Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det är nog en generationsfråga, bara. Medelklassens konsumtionsutrymme har ökat mycket i Sverige sedan 70-talet då jag började på ridskola. På den tiden köpte man mycket mer sällan utrustningen först, och provade på saker sen, utan mer tvärtom. Jag tänkte på det redan när jag skrev förra inlägget.Oj, det har jag nog aldrig ens hört talas om någonstans faktiskt. Tvärtom har majoriteten på varje ridskola jag besökt ridit i just ridbyxor. Likaså på ridläger etc. Sen kan ju ridbyxorna se olika ut (ridjeans etc) men majoriteten har absolut haft byxor som är gjorda för att rida i. För att slippa skavsår och/eller att halka runt i sadeln gissar jag.
Jag tänker att vi typ inte vet - egentligen - om vi har dem pga identitet eller funktion. Helt enkelt för att identitetsskapande inte funkar så, ej heller vare sig marknadsföring av eller normtryck kring tex ridbyxor. Vi lever i consumer culture, och där är det som det är. Men jag rider förstås i ridbyxor.Sen är ridbyxor förstås identitetsskapande OCKSÅ. Jag älskade varje gång jag drog på mig mina för då blev jag hästmänniskan. Men det var inte därför jag hade dem.
Just ja! Jag som skämdes för hästeriet som barn pga dumma killar och män, kan i vuxen ålder nästan NJUTA av att synas i dem utanför stallet. Det är ju helt klart en identitetsgrej mer än funktion.Sen är ridbyxor förstås identitetsskapande OCKSÅ. Jag älskade varje gång jag drog på mig mina för då blev jag hästmänniskan. Men det var inte därför jag hade dem.
Ja jag minns då jag började rida i början på 80-talet. Jag och de flesta fick vad jag minns utrustning och kläder till det i födelsedagspresent och julklappar. Jag har hittat foton som min pappa tog när jag gissar att vi ridit någon termin/kanske ett år samt från ridläger i samma period. Det var inte ens hälften på bilden som hade ridkläder utan det var mkt mjukisbyxor/andra stövlar än ridstövlar. Sen minna jag att man ofta annonserade på anslagstavlan på ridskolan efter det man ville köpa eller sälja.Det är nog en generationsfråga, bara. Medelklassens konsumtionsutrymme har ökat mycket i Sverige sedan 70-talet då jag började på ridskola. På den tiden köpte man mycket mer sällan utrustningen först, och provade på saker sen, utan mer tvärtom. Jag tänkte på det redan när jag skrev förra inlägget.
Det beror nog på klass, krasst sagt. Barnen som rider i min klass då och då, som ingår i ett rörelseprojekt, rider samtliga i oömma kläder och har passande skor. Lånar hjälm.Ja jag minns då jag började rida i början på 80-talet. Jag och de flesta fick vad jag minns utrustning och kläder till det i födelsedagspresent och julklappar. Jag har hittat foton som min pappa tog när jag gissar att vi ridit någon termin/kanske ett år samt från ridläger i samma period. Det var inte ens hälften på bilden som hade ridkläder utan det var mkt mjukisbyxor/andra stövlar än ridstövlar. Sen minna jag att man ofta annonserade på anslagstavlan på ridskolan efter det man ville köpa eller sälja.
Jag gissar att det ser väldigt annorlunda ut nu.
En barngrupp som rider som fysioterapi som jag känner till, rider i vanliga oömma kläder de med. Lånar hjälm. Lånar ev annan special-/säkerhetsutrustning.Det beror nog på klass, krasst sagt. Barnen som rider i min klass då och då, som ingår i ett rörelseprojekt, rider samtliga i oömma kläder och har passande skor. Lånar hjälm.
Så såg det ut under mina unga ryttarår. Jag har föräldrar med goda inkomster, men de har aldrig gillat "prylar". Jag minns inte, men jag var nogen varken först eller sist med att få riktiga ridkläder bland mina ridskolekompisar.Ja jag minns då jag började rida i början på 80-talet. Jag och de flesta fick vad jag minns utrustning och kläder till det i födelsedagspresent och julklappar. Jag har hittat foton som min pappa tog när jag gissar att vi ridit någon termin/kanske ett år samt från ridläger i samma period. Det var inte ens hälften på bilden som hade ridkläder utan det var mkt mjukisbyxor/andra stövlar än ridstövlar. Sen minna jag att man ofta annonserade på anslagstavlan på ridskolan efter det man ville köpa eller sälja.
Jag gissar att det ser väldigt annorlunda ut nu.
Sådär såg det ut när jag började rida också, trots att det var i mitten av nittiotalet. Jag minns att de som började rida och redan hade all utrustning betraktades med viss misstänksamhet (vilket nog var ett uttryck dels för en obehaglig åsikt om att man inte skulle förhäva sig, men också för en då rådande trend eller kultur). Tio år senare brukade jag förundras över att alla nybörjare kom med full mundering, som inte sällan var ordentligt påkostad. Jag tänker att det hänger samman med nya konsumtionsmönster, men jag vet inte.Ja jag minns då jag började rida i början på 80-talet. Jag och de flesta fick vad jag minns utrustning och kläder till det i födelsedagspresent och julklappar. Jag har hittat foton som min pappa tog när jag gissar att vi ridit någon termin/kanske ett år samt från ridläger i samma period. Det var inte ens hälften på bilden som hade ridkläder utan det var mkt mjukisbyxor/andra stövlar än ridstövlar. Sen minna jag att man ofta annonserade på anslagstavlan på ridskolan efter det man ville köpa eller sälja.
Jag gissar att det ser väldigt annorlunda ut nu.