Sv: Hösilagefråga - förlänga hållbarheten..
gejsa skrev:
Ingen annan som är duktig på foder som opponerar sig ang omplastningen? Tycker det är mycket underligt.
Så underligt är det väl ändå inte? Läs här.
http://hippocampus.slu.se/fragorsvar/arkiv.cfm?Call=fragorsvar&PageAction=1&id=32
"Att öppna stora redan ensilerade balar och dela dem eller pressa om dem till små balar som plastas in direkt kan fungera, om utgångsmaterialet är av bra hygienisk kvalitet och har ensilerats ordentligt.
Vid institutionen för husdjurens utfodring och vård vid SLU i Uppsala har vi gjort en mindre undersökning på just detta och pressat om stora rundbalar till små fyrkantsbalar med bra resultat, men, man skall komma ihåg att det är mycket viktigt att utgångsmaterialet måste vara utan anmärkning för att det skall fungera.
Det finns flera exempel på "ompressning" som inte har fungerat, för att
utgångsmaterialet varit av sämre kvalitet. Vad som också är viktigt att tänka på är att man måste hålla till på en ren yta då man utför själva ompressningen, och att man helst gör det när det är kallare ute, gärna under noll grader. Balarna som pressas måste plastas in så fort som möjligt för att minska syretillträdet och därmed förhindra att mikrobiologiska processer sätter igång.
Lagringstiden för ompressade balar kan vara mycket kort, särskilt på våren då temperaturen börjar stiga igen och man skall
inte räkna med att ompressade balar har samma hållbarhet som icke-ompressade balar. I vår studie lagrades balarna som längst i två månader (april-maj).
Vid utfodring gäller samma kvalitetskriterier som för annat icke-ompressat ensilage, dvs färgen skall vara grön- till grönbrun och
lukten skall vara frisk samt inget synligt mögel."
Han vi köper av är garanterat medveten om riskerna, och han är mycket noggran..
Jag tvivlar starkt på att han skulle sälja småbal på det stätet över huvud taget, om de var dåliga. Han pressar som sagt om balarna på morgonen innan vi hämtar dem. Vi lagrar inte längre än max 2 månader (vi hämtar i små omgångar), och vi har dem mörkt, skyddat och svalt.