Sv: Hinderregler på lokal nivå
Är själv banbyggare, och kan väl säga lite om vad som gäller. Vad gäller bank, så är det tillåtet i alla klasser, och räknas som ett lätt hinder. Oftast är ju hindret väldigt lågt isf, och hinder höjden vid bank räknas från lägsta avsprång eller landningsplats. Alltså inte från marknivån uppe på banken.
Det är mycket lättare för hästarna om det finns en låg bom eller annat, som gör att de kan bedöma höjden bättre på hindret. Många hinderstöd är dock sådana att man inte kan få en skålla särskilt lågt, och då väljer man som banbyggare att lägga en bom på hinderstödets fot allra helst, eller i undantagsfall direkt på marken. Jag försöker alltid undvika att lägga direkt på marken, medan en del banbyggare, alltid gör så.
Vad gäller maxhöjder, så finns det ju reglerat i TR minsta antal hinder med maxhöjd resp. maxbredd, sen är det upp till banbyggaren att avgöra. Man tar ju hänsyn till storlek på bana, underlag, klass, status på tävling(lokal, reg osv), nivå på ekipagen, hindermaterial etc etc. Det är mycket som spelar in, men grundtanken är att ju större bana ju mer använder man sej av maxhöjder och maxbredder, medan små banor tex inomhus med sämre möjligheter till bra anridning, ger mindre hinder.
Principen är att stora utomhusbanor ska ha längre avstånd mellan hinder och testa även hästarnas kondition. Dessutom finns ju på stora banor möjlighet att ha flera hinder på samma linje.
S.k. titthinder ska plockas in tidigt i klasserna, det räcker inte med att hästen har hoppat bommar när man kommer till tävling, de ska även kunna hoppa plank, grindar, murar och lådor/häckar. Så glöm inte att träna på det ! Lycka till !