par dagar sen blev hon mera halt när vi skodde om henne här hemma och idag var jag till klinik där det visade en rotation/sänkning på vänster fram där sprickan är. Men inget på andra hoven.. Vad i hela friden är detta? Här är bilderna från idag..
Höger fram
Vänster fram
Tips? råd?
Hon ska stå på butta nu i ett par veckor iaf och sen ett återbesök om 5v.
När en häst får en spricka så betyder det något, med detta ngt vill jag av egen erfarenhet bestämt påstå att det beror på att belstningen är större än hållfastigheten och orsaken kan vara många förutom i detta fall förlåssningsfång. Du skriver att
du hållit på med denna hov hela sommaren men det det framgår inte hur snabbt och vilka åtgärdes som
omgående sattes in.
Jag e inte ett dugg förvånad att hovbenet roterat nedåt i hovbensspetsen eftersom den inre strukturen framför hovbens spetsen primärt blivit skörare med secundärt
synligt trauma (spricka i tådelen) Att endast koncentrera sig på att fixera själva sprickan (främst på en så stor häst) ser vi resultatet av på röntgenplåten.
Inte för att verka märkvärdig utan enbart delgivande av egen kunskap så skulle jag naturligtvis fixerat sprickan dels genom en sko utan direkt understöd över bärranden i tådelen och med stabilt fixerade kappor på varje sida om sprickan, ca 2-2.5 cm från centrum av friskt uppvisat vägghorn. Då har vi en bra låsning i hovens markdel men det räcker inte utan sprickan måste oxå låsas i hovens övre del så snart under kronranden som tillräckligt friskt vägghorn kan uppbringas. Detta skulle jag låsa med bultband och fixerat med skruvar (pluralis) fästa i vägghornet på varje sida av sprickans övre del. Orsaken till denna låsning är för att hämma rörelsen i tådelens kronrand.
Detta räcker dock inte eftersom den inre strukturen i tådelen är försvagad och för att undvika secundär hovbens rotation så måste hovens sula över tådel utsättas för ett mekaniskt understöd. Detta understöd skulle jag åstakomma med hjälp av Wettex sulplast enbart genom att fylla sulkroppen i tå/tåsidodel och låta resterande del av sulan vara fri.
Vi har nu åstakommit tre viktiga komponenter för att hämma den naturliga belastningen. Fixerat sprickan i tådelens marknivå, hämmat rörelsen i hovens kronhornsdel i tådelen samt gett ett ökat understöd för hovbenets främre del för att undvika rotation.
Av erfarenhet utan att gå in på att kritisera ngn/några kollegor så vidhåller jag att endast en "sketen" hovnit och lite plast inte skulle kunna leda till en bättre hållfastighet på den typ av viktbärande individ som beskrivs.
Dom fysiologiksa lagarna bestrider detta och resultatet har TS själv delgivit.
Jag ser inte detta som kört utan tror mig veta att det går att åtgärda,, trots att vi inte är tillbaka på ruta 1 utan ruta -5.
P.S. Jag har för mig att jag redan i en annan tidigare tråd oponerat mig på fixeringen, en senare inlagd bild i denna tråd gör i alla fall att den hoven är slående lik en annan hov med exakt samma spricka. Så säger i alla fall mitt bildminne.
Jag håller tummarna för TS,, brist på råd verkar i alla fall inte råda.