Hur ser analysen ut på det andra höet ni har då? Kanske funkar att öppna en bal av varje och blanda om det har mer fiber och mindre protein?
Vi har för lite kvar av det för att kunna blanda tyvärr.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hur ser analysen ut på det andra höet ni har då? Kanske funkar att öppna en bal av varje och blanda om det har mer fiber och mindre protein?
Till häst hade jag nog velat blanda upp det med annat foder med stort NDF innehåll, som halm, förvuxet hö, gräsfröhalm t.ex.Hade du avrådit från att fodra med det mtp det värdet?
Kanske det finns någon fårbonde (eller som har Alpacka, de vill ha liknande struktur som får) i närheten, som har fått tag i/skördat "för grovt" foder, och som kan tänka sig ett byte, bala för bal?Det har vi ingen möjlighet till. Skit också!
Börjar få lite panik snart över det här med fodret...
Om du menar "vad är värdet på NDF för gräs", så finns det inte ett svar.
Exempel:
Spätt nyvuxet gräs på våren har ett mycket lågt NDF värde, medan förvuxet axgånget gräs sent på sommaren har ett högt NDF värde.
Om ska generalisera och och förenkla grovt, så har spätt nyvuxet gräs lågt NDF, högt protein, halvhögt MJ (Ungefär slutet på maj), till midsommar har man medelhögt NDF, medelhögt protein, och något högre MJ, i mitten/slutet av juli, lågt protein, hög energi och hög NDF. Detta gäller om tar en skörd.
Kanske det finns någon fårbonde (eller som har Alpacka, de vill ha liknande struktur som får) i närheten, som har fått tag i/skördat "för grovt" foder, och som kan tänka sig ett byte, bala för bal?
Hästar är så att säga konstruerade för att äta gräs med mycket "fiber" i. Jag har fått lära mig, att det ökar risken för feljäsningar i tarmen, om de får för lite fiber.Varför skulle då, rent generellt, ett lågt NDF i grovfoder vara ett problem?
Att det kan, då det ofta innebär höga näringsvärden, ge problem t ex för en lättfödd häst som inte bör/kan äta tillräckligt många kilo foder för att täcka fiberbehovet utan att få i sig för mycket näring köper jag. Men varför skulle det generellt vara problem för häst?
Det förklarar det hela, fårbonden är nog väldigt nöjd med strukturen i fodret.Vågar inte chansa med att köpa 6 ton och försöka byta sen. Är en fårbonde som säljer dessutom...
Hästar är så att säga konstruerade för att äta gräs med mycket "fiber" i. Jag har fått lära mig, att det ökar risken för feljäsningar i tarmen, om de får för lite fiber.
Näringsvärdena (protein och energi) i sig är alltså inte problemet, utan att tarmen och tuggandet behöver fiberinnehållet.
Att något funkar, innebär väl inte att det är optimalt, eller hur? Att ge gamla hästar med dåliga tänder "gröt" är väl snarare en nödlösning, än önskvärt.@skogaliten ang fibrer om det är saken, så funkar det ju med lusern (uppblött till gröt) enbart att fodra hästar med dåliga tänder...
Så utifrån analysen på fodret som diskuteras ser jag faktiskt inga problem alls. Det är bra MJ pch smrp i det.
Fiber kan man ju om man ändå är orolig av någon anledning (?) ge extra enkelt isåfall .
Jag hade gett lite smaklig halm i hönät/höpåse om hästen står på annat än halm. Eller någon gren.
Om den står på halm i boxen/serveras det i hagen eller om träd/grenar finns naturligt i hagen, ser jag inget behov alls att komplettera ytterligare.
Då är vi tillbaka till gräset. Gräs (bete alltså) har lågt NDF-värde stor del av säsongen men är inga problem för hästarna (såvida mängden är tillräcklig). Så varför skulle det torkat eller konserverat bli problem (så länge mängden är tillräcklig).
Du blandar ihop det jag beskrev om hur en vallgröda utvecklas, med hur en beteshage fungerar.
Den stora skillnaden är , att när hästen går på bete, som finns det olika växter (olika grässorter som har olika utvecklingstempo, blommande växter, sly och blad), som dessutom befinner sig i olika utvecklingsstadier, för hästen att välja mellan, vilket gör att hästindividen kan välja bland växterna, så att den äter en mix som den (förhoppningsvis) mår bra av.
När man serverar hästen grovfoder av en och samma sort, har hästen (vilket djur som helst) endast det fodret att välja på.
Det du beskriver är inte ett "bete", utan mer som en stor rasthage? Ett bete äts ner, men innan man nått den nivån du beskriver, så flyttar man djuren till nästa beteshage. Om man inte gör det, så förstör man markens produktionsförmåga, förutom att det kanske inte är optimalt för djuren som går där.Fast det bete jag oftast ser hålls kort betat och hästarna betar ner återväxten (dvs rätt spätt gräs) i samma takt som det kommer. Dvs inget som är i blom/överblommat osv. Olika grässorter absolut men det är det i 95% av alla grovfoder jag sett med?
Så jag förstår verkligen inte varför växande betesgräs är utmärkt fullgod kost men i princip samma gräs i samma växtstadiet men torkat eller konserverat utmålas som närmast skadligt?
Att något funkar, innebär väl inte att det är optimalt, eller hur? Att ge gamla hästar med dåliga tänder "gröt" är väl snarare en nödlösning, än önskvärt.
Ätsystemet hos hästar byggar på att de ska tugga i sig förhållandevis fiberrikt gräs, matsmältningen börjar ju med tuggandet och blandningen med saliv i munnen, för att sedan fortsätta ner i magsäck, och framförallt till tarmen, mikroorganismer ska slutföra nedbrytningen.
Du pratar ju själv här om att komplettera med halm och/eller grenar, vilket ju är vad jag också se säger, så vad är problemet?
Det du kallar bete säger jag övervuxet om och kör över med betesputs innan jag släpper hästar där, mina håller inte vikten när betet är övervuxet.Det du beskriver är inte ett "bete", utan mer som en stor rasthage? Ett bete äts ner, men innan man nått den nivån du beskriver, så flyttar man djuren till nästa beteshage. Om man inte gör det, så förstör man markens produktionsförmåga, förutom att det kanske inte är optimalt för djuren som går där.
Ser ett "bete" ut som du beskriver, så måste hästarna dessutom äta ner sina "toaletter"?
Hur vet du att det är många olika grässorter i grovfodren? Många vallfröblandningar till häst innehåller endast timotej, dock två olika sorter. Annars det vanligt med typ 60-70% timotej och 30-40 % ängssvingel i hästblandningarna.
Betesblandningarna har ofta rödsvingel också.
Skulle mina hästar gå i sådana hagar, så skulle de bli väldigt överviktiga, har kallblod.
Det du beskriver är inte ett "bete", utan mer som en stor rasthage? Ett bete äts ner, men innan man nått den nivån du beskriver, så flyttar man djuren till nästa beteshage. Om man inte gör det, så förstör man markens produktionsförmåga, förutom att det kanske inte är optimalt för djuren som går där.
Ser ett "bete" ut som du beskriver, så måste hästarna dessutom äta ner sina "toaletter"?
Hur vet du att det är många olika grässorter i grovfodren? Många vallfröblandningar till häst innehåller endast timotej, dock två olika sorter. Annars det vanligt med typ 60-70% timotej och 30-40 % ängssvingel i hästblandningarna.
Betesblandningarna har ofta rödsvingel också.
Skulle mina hästar gå i sådana hagar, så skulle de bli väldigt överviktiga, har kallblod.
Intressant!Det är extremt länge sen jag såg rent Timotejhö. Här omkring är de flesta vallfoder åtminstone 3-4 olika växter
Och betet föder utan problem både digivande ston och unghästar så nej inga problem så. Däremot gäller det ju inte det betas för hårt. (Och ja lättfödda blir alldeles för tjocka men det var inte det som diskuterades)
Så jag håller inte alls med dig om att låg NDF är så negativt du beskriver. Till hästar som kan äta tillräcklig mängd utan att bli överviktiga så är det inga som helst problem.
Intressant!
Vilka växter förutom Timotej och Ängssvingel har man i grovfodret man odlar?
Det är ofta väldigt knepigt att förklara för många bönder som odlar hästfoder som en "bisyssla" till annan växtodling, att de borde komplettera standardblandningarna.
De som jobbar professionellt med just hästfoder, är ofta lite mer kunniga.