Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
eller köp en häst som det var några år sedan utbildningen var färdig på.
6000 i månaden är lågt räknat i storstadsområden, inkl träning, tävling, skoning och försäkring.
Intressant debatt angående vad en häst borde kosta. Nu har jag själv bara två ston i avel, inga mediokra ston i mina ögon, båda är tävlade högre klasser innan de sattes i avel och med ett meriterat möderne, en är inköpt när hon tävlades för en större summa, det andra stoet har jag tagit över från en äldre uppfödare. Jag försöker välja bra sporthingstar som kan passa dem. Innan fölet är fött har jag i runda slängar lagt ut 30-40000 kronor, sedan har jag egen gård och är självförsörjande med det mesta, så jag har nog en ganska billig hästhållning hemma. Det är när jag skickar iväg hästarna på utbildning de börjar kosta mer, en del kan jag göra själv, men ska de visas vill jag anlita duktiga visare. Hade jag inte gått +/- 0, eller helst med + så varför föda upp hästar till andra? Då är det bättre att bara ha de hästar man själv vill ha hemma och inte gå back. Alla hästar blir inte stjärnor, det gäller även de med goda stammar, men de normala hästarna skänker jag inte bort, det finns en marknad för dem och det finns de som uppskattar de egenskaper de hästarna har för en summa som täcker mina kostnader. Den dagen jag inte får kostnadstäckning vid försäljning för mina uppfödningar kommer jag sluta betäcka stona.
angående 100000 att föda upp en treåring. Nu sticker jag ut hakan och hukar mig...
Jag förstår att många uppfödare får lägga ner. En treåring är inte var-köpares-häst, varmed köpekretsen är mindre. Det finns många fyra-femåringar till runt halva det priset, 50´-60´ och då har de åtminstone gjort någonting. På något vis kan man som uppfödare idag inte räkna med att få igen alla kostnader. Ska man alltid gå med vinst ska ju en 15-åring kosta runt en halv miljon då, oavsett hur medioker den än är, om alla kostnader alltid ska täckas.
Jag tror att de flesta uppfödarna måste inse att de håller på med uppfödning för hobby, och en hobby går nästan aldrig med vinst, och rätta mun efter matsäck. Jag förstår att man drömmer om att föda upp nya Flippan, men det är en promilles chans att ens uppfödning blir det. Lägger man på en dyr hingst på sitt mediokra sto, så får du ändå oftast inte tillbaka alla pengar, som det ser ut idag. Det är verkligheten och någonstans kan inte uppfödare gnälla på den hur länge som helst utan att ändra sin inriktning.
Gäller samma beräkningsmodell även sen? T ex om jag köper en nybliven treåring i januari år X som är inriden men inte mer, har den i ett år och grundutbildar den, och sen säljer den i januari året efter som nybliven fyraåring. Då har priset automatiskt ökat med 12 * månadskostnad för att hålla den samt värdeökningen av utbildningen?
Det brukar nämligen de flesta inte hålla med om, och jag tycker det haltar där ang att en uppfödare ska ha tillbaka även vad den kostat att hålla - men inte säljarna därefter som bara "har rätt" att ta ut värdeökningen som kommer med utbildning och meriter.
Jag är HELT för att uppfödare ska kunna få tillbaka själva tillverkningen, men allt efter avvänjning ser jag på samma vis som om man köper en häst och sen säljer. Dvs man får räkna med att själv stå själva kostnaden för att hålla hästen. Skulle det visa sig vara ett himla bra exemplar så den ökar såpass i värde att även dessa utgifter täcks så suveränt - men man kan inte räkna med att för varje månad äldre hästen blir ökar priset motsvarande kostnaden att hålla den.
Absolut är det så. Men en genomsnittligt treåring ökar då alltså med t ex 12 * 3000 (räknar lågt) = 36 000 kr i pris på ett år, bara iom vad den kostat att hålla - såtillvida att den går från inriden till normalt grundutbildad för åldern? Vi kan för enkelhetens skull säga att den nyblivna fyraåringen är startklar för att debutera lätt klass dressyr och hopp och att vi i spåkulan kommer att se att den kommer att genomföra detta med godkänt resultat.
Ingen stjärna, men en genomsnittlig bussig häst som utvecklas som en normal fyraåring. Varken mer eller mindre, en "dussinhäst" om man så vill.
Alltså, såsom du tycker det ska vara då (hur det är eller inte är i verkligheten kan vi ju lämna just nu) så är en ökning med 36 000 (i vårt ex) klart motiverad? Tillkommer något för utbildningen, alltså någon värdeökning/pengar tillbaka där?
Jag är inte ute efter att vara ironisk eller kritisera, jag är nyfiken. Jag tycker inte resonemanget är rimligt, men jag vill gärna höra hur någon som tycker det är rimligt resonerar - och är beredd att ändra åsikt om jag skulle känna att "Ah, det är ju sant, har jag inte tänkt på"
Ja, räknar man så är det få av oss som skulle ha råd att köpa häst, varmed marknaden skulle stanna av helt och alla uppfödare skulle få sluta. Nu pratar vi normalhästarna:
Jag köper min treåring för 100 000. Stallar in, rider in, skor, försäkrar, kör runt på träning och tävling för 6000 i månaden. När jag säljer fyraåringen ska jag alltså ha ut 172 000. Väntar jag ett år till och säljer som femåring ska jag ha ut 244 000. Sexåring 316 000. Och om hästen varit sjuk och kostat i veterinärvård ska jag ha ut ännu mer...
Det är något orimligt i detta. Framförallt som andra raser, och hästar från andra länder inte kostar 100 för en treåring.
Absolut, jag köper gärna svenskt, men jag betalar inte 316 000 för en sexåring när jag kan få motsvarande för 40, men annan ras eller född i Danmark, Irland eller Tyskland. Danmark, Irland och Tyskland har också lösdrifter och uppfödare som bryr sig. Att vara svenskfödd är per automatik inte lika med uppfödd på kuperad lösdrift med anpassat foder och bra start i livet. Jag vet fler motsatsen till uppfödare än de som har det så.
Ibland måste marknaden självsanera. Det enda som är säkert är att det finns gott om hästar till salu och att stora massan av hästköparna inte rider OS utan vill ha en trevlig familjehäst utan större olater.
6000 i månaden är lågt räknat i storstadsområden, inkl träning, tävling, skoning och försäkring.
Det är just detta... Uppfödarna ska tjäna pengar, de andra kan tydligen gå minus på sin hobby, men ve den uppfödare som gör det... Det är det som rimmar väldigt dåligt i mina öron...
Marknaden förändras inom alla branscher, bara för att jag investerat i en VHS-uthyrningsbutik betyder inte det att jag kommer att gå runt bara för att jag tycker det och att folk ska sluta se film på CD.
Jag är självklart för att uppfödare ska tjäna pengar på sin uppfödning, men lite verklighet hade inte suttit fel heller. Jag anser att hästar är en hobby för de allra flesta, hobbys har man för att det är roligt, pengar kommer i andra hand. Har man inte hästar som hobby så får man ha ett sådant material att folk betalar det som efterfrågas. Medioker avel + höga priser = hästar som inte efterfrågas av marknaden= gnäll som är tröttsamt i längden.
Jag håller med ang detta att uppfödare vill ha igen sina utgifter och att det är orimligt att tro att de flesta hästar ökar i värde med x antal tusen per månad bara för att de blir äldre.
Jag har precis själv börjat med avel och har två avelsston. Jag förstår inte var ni får summor som 40.000 ifrån innan fölet ens är fött? Ok om man har dyra språng/dräktighetsavgifter men de flesta hingstar ligger ändå inte där i skalan. Jag räknar med att mina båda föl tillsammans kommer att ha kostat 40.000. Jag kommer inte ta några fantastisummor för dem vid försäljning heller. Jag föder upp hästar med inriktning till allround-tävlingsryttaren.
Fast riktigt bra hästar finns det alltid en plånbok för. Och de hästar som uppfödaren inte anser är säljbara till rätt pris, kanske aldrig skulle blivit framavlade?
Finns det ingen marknad, är det ju inte lönt att producera. Saab är väl ett lysande exempel?
Hästnäringen skulle tjäna på att fler uppfödare lade ner verksamheten, det producerad för mycket häst i Sverige. Tydligen går det inte att få sålt hästar till vettiga priser, och det förstår jag med tanke på att hästfolk i ridgenren är vansinnigt snåla, generellt sett. Det ska inte kosta något att varken köpa eller hålla häst. Och då får man ju lite vad man betalar för (ridtravare, trasiga importer, svart hästhållning, svart foderproducering, svarta löner etc).
Om alla icke-seriösa hade rensats ut hade det gått att få betalt för det som produceras. De som inte har råd EGENTLIGEN sållas nämligen bort med den olagliga och/eller oseriösa hanteringen.
Det är dyrt att äga import, försäkringspremierna är höga och försäkringsskyddet urholkat. Och i slutänden är det väldigt dyrt att betala för en ridhäst men stå med en slakthäst.
Det är det väl inte. Jag har en nu och har haft flera importhästar, och det är inte ett dugg dyrare än när jag har haft svenska uppfödningar. Försäkringarna har fungerat utmärkt varenda gång jag har använt dem.