Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Fick svar angående Nintender! Han kommer vara i Sverige i år och finnas tillgänglig på TAI! Så nu har jag bestämt mig!
@Verlin
Lisen och Peder fick jag till svar
Ska dom ha station? Det har dom väl inte haft förut?
Enligt Lövsta ska han komma i år igenNågon som vet om Armitage kommer vara i Sverige även nästa år?
Enligt Lövsta ska han komma i år igen
Oj och jag fick svar på mail för flera veckor sedan att han skulle komma men de visste inte datum än Ja då tar jag tillbaka mitt svar.Föra veckan sa de till mig att de inte visste än om Amirtage skulle stå i Sverige men att han annars fans på fryst. Men roligt om det nu är bestämt. Är det hela säsongen han kommer stå här?
Grundläggande genetik är att manliga (hingstar) bär på könskromosomerna X och Y, medan de kvinnliga (ston) bär på X och X. Därför får ett hingstföl sin Y-kromosom från sin far och ett av moderns två X ... alltså har hingstfölet ett X och ett Y. Ett stoföl får av sin far X-kromosomen och från modern kommer ett av hennes två X, vilket blir X och X. Det har skrivits en hel del (mycket mer inom exempelvis fullblodsaveln) om att det ska finnas en befintlig gen som är lokaliserad till hästens X-kromosom (därför kallad X-faktorn) som ger stora och atletiska hjärtan. Därmed ska hästen få en större fysisk kapacitet och högre prestanda. Om vi ska omvandla detta till praktiken i hingstvalet, så finns det olika ”Xfaktorpositioner” i stamtavlan. De som praktiserar detta förespråkar att man ska ha vissa nyckelston i dessa X-faktorpositioner. Helst ska det finnas många olika helsyskon i stamtavlan (då pratar vi inte bara tre eller fyra led, utan upp till nio och tio led) där X-faktorn kommer både via hingsten och stoetFast har inte det endast (ytterst) marginell betydelse? En häst har 32 kromosompar, så totalt i varje cell (med undantag för könscellerna) finns 64 kromosomer, 32 från stoet och 32 från hingsten. Ett av dessa par är könskromosomer (XX för ston och XY för hingstar).
När nya könsceller bildas i fölet kommer kromosomerna lägga sig bredvid varandra i sina par, och dela gener från hingsten och stoet, vilket i varje könscell ger en unik fördelning av arvsmassa mellan hingsten och stoet som skapade fölet. När detta sker i ett hingstföl (eller i ett hingstfoster, rättare sagt) kommer kromosomparet som är X och Y också att lägga sig bredvid varandra, och utbyta gener. De delar som styr hingstars könsutveckling (på Y-kromosomen) kommer dock inte att delas. Ungefär hälften av hingstens könsceller (som bildar spermierna) kommer att ha en X-kromosom + 31 icke-könskromosomer, och visa versa för Y-kromosomen.
Visst finns det andra gener som heller inte kommer överföras från en hingst till ett sto, som ligger angränsade till de gener som styr könsutvecklingen, men de är väldigt få jämfört med det genom som iaf hos människan består av minst 19 000 gener som styr hur individen utvecklas. Jag vet att någon föreläsare sa att meningen med de delar av Y-kromosomen som skiljer sig från X-kromosomen (och som därmed inte överförs till flickor/stoföl) är att knuffa igång utvecklingen av manliga karakteristika (SRY-genen), men mycket mer än så finns inte att tillskriva dem. Detta kan dock såklart skilja sig mellan människa och häst!! Är inte veterinär utan medicinare
Hoppar in i tråden!!
Har planer på att betäcka min ponny i år. Eller tja, planerna har jag haft i flera år men det är först nu jag känner att det verkligen klaffar rätt. Hon ska besiktigas nästa månad för att få en objektiv bedömning av veterinär om hon är lämplig, blir hon godkänd så är det bara att tuta och köra!!
Har funderat mellan IT'S Rafferty och Björkgårdens Vindus, men just nu lutar det mest åt Vindus
Det blir mitt första egna föl. Familjens ena häst är dock en egen uppfödning född -08, men då är det mamma som stått för största ansvaret och alla kostnader. Nu är det min tur och det är så spännande!!!
Dundertunnan är en ponny på 140 cm, okänd härstamning och ras, f. -97. Har haft henne sedan jag var 9-10 år gammal (så ca 12 år nu?). Mycket hjärna, väldigt klipsk! Stabil och trygg. Arbetsam, energisk och vaken när det kommer till "grenar" hon är intresserad av (körning, trickträning, uppmärksamhet över lag). Har många knappar och kan vara lite klurig och svår när man ställer mer krav, men är otroligt snäll mot nybörjare och barn. Grövre typ och väldigt söt!Berätta mer om henne!
Dundertunnan är en ponny på 140 cm, okänd härstamning och ras, f. -97. Har haft henne sedan jag var 9-10 år gammal (så ca 12 år nu?). Mycket hjärna, väldigt klipsk! Stabil och trygg. Arbetsam, energisk och vaken när det kommer till "grenar" hon är intresserad av (körning, trickträning, uppmärksamhet över lag). Har många knappar och kan vara lite klurig och svår när man ställer mer krav, men är otroligt snäll mot nybörjare och barn. Grövre typ och väldigt söt!
ITs Rafferty och Vindus är nästan lika stora (150 vs 152 cm), men Raffe är mer ponny-typ med kortare rygg, mindre huvud o.s.v. Färgmässigt är han ju ungefär världens bästa match, för han har i stort sett samma färg som Dundertunnan. Min uppfattning om Vindus är däremot att hans personlighet matchar klockrent + det finns potential för en något större avkomma. Hans färg är ju fantastisk också! Jag har dock inte så bra koll på färggenetik så vet inte riktigt hur den nedärvs. Vilket i och för sig inte spelar så stor roll eftersom jag älskar både Dundertunnans, Raffes och Vindus färg, haha!
Vindus:
Raffe: