Min hovslagare är inte godkänd av jordbruksverket. Han har dock gått som lärlig hos en som är godkänd och han är jätteduktig (iaf tycker jag att han verkar och skor min häst bra och kan förklara varför han gör som han gör).
Vad innebär det rent praktiskt att han inte är godkänd? I den här stan finns inga godkända hovslagare och den som finns närmast som är godkänd vill inte ha fler kunder.
Som systemet ser ut nu..Så innebär det egentligen "bara" att en av jordbruksverket godkänd hovslagare är de som anses ska få verka eller sko skadad eller sjuk häst. Och ett väldigt lamt försök enligt mig till någon slags "kvalitetsstämpel"..
Men därtill kan det finnas en gråskala vad som räknas som skadad eller sjuk också..
Anlitar man som hästägare en icket godkänd hovlsagare tillfaller mest ansvar på dig som hästägare medans en godkänd hovslagare får lite mer ansvar om det inträffar något under verkning el skoning.
Det finns inget kvitto på i alla fall att den godkända är bättre än den "inte godkända" tyvärr.
Men chanserna brukar ändå vara större, därför man bör leta hos de som är godkända först..i alla fall före att gå på billiga hovslagare som skor lite på fritiden. Yrkessamma hovslagare brukar ofta vara ett mer säkrare kort, med referenser, som är intresserade och hela tiden utbildar sig tex genom kurser, på kliniker etc.
Prislappen kan tala om en hel del - billiga hovslagare med liten kundkrets skor sämre, de som vågar ta ut högre pris och dessutom har stor kundkrets är ofta de bra
Finns många extremt duktiga hovslagare som väljer att inte gå fortsättningsblocken pga kostnad, tid, tillgänglighet men de kan vara lika bra om inte bättre.
Den enda vettiga lösningen tycker jag är och som kanske kommer i framtiden, är att man sätter legitimation och skyddad yrkestitel på hovslagare. De som inte har gått utbildning och genom denne inte blivit godkända ska inte få kalla sig hovslagare och ska inte överhuvudtaget få verka eller sko en hästhov.
Gärna att utbildningarna förlängs också.
Som det ser ut nu får vem som helst kalla sig hovslagare och ja, man får verka och sko sin egen häst om man så vill utan utbildning ..Så länge det inte orsakar skada = återigen tillbaka till gråskalan iom att en felaktigt verkad häst inte behöver ta skada av det direkt utan det kan gå flera år.
Systemet är helknas anser jag just eftersom att det lämnar så otroligt mycket ansvar i händer på hästägare, som i många fall inte är insatta men tvingas bli efter att hästen blivit felverkad och ev skadad. Blir allt för stora gråskalor i både ansvar och i bedömning om vem som ska ha kompetensen - djurägaren eller den som utför jobbet?
Man ska inte behöva genomgå en halv hovslagarutbildning bara för att kunna bedöma andras arbete tycker jag, men det är så läget ser ut idag.