Åkerö, det godaste svenska äpplet.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Lobo är jättegott men svårt hemsökt av bl a monilia. Min erfarenhet är att det ger ojämnt också, men det är i o f inte ovanligt. Hörde en expert på radion som menade att de (Balsgård?) släppte det till försäljning för snabbt, det borde inte ha kommit ut på marknaden. Jag är beredd att hugga ner mitt vart vartannat år p g a att jag får slänga så mycket dålig frukt. Men vissa år ger det fint och då ångrar jag mig och låter det stå kvar.Lobo är ett rött äpple som är fasligt gott. Hemmaodlat Ingrid Marie är också supergott och lättskött. Sedan är min favorit Åkerö, men det är inte rött och tar rätt god tid på sig innan den börjar bära frukt. Det Aroma-träd vi har fick äpplen redan år två (trädet var väl 5år då typ)
Vilken zon och vad ska det pollinera? Ett rött gott äpple är summer red. Relativt ny sort från Kanada (om jag minns rätt). Ganska tidigt och har en god saftig smak. Finns ibland att köpa i affärerna. Tyvärr inte så härdigt, vill minnas zon 2.Jag behöver köpa ett extra äppelträd som pollinatör till mitt nuvarande då det äldre dött. Jag kan inte bestämma mig för vilken sort! Tänker söta, röda äpplen med fast kött. Idéer?
Och vårat Lobo är helt fantastiskt! Likaså det vi gav till en granne för 20 + år sedan. Inga sjukdomar, fina frukter och stor skörd varje år. Vi bor i zon 4-5.Lobo är jättegott men svårt hemsökt av bl a monilia. Min erfarenhet är att det ger ojämnt också, men det är i o f inte ovanligt. Hörde en expert på radion som menade att de (Balsgård?) släppte det till försäljning för snabbt, det borde inte ha kommit ut på marknaden. Jag är beredd att hugga ner mitt vart vartannat år p g a att jag får slänga så mycket dålig frukt. Men vissa år ger det fint och då ångrar jag mig och låter det stå kvar.
Discovery
Men det kanske är för syrligt?
(Var tog alla vägen förresten, känns inte som jag sett discovery i affärerna på ett par år?)
Lobo är jättegott men svårt hemsökt av bl a monilia. Min erfarenhet är att det ger ojämnt också, men det är i o f inte ovanligt. Hörde en expert på radion som menade att de (Balsgård?) släppte det till försäljning för snabbt, det borde inte ha kommit ut på marknaden. Jag är beredd att hugga ner mitt vart vartannat år p g a att jag får slänga så mycket dålig frukt. Men vissa år ger det fint och då ångrar jag mig och låter det stå kvar.
Man kan prova att sortbestämma själv med tex Äppelappen. Annars ordnar en del handelsträdgårdar mm äppeldagar på hösten med en pomolog som kan hjälpa till att sortbestämma ens frukt.Lite OT: Hur vet man vad för sort ens äppelträd är? Finns det någon bra lista med beskrivningar? Våra äpplen är dock mycket mindre än "vanliga" äpplen, kanske 1/3 av de som finns i affären, så de kanske inte har några namn?
Tydligen kanadensisk! Men någon tog in den på svenska marknaden till hemmaodlare (som inte har samma förutsättningar vad gäller odlingsförhållanden och bekämpning som proffsen har). Minns mest att de inte rekommenderade Lobo p g a svårigheten med sjukdomar, tydligen hade den inte provodlats tillräckligt länge (i Sverige då antar jag) för att man skulle uppmärksamma det.Fast det är ju inte någon svensk sort?
Lyckliga du! Trots att vi bor i halvöken (Uppland/Roslagen zon 3-4) så är det för fuktigt för Lobo. De är väldigt noga med dräneringen tydligen. Stor skörd ger de nästan alltid, men som sagt, stor del går i soporna. Gallrar man inte blir det mindre året därpå, men det är ju normalt.Och vårat Lobo är helt fantastiskt! Likaså det vi gav till en granne för 20 + år sedan. Inga sjukdomar, fina frukter och stor skörd varje år. Vi bor i zon 4-5.
Vad olika det kan vara.
Men det är inte så rött (mina är i a f mest gröna men kan bli aningen röda på solsidan). Men det varierar kanske?Åkerö, det godaste svenska äpplet.
Discovery gillar jag. Det är precis som du beskriver.Jag behöver köpa ett extra äppelträd som pollinatör till mitt nuvarande då det äldre dött. Jag kan inte bestämma mig för vilken sort! Tänker söta, röda äpplen med fast kött. Idéer?