Hästen på tygeln??

Varför dra fram och tillbaka i innertygeln för? En häst ska vara på ytter och man ska i slutändan kunna ha en hängande innertygel och hästen ska fortfarande gå i form.
 
Menar du att du leder med innertygeln då eller? (när du lättar och drar)
 
Jag skulle ha gjort som du, rida samlat på böjt spår och ridit vägar så att hästen blir uppmärksam och börjar trampa under sig. Jag tycker att du gör rätt, men annars får du rida för tränare, man lär sig mycket bättre då! Hellre att man gör om allting än sitter och gör fel :banana:
 
det är det man kallar såga... Hästen ska inte bära upp ryttaren genom att denne sitter och drar i bettet och driver, hästen ska bära upp ryttaren genom att ryttaren sitter i balans och visar hästen att den ska bära sig, dvs ryttaren har hittat sin balanspunkt och kan därmed kan hästen hitta sin egen balanspunkt med ryttare på ryggen.
 
Tar du ett ledande tygeltag? Alltså ut (mot mitten) och tillbaka eller "grejar" du med handen dvs så som lill_flesky säger sågar för det ska du inte göra.
 
Jag tycker inte att jag sågar.. jag har kontakt med munnen fast jag släpper efter på det med innertygeln och sedan tar jag kontakt igen.. :confused:
 
Tänk inte så mycket på att få ner hästen på tygeln till att börja med, det blir lätt så att man sågar ner hästen till slut och då kröker den bara på nacken, eller som man säger; då går hästen och ljuger.
Utan tänk på sitsen och att inte flaxa med händerna för mycket men man ska inte hålla händerna för stilla heller, eftersom att man måste ge eftergift och det ger man för att hästen ska tycka att det är behagligt att göra rätt och för att den ska jobba med rätt muskler och någon gång i framtiden ska kunna bära sg själv, förhoppningsvis.
Till att börja med är det bra med lösgörande arbete, ex. skänkelvikning för får man igång bakkärran/bakdelen på hästen går den automatiskt på tygeln.
För när man gör skänkelvikning, bakdelsvändningar mm. måste ju hästen jobba med bakdelen, även fattningar från skritt till trav från en skänkelvikning eller framdelsvändning är bra för då har hästen med sig bakdelen, jag menar inte då att man ska trava runt 148 min på fyrkanten utan korta trav "stunder".

Men allt tar sin tid, det bästa skulle nog vara om du kunde rida för en instruktör som säger till exakt vad du gör för fel för då behöver man inte sitta och fundera över det utan vad man kan göra åt det istället,om nu inte instruktören ger något tips förståss ;)
Ha det bra!
 
ett ledande tygeltag gör man en gång (om man nu använder sif av ledande tygeltag över huvud taget) inte flera gånger på raken.
 
Sv: Hästen på tygeln??

Själv tycker jag inte om att använda ordet "på tygeln" då jag tycker att det ordet används mycket i fel sammanhang. Jag bedriver en småskalig ridverksamhet och om jag, på mina lektioner, skulle använda ordet "på tygeln" tänker eleverna bara på att det är när hästen kröker på nacken. På tygeln betyder samling, vilket nästan inga ridskoleelever idag vet.

Därför använder jag ordet "i form". Man vill ju ha en häst i form för att underlätta ridningen för den. Hästen är inte byggd för att ridas på. Hos hästen finns två olika mönster. Flex-mönster och stretch-mönster. När hästen går i form korrekt går den i flexmönster. När hästen springer och visar upp sig i hagen går den i stretchmönster. Sen finns det något som heter Hyper-flexion, vilket är när hästen går absolut för mycket i flexmönster att det blir direkt skadligt för hästen. Med ett annat ord, rollkur. Så när man rider ska man sträva efter att hästen hittar en bra form i flexmönster.

Men, detta går bara på skolade hästar. Att "lära" hästen att hitta en bra form är något helt annat. Då ska man hjälpa hästen att hitta en låg, lång form. Den ska söka sig framåt nedåt mot bettet, inte hänga sig i bettet, men ta ett bra stöd. Samtidigt har man bjudning framåt vilket gör att hästen trampar mer under sig med bakbenen. När man tränat detta länge och känner att hästen är redo, kan man börja samla den mer och mer. Men det tar lång tid, och kräver mycket träning. Kolla gärna på den Akademiska ridkonsten, utbildning av unghästen, där förklarar de bra och visar hur man ska gå till väga.

Men om man då har en skolad häst. När hästen sk gå i flexmönster ska den ha bjudning framåt, trampa lite under sig, och viktigt: spänna magmuskulaturen! När hästen går i form använder de musklerna i magen mest, de spänner magen och kan därefter samla sig. Om man tänker såhär: varje gåmg du skänklar, kommer hästen spänna till magmusklerna. Därifrån kommer begreppet, håll om med skänkeln när man ska samla hästen. Hästen har väldigt svårt för att hitta flexmönster helt själv det är därför vi hjälper dem. När man ställer hästen (korrekt) i nacken är det en början till flexmönster. En sak är också väldigt viktig och det är att hästen ska gå långsamt! Den ska ha bjudning framåt, men måste gå ovanligt långsamt. En del hästar kan inte gå långsamt eller har svårt för det, och då kan de inte gå i form heller. Tänk på det!

För att sammanfatta. När man vill att hästen ska gå i flexmönster.
Först, hästen ska gå ovanligt långsamt, när den klarar det och har lika bra balans som om den gick i sin vanliga takt kan du sen ställa den i nacken, en bra övning: ställ korrekt i nacken i varje hörn på ridbanan, du kan även göra en liten 10 meters volt i varje hörn och ha hästen korrekt ställd i hela volten. Man vet om hästen är korrekt ställd om du släpper innertygeln, då ska häster fortfarande vara ställd, om hästen rakriktar sig direkt har den inte varit korrekt ställd. Fram med innerskänkeln, långt fram, för hästar som är svårställda eller faller in med innerbogen låter ni innerhanden glida fram ända fram till bogen, med innerhanden kan nu då samtidigt som ni ställer innåt, trycka hästens innerbog utåt. Ytterhanden ska vara kvar bak vid manken! Undvik att luta er fram eller inåt, då tappar ni balansen. När hästen kan vara korrekt ställd i de små volterna i hörnen, vilket kräver övning. kan ni fortsätta med att vara korrekt ställda på kortsidorna eller långsidorna också, bromsa upp hästen ännu lite till, den ska gå väldigt väldigt långsamt men med Bra balans. Har inte hästen balans, kan den inte samla sig. Om du gör rätt, och hästen förstår dig rätt kommer hästen komma in i flexmönster. Och då går hästen i form.

Det är detta jag tror "sågning" kan komma lite från. Eftersom man håller om så att hästen spänner magmuskulaturen och lirkar med innerhanden så hästen ställer sig korrekt inåt. Jag vet inte hur, men några ryttare nåste missupfattat detta och tror att hästen blir mer lösaktig om man ställer höger, ställer vänster, ställer höger, ställer vänster. Och strycker på med skänklarna så man får hästen framåt. Jag anser också att man sågar om man kanske bara lirkar med ena tygeln också. Jag brukar säga såhär. Vad man en gör med tyglarna för att få ner hästens huvud så den går "på tyglen" är sågning! Hästen behöver inte ta ner huvudet och dra in nosen för att gå i form. Hästen kan gå i form ändå, hästen hittar alltid en egen huvudhållning. Visst, huvudhållningen i flexmönster är något mer samlad än när hästen går vanligt. Men jag blir så arg när ryttare sitter och fjortlar med tyglarna under ridningen, och jag frågar varför de gör så och de svarar att de vill att hästen ska gå på tygeln!

Detta medför bara att hästen släpper bettet och knäpper av i nacken. Och ryttarna säger, titta min häst går i form och på tygeln! När hästen går i form ska den ha ett bra stöd med bettet, inte släppa det.

För dig som står på marken kan man se om hästen går korrekt i form.
Hästen trampar undersig och spänner magmuskulaturen, när de spänner magmuskulaturens ser man det genom att hästen skjuter upp ryggen en aning. Hästen går antingen på lod eller (vanligast) framför. Lodlinjen går en rak linje uppifrån ögat ner till hästens mungipa. Och inte längs pannbenet som många tror. Samt ska också hästens nacke vara högsta punkten. Nacken är ca 5cm bred och sitter direkt bakom hästens öron. Det ska då vara högsta punkten. Sen kan man också titta precis framför hästens manke, blir det en "håla" där går hästen fel, det partiet ska istället skjutas upp en aning.
Sen ser man om hästen är korrekt ställd genom att ryttaren har en aningen slapp innertygel. Om innertygeln är spänd och bettet sticker ut lite på innersidan betyder det att hästen hänger inner och är inte korrekt ställd.

Oj vad långt det blev. Men detta är i alla fall mina funderingar och åsikter.
Jag rider och lär mig enligt den integrerade ridkonsten av Christina Drangel.

//Elin
 
Sv: Hästen på tygeln??

Nu har säkert någon redan sagt detta, men eftersom jag inte orkar läsa igenom så postar jag ändå:
För och främst måste din häst klara av att bära sig ordentligt, den måste vara ordentligt musklad alltså. Dock så kan de flesta hästar gå i form korta stunder. Men om din häst är omusklad så ska du inte kräva för mycket av den i början.

Börja med att stämma av så att gas och broms fungerar, att hästen är vaken och med dig. Böj lite i sidorna, rid lite sidvärtsrörelser och sådant.
Se även till att hålla bettet levande. Inte så att du drar, utan bara kramar lite med lillfingret. Och något som är väldigt viktigt är att du har en stadig kontakt med munnen.
 
Sv: Re: Hästen på tygeln??

Den första frågan jag har är vad du menar med på tygeln? Menar du att hästen ska gå samlad,lösgjord, bygga överlinjen, eller ?
Det finns ju övningar som stärker hästens bakdel och ryggmuskler och som är lösgörande och detta i sin tur medför att hästen går med eftergift i nacken. Därmot finns det skilda åsikter hurvida man genom att krama tyglen tex kan åstakomma eftergift i nacken som sedan ger eftergift i hela hästens kropp....
Genom att visa hästen sökning framåt nedåt och visa den rätt form som stärker överlinjen kan man ju bygga förutsättningar för att hästen får in bakdelen under sej så småningom och vidare öka förmågan till samling. Gå in på www.levad.nu och läs mer om detta, finns bättre beskrivningar där, än jag kan ge.


HAHA, och du tror att det svaret verkligen hjälpte tråd-skaparen`?
 
Sv: Re: Hästen på tygeln??

För det är så viktigt att tråden är gammal, men säg, du håller vell med mig?!
 

Liknande trådar

Träning Jag kunde inte hitta någon tråd med bara bettlös ridning/körning/hantering. Så jag startar en! :laugh: Tanken med tråden är att den kan...
Svar
1
· Visningar
246
Senast: Lavinia
·
Ridning Jag är fortfarande relativt ny till det här med att få hästen att arbeta i form men känner att jag börjar få greppet om det. Jag rider...
Svar
1
· Visningar
926
Senast: tuaphua
·
Hästvård Min häst är född 2005 och är alltså 19 år. Jag har haft henne i 9 år. Hon kommer från Irland med okänd historia och har haft en del...
Svar
1
· Visningar
922
Senast: Sirap
·
Hästhantering Hej alla, långt inlägg och jag ber om ursäkt men har mycket att skriva. Jag har redan ett konto här på buke, men då detta känns alltför...
Svar
19
· Visningar
1 680
Senast: Freazer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp