Jag funderar på att läsa geologi... eller fysik eller en kombination... så vad fick dig att välja geologi? Och vad jobbar du med lite mer konkret?
Saxar lite från tidigare inlägg i tråden:
En gång i forntiden när jag var barn blev jag enormt rädd när Mt Saint Helens hade sitt stora utbrott 1980 och trodde det skulle bli en vulkan på vår gård. Min käre morfar förklarade plattektonik för mig och varför det inte skulle bli någon vulkan på vår gård. Jag blev lugn och insåg senare att det han förklarat var geologi.
Jag trodde att jag skulle bli agronom (eller ja, seminör från början så det är därför jag är legitimerad koskötare också) men avskydde kurserna. Trodde att kemi var min grej så jag lämnade Ultuna för Uppsala universitet och började läsa kemi... en termin botade mig, det var inte så kul som jag trodde. En kille i min korridor föreslog att jag skulle läsa en termin geologi eftersom jag ändå behövde ett biämne. Där blev jag kvar
Jag är ingen skrivbordsmänniska och i mitt jobb med prospektering får jag både det akademiska och att vara ute i skog och mark. Även fast jag ofta är trött och skitig finns det inget annat som skulle passa mig lika bra.
---
Jag är inte anställd utan jobbar som konsult vilket gör att just nu har jag lite jobb pga världskonjunkturen. Det blir mycket resande, tex har jag jobbat i både Norge och Finland samt mellan Askersund och Östersund inom Sverige.
Prospektering som jag jobbar med innebär att vi försöker hitta malm, dvs en stor mängd av ett mineral som är intressant att bryta. Vi använder olika metoder, bla att gå ut och ta hällprover (med tillstånd, annars är det inte tillåtet att slå loss material från en häll), geofysiska undersökningar, moränprovtagning och provborrningar.
Jag planerar oftast projekten och upphandlar de tjänster vi behöver. Är det provborrning övervakar jag borrningarna, karterar borrkärnorna vi får upp och bestämmer vad som ska skickas på analys. Sedan ska borrplatserna avsynas, ev markskador fixas osv. Jag har också kontakt med myndigheter och markägare samt visar projekten för investerare. Då ingår det att planera hela besöket med hotell, mat osv. Man måste kunna lite av varje.
Andra geologer jobbar på gruvor, antingen direkt vid gruvan eller med prospektering i området runt gruvan. Det finns också geologer som jobbar åt SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, som är övervakar vad som händer inom Sveriges geologi åt staten.
---
Jag älskar mitt jobb men vet inte om jag egentligen rekommenderar det inom just mitt område. Arbetsmarknaden är osäker, man kan få resa/flytta på sig mycket och mycket beror som sagt på världskonjunkturen. Det är inte lätt om man vill ha familj heller, som jag jobbat de senaste åren hade det varit omöjligt att kombinera med att få barn.