Sv: Häst som inte vill böja sig?
Enligt mig (finns garanterat olika åsikter om det) tar man inte ledande tygeltag på hästar som har svårt att böja. Det är isåfall för att "nödstyra" dom som inte lärt sig böja än, alltså grovstyrseln, inte finliret med böjning/ställning.
Men det är ju inte en helt enkel grej att förklara över nätet (eller att utföra i praktiken alla gånger heller
) jag skulle nog börja med att tänka linjering hellre än böjning. Ratta in framdelen på bakdelen. Hellre tänka att man rätar ut en häst som viker sig än att råka be om för mycket böjning/ställning. Men tänka att man sitter med i böjningen själv, ytteraxeln aningens bakåt, innerbenet aningens mer vinklat i knäet, hålla koll så ens egen rygg är rak och inte vikt, att ens egen linjering fungerar så att säga. Ta hjälp av halvhalter och många varvbyten där man först rätar ut och sen byter varv, håller koll så yttertygeln alltid är aningens längre än inner, kommer ihåg att ge eftergifter OFTA (ger själv efter på båda tyglar, bortsett från vid varvbyten då yttertygeln behöver längas aningens för att ge plats för nya yttersidan, det blir ju också som en eftergift, men folk gör olika!)
Prova att böja, med mothållande innerskänkel (men inte extremt, då är det bättre att man stannar upp så man hinner med eller att man börjar om igen, man ska inte behöva stödja upp en häst som faller inåt, då har man bett om för mycket böjning), genom att forma sig själv och länga yttertygeln aningens, försöka runda runt innerskänkeln. Försöka känna när det är lagom och när det är för mycket, men när det blir för mycket får man försöka ta det som ett kvitto och räta ut och börja om.
Men det är som sagt mycket jobb för att lära sig själv, och beroende på hur ojämnt ekipaget är från början. Jobbet slutar ju inte där utan sen fortsätter det rakriktande jobbet och man får försöka hålla sig uppdaterad utifrån dagsformen hur mycket som är lagom att försöka böja, fortsätta rätta framdelen på bakdelen och räta upp vid behov om det råkar bli förböjt, fortsätta öva sig själv på att komma ihåg eftergifter, hålla lagom tygellängd anpassat utifrån vad man gör, osv.
Kanske ska tillägga att anledningen att jag inte skulle använda ledande tygeltag i det läget är att du tigger om att hästen viker sig snarare än böjer sig. Det är lätt att titta för mycket på framdelen i början, böjningen måste börja bakifrån för att det ska ge något. Och när en häst är bra böjd kommer den verka ganska rak i hals och nacke mot vad man först tänker när någon säger att man ska böja hästen. Ryggraden ska vara hyfsat jämnt välvd hela vägen ända från svansroten, och eftersom vissa delar i hästen kan böja väldigt lite i sidled och andra mer (länden och ffa halsen/nacken) så får man anpassa mer efter de mindre rörliga delarna för att inte få brytpunkter i linjeringen.
Tips till övning kan vara att rida en volt med många hörn istället för att försöka ta sig runt hela. Dom steg man får till kan bli väldigt få men oftast bättre än om man försöker rida volten som helhet och får en mer jämnkass volt!
Då förbereder man genom att prova böja enligt beskrivning ovanstående, eftergift och rida ett par steg enligt böjningen när hästen svarar, räta ut och börja om med att böja - eftergift och rida ett par steg efter formgivningen.
Eller rida en fyrkant där man ser till att böja hästen innan varje hörn med mål att rida böjd i eftergift genom hörnet, förbereder alltså en bit innan hörnet. Eller rida en kvarts bakdelsvändningar i hörnen, också nyttigt för en själv och lite rakriktninsträning för hästen.
Har för mig att Kyra skriver om någon liknande övning i Kyras ABC, nu var det jättelänge sedan jag läste den men har för mig att den var kanonbra!