Sv: Hästen på tygeln??
Själv tycker jag inte om att använda ordet "på tygeln" då jag tycker att det ordet används mycket i fel sammanhang. Jag bedriver en småskalig ridverksamhet och om jag, på mina lektioner, skulle använda ordet "på tygeln" tänker eleverna bara på att det är när hästen kröker på nacken. På tygeln betyder samling, vilket nästan inga ridskoleelever idag vet.
Därför använder jag ordet "i form". Man vill ju ha en häst i form för att underlätta ridningen för den. Hästen är inte byggd för att ridas på. Hos hästen finns två olika mönster. Flex-mönster och stretch-mönster. När hästen går i form korrekt går den i flexmönster. När hästen springer och visar upp sig i hagen går den i stretchmönster. Sen finns det något som heter Hyper-flexion, vilket är när hästen går absolut för mycket i flexmönster att det blir direkt skadligt för hästen. Med ett annat ord, rollkur. Så när man rider ska man sträva efter att hästen hittar en bra form i flexmönster.
Men, detta går bara på skolade hästar. Att "lära" hästen att hitta en bra form är något helt annat. Då ska man hjälpa hästen att hitta en låg, lång form. Den ska söka sig framåt nedåt mot bettet, inte hänga sig i bettet, men ta ett bra stöd. Samtidigt har man bjudning framåt vilket gör att hästen trampar mer under sig med bakbenen. När man tränat detta länge och känner att hästen är redo, kan man börja samla den mer och mer. Men det tar lång tid, och kräver mycket träning. Kolla gärna på den Akademiska ridkonsten, utbildning av unghästen, där förklarar de bra och visar hur man ska gå till väga.
Men om man då har en skolad häst. När hästen sk gå i flexmönster ska den ha bjudning framåt, trampa lite under sig, och viktigt: spänna magmuskulaturen! När hästen går i form använder de musklerna i magen mest, de spänner magen och kan därefter samla sig. Om man tänker såhär: varje gåmg du skänklar, kommer hästen spänna till magmusklerna. Därifrån kommer begreppet, håll om med skänkeln när man ska samla hästen. Hästen har väldigt svårt för att hitta flexmönster helt själv det är därför vi hjälper dem. När man ställer hästen (korrekt) i nacken är det en början till flexmönster. En sak är också väldigt viktig och det är att hästen ska gå långsamt! Den ska ha bjudning framåt, men måste gå ovanligt långsamt. En del hästar kan inte gå långsamt eller har svårt för det, och då kan de inte gå i form heller. Tänk på det!
För att sammanfatta. När man vill att hästen ska gå i flexmönster.
Först, hästen ska gå ovanligt långsamt, när den klarar det och har lika bra balans som om den gick i sin vanliga takt kan du sen ställa den i nacken, en bra övning: ställ korrekt i nacken i varje hörn på ridbanan, du kan även göra en liten 10 meters volt i varje hörn och ha hästen korrekt ställd i hela volten. Man vet om hästen är korrekt ställd om du släpper innertygeln, då ska häster fortfarande vara ställd, om hästen rakriktar sig direkt har den inte varit korrekt ställd. Fram med innerskänkeln, långt fram, för hästar som är svårställda eller faller in med innerbogen låter ni innerhanden glida fram ända fram till bogen, med innerhanden kan nu då samtidigt som ni ställer innåt, trycka hästens innerbog utåt. Ytterhanden ska vara kvar bak vid manken! Undvik att luta er fram eller inåt, då tappar ni balansen. När hästen kan vara korrekt ställd i de små volterna i hörnen, vilket kräver övning. kan ni fortsätta med att vara korrekt ställda på kortsidorna eller långsidorna också, bromsa upp hästen ännu lite till, den ska gå väldigt väldigt långsamt men med Bra balans. Har inte hästen balans, kan den inte samla sig. Om du gör rätt, och hästen förstår dig rätt kommer hästen komma in i flexmönster. Och då går hästen i form.
Det är detta jag tror "sågning" kan komma lite från. Eftersom man håller om så att hästen spänner magmuskulaturen och lirkar med innerhanden så hästen ställer sig korrekt inåt. Jag vet inte hur, men några ryttare nåste missupfattat detta och tror att hästen blir mer lösaktig om man ställer höger, ställer vänster, ställer höger, ställer vänster. Och strycker på med skänklarna så man får hästen framåt. Jag anser också att man sågar om man kanske bara lirkar med ena tygeln också. Jag brukar säga såhär. Vad man en gör med tyglarna för att få ner hästens huvud så den går "på tyglen" är sågning! Hästen behöver inte ta ner huvudet och dra in nosen för att gå i form. Hästen kan gå i form ändå, hästen hittar alltid en egen huvudhållning. Visst, huvudhållningen i flexmönster är något mer samlad än när hästen går vanligt. Men jag blir så arg när ryttare sitter och fjortlar med tyglarna under ridningen, och jag frågar varför de gör så och de svarar att de vill att hästen ska gå på tygeln!
Detta medför bara att hästen släpper bettet och knäpper av i nacken. Och ryttarna säger, titta min häst går i form och på tygeln! När hästen går i form ska den ha ett bra stöd med bettet, inte släppa det.
För dig som står på marken kan man se om hästen går korrekt i form.
Hästen trampar undersig och spänner magmuskulaturen, när de spänner magmuskulaturens ser man det genom att hästen skjuter upp ryggen en aning. Hästen går antingen på lod eller (vanligast) framför. Lodlinjen går en rak linje uppifrån ögat ner till hästens mungipa. Och inte längs pannbenet som många tror. Samt ska också hästens nacke vara högsta punkten. Nacken är ca 5cm bred och sitter direkt bakom hästens öron. Det ska då vara högsta punkten. Sen kan man också titta precis framför hästens manke, blir det en "håla" där går hästen fel, det partiet ska istället skjutas upp en aning.
Sen ser man om hästen är korrekt ställd genom att ryttaren har en aningen slapp innertygel. Om innertygeln är spänd och bettet sticker ut lite på innersidan betyder det att hästen hänger inner och är inte korrekt ställd.
Oj vad långt det blev. Men detta är i alla fall mina funderingar och åsikter.
Jag rider och lär mig enligt den integrerade ridkonsten av Christina Drangel.
//Elin