Jag har nog läst ungefär samma studier som du har gjort dvs det bör inte vara någon skillnad mellan hö, hösilage eller ensilage.
Jag har inte läst ngt som talar för ngt annat men har en egen fundering som kanske är helt fel, mkt möjligt.
Vi har gett hösilage till våra hästar i flera år. Ingen av dem har blivit lösa i magen. Men jag misstänker att min egen häst, en ponny som haft fång troligen delvis pga insulinresistens, inte tål hösilage. Jag tror kanske fortfarande att hästar bör göra det men eftersom jag också hört/läst om alla som inte tål det så har hon inte fått ensilage de senaste tre åren, av rädsla för återkommande fånganfall. Denna hösten har jag testat att ge henne små mängder men hennes mage reagerar genast med att producera ovanligt mkt gaser (jag vet att det ska jäsa en hel del i hästens grovtarm). Hösten innan hennes fånganfall hade hon mkt gaser i magen och för mig ligger det nära till hands att koppla ihop det med en störning som ökar risken för fång. Eftersom jag misstänker att hon har lätt för att få minskad insulinkänslighet så börjar jag undra om det inte är just socker och fruktaner som kanske finns i mängder i hösilaget? Ett hösilage kan man ju skörda tidigare än hö, kanske när NSC halten i gräset är hög? Men det blir inte så pass ensilerat så att socker och fruktanmängden och ev andra NSC minskar så som de gör i ensilage? Fruktan ger vad jag förstår diarre.
Eller så beror det kanske på att den hygieniska kvaliten är dålig.
inte mkt till svar kanske