Sv: Hästskötarens roll...
Roligt att se inlägg i ämnet. Anledningen till inlägget är lite en reklamaffish på Solvalla om kommunal som hästskötarnas fack. Och det fick mig att fundera lite på hästskötarens roll och status...
Kan h*n mena att hästskötarna i trav och galoppstall tränar hästarna betydligt mycket mer än vad de gör inom ridskoleverksamhet. Inom ridskoleverksamhet så är min erfarenhet att det är sälland ridskolehästarna går andra pass än ridlektionerna, även om de borde utbildas och kontrollridas mer.
Inom trav/galopp så har ju hästskötaren som rider direkt påverkan på inkomsten hästarna gör iom att de tränar hästarna. En ryttare som tränar hästen bra ökar inkomsten.
En hästskötare inom ridskola har som huvudsyssla att göra stallarbetet och att leda hästarna till/från hagen, fodra dom mm. (annars är man ngt annat, som ridlärare eller ridskolechef).
Inom galoppen så har jag upplevt att hästskötaren står väldigt i centrum av verksamheten även om han inte alltid rider. Hos många tränare finns det arbetsryttare som gör detta medan hos andra tränare får man vara både hästskötare och arbetsryttare. Hur som helst, som hästskötare kommer man väldigt nära hästarna och är en kugge i verksamheten. Man kör hästarna till och från träning, man tar ut dem till skrittmaskinen, kollar att hästarna är hela och friska, mockar och fodrar. Man träckar hästarna vid tävling m.m.
På en ridskola kännar jag ibland att hästskötaren har en mycket lägre status. Man kommer sällan i kontakt med hästarna vid andra tillfällen än vid utsläpp och insläpp. Ofta handlar arbetstiden mest mer om mockning och städning. Jag vill nog gärna säga att jag jobbat 60, 70 procent mer med hästarna på de galoppstall jag varit på än vid ridskolorna.
Sedan handlar det om andra saker med. Hur blir du bemött som hästskötare på ett trav eller galoppstall jämfört med på en ridskola? Jag har ingen erfarenhet hur det är på hopp eller dressyrstallen eller hos större uppfödare men det finns det kanske de som kan berätta om?
När det gäller arbetsmiljön i övrigt finns det stora skillnader med. På de många ställen har arbetsgivaren mycket liten kunskap om lagar och regler när det gäller arbetsmiljön. Man saknar ofta arbetsledarutbildning vilket gör att insikten om vilka regler som gäller är dålig och man behandlar de anställda mycket efter egen erfarenhet och vilja. I en del stall är organisationen platt och öppen. I andra stall finns en klar "hierarki" där hästskötaren ibland står längst ner. Hur är den psykosociala arbetsmiljön?
När det gäller arbetsmiljön rent konkret. Hur är det med skyddsronder. Har man en fungerande system för tillbuds och olycksfallsrapportering. Hur ofta finns det omklädningsrum, duschar och handdukar på arbetsplatsen? Hur är det med arbetskläder, skyddsskor och tvättmöjligheter? Sådant som faktiskt är självklart på de flesta arbetsplatser och även är ett krav enligt arbetsmiljölagen...
Skulle vara roligt att se mer inlägg rörande hästskötarens roll och status i hästvärlden!