Ska tilläggas att det är stor skillnad på djurrätt och djurvälfärd, djurrätt är en ganska snårig skog där man tillskriver djur egenskaper och önskningar som är väldigt mänskliga men kanske inte så arttypiska. Djurvälfärd är anpassat efter vad som är bra för just den sortens djur det handlar om. Deras grundläggande behov.
Nja, djurrätt kan man absolut definiera på många sätt men det handlar i grund och botten om lagstiftning för att garantera djurens välfärd.
Det finns uppenbara problem med hästars välfärd, till exempel att utrustning som kan orsaka blodvite är laglig att använda.
Om inte "eliten" kan bemöta det på ett bra sätt så lär vi snart se djurskyddslagstiftning i något europeiskt land mot exempelvis sporrar.
Det spelar ingen roll vad insiders tycker är etiskt - vi har redan en djurskyddslag, så frågorna som behöver debatteras är om de olika delarna av hästsverige följer de mest grundläggande delarna av vår djurskyddslagstiftning.
Det handlar inte om att tillskriva djur mänskliga rättigheter eller att förmänskliga dom. Däremot så handlar det om att tillskriva dom "djuriska" rättigheter. Vår svenska lagstiftning är baserad på The 5 Freedoms (från brittisk lagstiftning).
Men lever hästmänniskor upp till det i sin hästhållning?
1. Frihet från hunger och törst genom tillgång till färskt vatten och en diet som upprätthåller fullständig hälsa och kraft.
2. Frihet från obehag genom att ordna med en lämplig miljö som inkluderar skydd och en komfortabel viloplats.
3. Frihet från smärta, skada och sjukdom genom förhindrande av detta eller snabb diagnos och behandling.
4. Frihet att utföra naturligt beteende genom att tillgodose djurets behov av, tillräckligt utrymme, rätt resurser och sällskap av djurets eget slag.
5. Frihet från rädsla och oro genom att säkra förutsättningar och behandlingar som undviker mentalt lidande.