Vi finns i mellersta Sverige, odlar och fodrar med både ensilage (TS runt 65%) och hö (småbal).
Hö:
+ Enkelt att hantera manuellt (småbal)
+ Praktiskt om det är bara en eller två hästar som ska utfodras
+ Praktiskt att ta med på resor
- Dålig hållbarhet över säsongen
- Stora risker att få dålig kvalité på grund av dåligt väder vid skörd
- Mycket arbetsintensivt och krångligt att hantera (småbal)
- Energislukande! Med dagens elpriser kostar det en rejäl slant att köra torken. Tork är nästan ett måste för hög kvalité.
- Rundbal/storbal kräver dyr utrustning för hantering
- Mögel på höskullen brukar innebära att hela partiet måste kasseras
- Kräver dyra lagringsutrymmen
Ensilage (rundbal/storbal)
+ Mycket hög smaklighet
+ Möjlighet att styra skörden mer efter vallens mognadsgrad än efter väder innebär oftast bättre möjlighet att styra näringsvärden.
+ Billigt, rationellt och energisnålt vid skörd och påföljande hantering.
+ Lång hållbarhet i oöppnad förpackning med bevarad kvalité
+ Billig förvaring
- Begränsad hållbarhet när den är öppnad
- Plasthanteringen
- Kräver maskinell hantering
- Skadad plast innebär att hela balen blir förstörd
När det gäller påståenden kring näringsvärden så ligger det som vanligt en liten uns sanning i allt som sägs. Ensilage man köper har ofta bättre näringsvärde än hö man köper. Orsaken är att många som säljer hö fortfarande skördar som på farfars tid: skörd efter midsommar när vallen är övermogen och proteinhalterna sjunkit. Moderna jordbruk (som oftast gör ensilage) skördar flera gånger under säsongen. Eftersom man inte behöver speciellt lång period (1-2 dagar) av bra väder vid ensilering så kan man välja skördedatum så att proteinhalten blir "lagom" för de djur man vill utfodra. Det är därför viktigt att ta kontakt med sin producent tidigt inför säsongen! Det går utmärkt att styra framför allt TS och proteinhalt i ensilage i samband med skörd.