Sv: grisepass...
Har en islänning som lätt passar istället för töltar. Hon är inte speciellt tränad, fick henne för ett par månader sedan och innan dess har hon gått med föl flera år i stäck. Hon har börjat få skaplig kondition men Hon börjar oftast i tölt men när det blir lite "jobbigt" hamnar hon i pass. Beror det på att hon inte har tillräckligt med muskler och är det någon som har tips på hur jag kan få henne hålla tölten ren?
Hur kan jag få henne att gå in i tölt direkt (även om hon oftast gör det, så vill man ju ha lite kontroll
)
beskriv gärna sits, skänklar och tygeltag...allt ni gör på era..
Men det jag huvudsakligen funderade på är hur man bygger upp en bra tölthäst ur skritt?
Först och främst måste hästen ha tillräckligt med muskler så att den klarar av tölten och även en någorlunda bra vilja framåt. en häst som inte tänker framåt går inte särskilt bra i tölt, då den blir "seg" och gärna tar de enklaste, dvs grisepass/pass.
Börja med att arbeta med hästen i skritt, gör mycket sidförande övningar, flytta baken, framdelen, öppna, sluta, volter, ställ åt olika håll, "kyssa stigbygeln", enhandsstopp osv. Hästen måste vara mjuk och följsam för att kunna tölta rent. Även bakdelen måste vara med
men den brukar ju följa med vid dessa övningar
När du ska börja tölta kan du ha lite längre tyglar, men ändå ha hästen samlad. hästen hittar då sin balans i tölten bättre, då du inte sitter och håller den med korta tyglar. tölta bara små sträckor i taget och beröm när den gör rätt. du får bygga upp tölten ifrån dessa korta sträckor och succesivt ta längre och längre sträckor. ställ även hästen i tölten. Sluta att tölta innan hästen går in i passtaktighet.
du kan även prova med boots fram, det brukar hjälpa emot passtaktighet.
Kräv inte alltför mycket i tölten, utan huvudsaken ska vara att en ren takt finns där. Sen om formen, benlyft osv inte är där spelar ingen roll i början. Det får man ta sen
Sits och skänklar är olika ifrån ryttare till ryttare. Många gör så olika varandra och även hästarna svarar på olika hjälper. Så där får du helt enkelt prova dig fram själv, när hästen gör rätt tänk då på hur du sitter, vart du har skänklarna, samt tyglar osv.
Lycka till!