Kanske jag kan passa på att ställa en fråga här.. Som jag förstår det så kan klimatet ändras så pass att golfströmmen slutar att funka på det vis som den gör nu, vilket skulle innebära att klimatet i norra Europa skulle bli kallt.
Samtidigt som jag förstår att vädret blir allt varmare pga växthuseffekten.
Det jag inte förstår är hur dessa två delar passar in med varandra? Menar man att det först blir varmare och varmare tills golfströmmen slutar funka och då blir det kallare?
Det vore väl bra om vi verkligen visste det till 100%!
Det har i vissa fall varit så, att nedisningar (Istider) börjat med att havsströmmar som t.ex. Golfströmmen (som pumpar upp varmt vatten mot norr från ekvatorn), stannat av helt, eller dämpats rejält.
Värt att notera är att det var betydligt varmare än nu under stora delar av vår förhistoria - upp till 4 grader varmare än idag, att det var en kall period under folkvandringstid, att det åter blev varmare, och att det ungefär vid medeltidens slut blir kallare igen (kallad "Lilla istiden" - inkluderar tåget över Bält), Lilla istiden släpper sitt grepp ungefär i mitten av 1700-talet, och nu verkar vi vara inne i en uppvärmningsperiod igen.
Jag har tagit det mesta ur minnet, men här är en bra sammanfattning av hur klimatet varierat i vår del av världen.
OBS, länk från Statens Historiska Museum med fakta, inte någon random klimatskeptisk sajt.
https://historiska.se/upptack-historien/artikel/kort-klimathistoria/
När jag är på dåligt humör, och vill ifrågasätta konstiga idéer inom klimatpolitiken, så blir jag konfys: är det kanske så att fixeringen vid att temperaturen inte ska få stiga mer än lite, eller möjligtvis sjunka mer än lite (inte aktuellt för närvarande), egentligen mest handlar om att rädda det rådande kapitalistiska systemet.
Tänk på alla multinationella jättebolag med investeringar i kustnära områden, som skulle gå på näbben om/när havsytan stiger. Tänk som mycket färre meningslösa pryttlar som skulle kunna säljas om halva världens befolkning var klimatflytkingar...