Hjälp min häst

Sv: Hjälp min häst

han kanske inte gillar fodret... (ganska långsökt men )
det kanske kan vara så smaken på hösilaget på kliniken kanske smakade godare än det hemma ???
 
Sv: Hjälp min häst

Har också tänkt på det fast det stämmer inte riktigt med tanke på att han även har haft problem att äta lucernhack samt havre+betfor emellanåt. Och jag har provat med olika sorters hö och det spelar ingen roll vilket hö han får. Han åt dessutom utav hösilaget tidigare i somras (jag öppnade några balar och gav honom när det var så himla varmt ute, då stod de inne hela dagarna) och han åt det med god aptit

Däremot kan det ju vara så att hösilaget på kliniken var lättare att tugga eftersom det var blötare. Men det kanske också är långsökt, jag vet inte. Mitt hösilage är ganska torrt och grovt så det borde ju vara svårare att tugga om man nu har ont någonstans. Har lite funderingar på att försöka få tag på lite hösilage som är väldigt blött bara för att se hur han tuggar det men tyvärr har ju de flesta bönder häromkring brist på både hö och hösilage.

Tack för ditt svar :bow:
 
Sv: Hjälp min häst

Skumt och jobbigt problem din häst har! Och att den är så väl undersökt utan att någon hittar någonting. När jag läser dina inlägg får jag en association till ett problem som vissa människor kan ha, och det är problem med muskulaturen i mun och svalg. För att vi ska kunna svälja så behöver muskulaturen i matstrupen pressa ner maten till magsäcken, samtidigt som tungan forslar runt maten för tuggning och sedan bak för sväljning. Om någon eller alla dessa muskler är försvagade så blir det svårt att svälja. Din häst verkar ju inte visa någon ovilja mot att ha maten i munnen, men den verkar misslyckas med att tugga ordentligt och svälja.

Vet ej om hästar kan ha samma problem, och hos människor är det väldigt ovanligt att bara svälj- och munmotoriken är nedsatt - det brukar ofta finnas andra symtom på nedsatt muskelkraft i andra delar av kroppen. Men det förekommer som isolerat symtom även hos människor. Jag kan också tänka mig att ett sådant problem är svårt att upptäcka på klinik då allting ser ok ut när hästen inte äter, hos människor så undersöker man hur det ser ut i svalget medan personen äter.

Hos människor som har sväljproblem brukar det underlätta om maten är så flytande och sönderdelad som möjligt, typ soppa och puddingar. I vilket läge huvudet hålls påverkar också möjligheten att svälja. Liksom dagsform - dagar då man är pigg och mår bra är muskulaturen starkare än dagar man är trött och hängig.

Forstätt gärna berätta hur det går, som sagt så är det väldigt spännande!
 
Sv: Hjälp min häst

Jag hittade en artikel om vatten och foderstrupsförstoppning, eller den handlar ju mest om vatten, men men...
??? :confused: hur har ni det på vatten fronten, dricker hästen som den ska :confused: ???
Mvh Mallan

Vatten, det största och viktigaste fodermedlet
- Den vilda hästen är ett bytesdjur, den dricker snabbt och mycket per gång. Det har visat sig att vilda hästar inte alltid ens dricker varje dag utan varannan. Det är anpassat hur mycket de kan ta upp och tillgodogöra sig, berättar Kristina Dahlborn, SLU som inledning på sin föreläsningen om vatten.
Hästen består till 60-70 procent av vatten. Vätskeförlust som överstiger 10 procent är i de flesta fall livshotande.
Två tredjedelar av kroppens vatten finns inne i cellerna och resten utanför cellerna i form av blodplasma, vätskan mellan cellerna, lymfa och vätska i magtarmkanalen (hos en 500 kg häst ca 70 l).
Vätskebalans:
IN
Foder
Drickvatten
Även "metaboliskt vatten" vatten som bildas vid cellmetabolismen
UT
Träck
Urin
Avdunstning
Ev. svett
Ev. mjölk
- Man kan säga att hos en häst i vätskebalans kommer lika mycket vatten in som ut.
- Den största förlusten av vätska för en häst i vila är träck. Den arbetande hästen förlorar väldigt mycket vätska via svettning, det digivande stoet via mjölk. Denna mängd måste hästen dricka för att få balans.
Hästen gör dagligen vätskeförluster via träck, urin, avdunstning från hud och andningsvägar och hos den arbetande hästen även genom svett (10-15 l/timme hos en 500 kg tung häst).
Det digivande stoet kan göra en daglig vätskeförlust på 2-4 procent av kroppsvikten via mjölken.
- Vätskebalansen regleras av törstmekanismen och anti-diuretiskt hormon som stimuleras av förhöjd natriumhalt i blodet och/eller en minskad plasmavolym.
Anti-diuretiskt hormon (ADH) är det som gör att urinen innehåller mindre vatten. När hästen äter leder produktionen av saliv och magsafter till en minskning av plasmavolymen som stimulerar hästen att dricka och frisätter ADH. Blodets natriumkoncentration (natrium = del av vanligt salt) styr frisättningen av ADH och törstkänslan. ADH sparar vatten via njurarna.
På sommarbetet:
Betet består till 80 procent av vatten
40 kg gräs innehåller 32 l vatten
- Självklart ska de ha tillgång till en frisk och bra vattenkälla, säger Kristina Dahlbom för säkerhets skull.
På stall:
8 kg hö + 2 kg havre innehåller 10-15 procent vatten = ca 1 l vatten
- Resten på 25 l i vila måste de dricka från en bra vattenkälla.
- Hästar dricker när de har ätit. I samband med att de äter producerar de en massa saliv plus magtarmsaft. Det kan röra sig om ganska stora mängder direkt vid varje ättillfälle. Produktionen av saliven och magtarmsaften stimulerar törsthormoner. Därför har de behov av att kunna dricka i samband med att de äter. Av den anledningen är det viktigt att när man fodrar i hagen att de också har dricka ute. Annars kan man få problem med kolik och foderstrupsförstoppning, förklarar Kristina Dahlbom.
I en studie vid SLU visade det sig att hästar som hade en vattenkopp med ett flöde på 2-3 l/min inte tillgodosåg sitt vattenbehov och gick ner i vikt. När dessa hästar erbjöds vatten ur hink ökade vattenintaget med 30-40 procent.
För att veta hur starkt vattenflödet är i hästens vattenkopp kan man enkelt mäta det själv.

Mäta vattenflödet i vattenkoppen:
Fyll vattenkoppen
Ta en klocka
Håll en hink under
Ta tid på hur lång tid det tar att fylla ett par liter i hinken
- I alla våra studier valde hästar att dricka ur hink mot för att dricka ur vattenkoppar. De dricker också mer när de dricker ur hink än ur vattenkoppar.
Man kom också fram till att:
Vattenintag är kopplat till fodermedel och foderintag
Vattningsmetoden påverkar intaget
Vattenintag kan påverka prestationsförmågan
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälp min häst

Hej igen!
Jag har just fått svar på en hår analys, gällande mitt sto. Jag vart mkt klokare!!!
Det kanske kan vara nått! En håranalys!

Mvh Marlene
 
Sv: Hjälp min häst

Hej igen, hoppas ni inte blir tokig på mej...:o :o :o
Har fler ideer, hittade dom på en gammal tråd...

Är han avmaskad?? Får han sitt uppblötta foder i kalltvatten??
Läs å fundera....

Spolmask irriterar ju luftvägarna, kanske kan det var något sådant?


En långsökt idé från mig... Det finns ju barn som häver i sig kallt vatten så fort att de får kramp i strupen, det borde väl inte vara helt omöjligt att det kan drabba en häst heller.

Har hästarna ordentlig tillgångtill vatten i hagen?
Detta kan vara en bidragande orsak.
Man kan också innan fodringen ge hästen ett par sockerbitar (inte nyttigt, jag vet!) för att få igång SALIVPRODUKTIONEN. vilken underlättar nedsväljandet så att säga. Eller betfor vatten kan också funka.

och sen får hon höet i hönät, ganska högt. Vi har även varit i kontakt med djurpratare som även hon rådde oss att ge maten högt då hon såg en "knöl" i hästens hals då hon sänker huvudet. Ska eventuellt ner med henne på klinik igen, och då ska vi be dom kolla om det är något som "veckar" sej när hon sänker huvudet.
 
Sv: Hjälp min häst

Hej. Ursäkta en nyfiken fråga. Hur går det med din häst? Det var ett tag sedan senaste rapporten. Hoppas allt är okej.
 
Sv: Hjälp min häst

Hej!
Jag har en arab som har liknande problem med din häst, nu vet inte jag hur gammal din är men min är 20 år.
Det började precis som din, han slutade äta och när han åt så tog det väldigt lång tid för honom att äta upp. Han tappade mkt av sitt kraftfoder när han åt etc..
Jag bokade tid på en klinik där dom började med att röntga käk lederna, där hittade dom inget konstigt, nästa besök gjorde dom ultraljud men hittade inget.. tredje besöket provade dom att lägga en bedövning på ena sidan käkleden och då hittade dom felet, dom konstaderade att han har pålagringar i käklederna pga att e gammal..
han började direkt äta med båda sidorna.. så nu är han behandlad med kortison på båda sidorna av käkleden så det kan alltså vara bra att gå vidare med saken som denna klinik gjorde..

hoppas det kan hjälpa dig lite iallafall..
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Hjälp min häst

Hur fungerar sväljreflexen? Har vet. kollat det?
 
Sv: Hjälp min häst

har den här hästen harft problem med slembildning,"rejäla sväljningar som låter" ,dålig kondis,tjafsande med munne n med bett i?

jag tror -inte-det härrör sig om att han inte vill,jag tror det är ett fysiskt fel som uppkommer oregelbundet.
jag funderar på någon form av slembildning,förslappat struplock(?),försvagade sväljreflexer av neurologisk art eller så?

jag vet en häst som de fick handmata i mkt små portioner då den inte kund esvälja normalt.

fibrer borde du kunan ge via betfor o lucernhack alt ngt annat som har mkt fibrer men somkan glida ner.
energi kan du tillföra via olja.mineraler o vitaminer kan ges flytande omhan fortsätter såhär.

jaghade nog gått vidare ,men sökt specialist och haft kameraövervakning istallet eller så för att se när dte uppkommer.

är han ivrig vid matdags?

som sagt,jag är ingen veterinär,men har själv haft sväljproblem pga infektion som gav sig på musklerna o det kom också baraibland(dvs ofta)

jaghar dessutom sett rätt mkt hästar med udda symptom.
man få r funder ai en vidar ecirkel än bara maten.
 
Sv: Hjälp min häst

Hej!! verkligen tråkit med din häst:cry: Annars kanske det är något i magen,röntga magen me har vet känt o tittat på magen? Bajsar han odenklit inte lös eller nånting?

Lycka till!!
<Beccan>
 

Liknande trådar

Hästvård God kväll! Sitter just nu och vakar över sjuk häst och tänkte höra om någon varit med om något liknande. Ena hästen sväljer inte sin...
2
Svar
27
· Visningar
2 331
Senast: Zetly
·
Hästvård Min häst är född 2005 och är alltså 19 år. Jag har haft henne i 9 år. Hon kommer från Irland med okänd historia och har haft en del...
Svar
1
· Visningar
954
Senast: Sirap
·
Hästvård Mitt sto har varit sjuk sen i måndags och veterinär är inkopplad. Jag tänker att det kanske finns någon här som känner igen symptomen...
2 3 4
Svar
64
· Visningar
8 741
Senast: emma-vsm
·
Hästvård Hej på er, I väntan på att veterinären ska ringa upp så lägger jag upp en tråd här i hopp om att någon kan ge mig lite råd. Bakgrund...
Svar
4
· Visningar
1 062
Senast: netschjen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp