En ”första grund” för att hitta kommunikationen (för den är viktigare än någon quick fix) är att träna upp din förmåga att känns vad som händer i hästens kropp.
1) Träna och kontrollera att ”gas och broms” verkligen fungerar. Det går att göra i skritt, på i princip lång tygel. Du ska bara behöva nudda hästen med skänkeln och den ska öka. Du får inte klämma med skänkeln eller trycka med hela benen utan bara slappna av och ”kittla hästen” med skänkeln.
Hästen ska stanna av ett ytterst litet (och jättekort) tryck i mungipan. När den stannar (tom nästan innan) måste den få stor eftergift=beröm.
Det här tränar upp din känsla för hur lång tid dina hjälper ska användas. Fungerar det inte - ta hjälp av tränare för att korrigera.
2 Fungerar ovanstående så kan följande bild/känsla hjälpa:
Skritta med bara mycket lätt kontakt i handen. Försök få hästen så avslappnad som möjligt. Läng hästens steg genom att öka och mjukna i handen - känn ”hur” hästen skrittar, hur ditt säte känns och hur hästens rygg känns genom sadeln.
Läng steget så mycket att du ligger på gränsen till att hästen börjar trava. Nu bör hästens rygg röra sig mycket. De flesta hästar sträcker också hals och huvud framåt/nedåt. Bra!
Ditt mål är nu att prova korta hästens steg, men utan att förlora känslan av den ”stora” ryggrörelsen. Däremot spelar det inte så stor roll var huvudet hamnar. Jag brukar säga att hästen ska korta bara frambenens steg, men inte bak. När man börjar förhålla i handen måste det göras utan att hästen går/ trampar ”långsammare”. Dvs du måste driva med skänkeln ”lagom” mycket för att motverka (och det är olika på olika hästar). Om det händer (långsamt, att det blir trav eller att ryggen blir stilla) - omedelbart släpp i handen - öka skritten och börja om med att länga steget igen.
I början kan det vara svårt att känna när hästen kortar steget på rätt sätt. Det kan kännas som den ”trampar snabbare”, trippar och - mest önskvärt - att bakbenen trycker en lite uppåt/framåt. Korta bara steget en mycket kort stund! Två, tre steg räcker. Direkt när hästen kortar steget - stor eftergift. Du ska alltså träna på att ge efter när det händer något med hästens ben - inte när hästen gör något med huvudet. När hästen kortat steget läng steget igen och gör om.
Upprepa, upprepa och upprepa. Du kommer bli allt bättre på att känna vad som händer i hästens kropp. Som bonus - och du har gjort rätt - kommer hästen söka sig till rätt form. Timingen med eftergifterna är viktigare än tygeltagen. Eftergiften är berömmet och kommer den i rätt ögonblick så gör hästen gärna om det - den vill göra rätt!
Principen är densamma i trav och galopp. Läng - prova korta utan att det ”går långsammare” två, tre steg - eftergift och läng igen.
Allt det här är svårt att förklara i skrift, men jag hoppas att övningen leder till mer tänk på eftergifterna och hästens kropp än bara huvudets ställning. Även duktiga ryttare kan ha nytta av övningen, då jag ofta ser ryttarna ge eftergiften för ”huvudets eftergift” och inte för vad hästen gör i kroppen.
PS Den som kan läsa mellan raderna ser att jag beskriver genomförandet av en halvhalt om än på mycket basic nivå. DS