Sv: Hemmalagad kattmat, recept sökes
Jag skulle inte räkna med att det blir särskilt mycket billigare att göra egen kattmat, jag vet då jag gör egen kattmat
Egengjord kattmat är definitivt billigare än att bara ge burkmat, men ingenting blir billigare än torrfoder. Därmed inte sagt att jag inte tycker att du skall göra egen kattmat
Jag betalar mellan 4 kr och 12 kr per dag i mat (har tre katter).
Jag sparar tyvärr väldigt sällan mina recept, men två stycken har jag lyckats spara. Innan jag börjar lägga upp recept vill jag dock ta det lite mer generellt. Jag ger rått. Allt utom den lilla mängd grönsaker jag ger. Här är en generell mall på hur jag komponerar maten:
55-65% muskelkött
20-30% hjärta
10% lever
5% grönsaker
Innan man börjar göra egen mat har man dock en del att läsa på om. Det är t ex. väldigt viktigt att maten innehåller rätt kalcium/fosfor-kvot, inte innehåller för mycket kalcium eller fosfor, att maten innehåller tillrärckligt med taurin, jod och kalium. Om maten komponeras som ovan behöver man INTE tillsätta A- eller D-vitamin, möjligen lite E-vitamin. Jod, B-vitamin och fisk- eller linfröolja bör man dock tillsätta.
Läsvärda sidor är:
www.felinefuture.com
www.catnutrition.org
www.serve.com/BatonRouge/nutr.htm
www.littlebigcat.com/index.php?action=library
www.catfancy.com/catfancy/t/alist45.aspx?category=Nutrition&cid=1434&search=
På några av dessa sidor finns även recept.
Här kommer mina recept:
Energi: 1980 kJ/100 g
720 g högrev, nöt
480 g blandfärs
400 g grishjärta
150 g grislever
3 äggulor (ca 60 g)
90 g kokta grönsaker*
5 msk mjölksyrat kalk
1½ msk fisk- eller linfröolja
2,5 krm mineralsalt
protein: 66,5 %
fett: 27,3 %
NFE: 2,6 %
Ca: 0,8 %
P: 0,8 %
Energi: 2174 kJ/100 g
2,5 kg hel kyckling (ben och kött)
672 g grishjärta
315 g kycklinglever
6-7 äggulor
135 g squash
122 g röd paprika
112 g gul paprika
21 tbl kelp el. 5 ¼ ml mineralsalt
3 msk fisk- eller linfröolja
Mal en del av kycklingköttet samt ben, hjärta och lever. Det kött du inte mal ner skär du till stora bitar som katterna kan tugga på. Grönsakerna skall kokas lätt och puréas. Tillskotten blandas med äggulor och grönsaker. Blanda väl.
protein: 61,9 %
fett: 34,7 %
NFE: 2,4 %
Ca: 0,7 %
P: 0,7 %
En vuxen katt äter mellan 100 g och 200 g per dag. Till kycklingreceptet krävs en köttkvarn.