gul_zebra
Trådstartare
Det här kanske kommer låta som världens dummaste frågor, det är fullt tillåtet att skratta
Jag har varit vegetarian sen jag var 14 år gammal, i 13 år. Ett års funderande har lett till att jag går över på blandkost och i fredags åt jag för första gången under dessa år lite fisk.
Ett problem jag har är att jag helt enkelt inte vet hur man tillagar kött - jag har ju aldrig gjort det! Några hemkunskapslektioner i 5an är inget jag har mycket minne av, hemkunskapslektionerna jag haft efter det lagade jag vegetariskt och har så gjort resten av livet. De köttätande djur jag har käkar rått eller barnmat, har som mest värmt på några fiskpinnar eller så. Min koll på kött är således väldigt begränsad. Färdigmat är en sak, det står ju på förpackningen - men rent kött, hur sjutton bär man sig åt då? Kyckling tex, jag har fattat att det absolut inte får vara rått, men hur vet man att kycklingen är klar och inte är rå i mitten? Förutom kyckling, vilket kött är det mer man ska vara försiktig med?
Alla de här varningarna kring smittor som går i kött (som det varit så skönt att konstatera att jag inte behöver bry mig i...), hur undviker man det köttet?
Och såklart, nästan viktigast av allt - att hitta snällt kött, som tagits fram djurvänligt och gärna miljövänligt - vilka märkningar ska man kolla efter? Naturbeteskött tex, är det något som märks upp på någon vis i butiken? Hur vet man att den där steken är från en ko som fått beta sas? Förutom kravmärkt vill säga, om det nu ens är så bra - utan att vara helt insatt är jag skeptisk.
Svenskt kött, hur vet man att det inte åkt iväg för slakt utomlands och skickats tillbaka? Ska väl nämna att jag tyvärr inte har möjlighet att köpa en halv gris på något gårdsslakteri eller så, utan det är kött i butik som gäller. Nu är jag inte den som kommer bli någon storkonsument av kött, men det jag väl äter vill jag ska vara bra kött så långt det är möjligt.
Jag har varit vegetarian sen jag var 14 år gammal, i 13 år. Ett års funderande har lett till att jag går över på blandkost och i fredags åt jag för första gången under dessa år lite fisk.
Ett problem jag har är att jag helt enkelt inte vet hur man tillagar kött - jag har ju aldrig gjort det! Några hemkunskapslektioner i 5an är inget jag har mycket minne av, hemkunskapslektionerna jag haft efter det lagade jag vegetariskt och har så gjort resten av livet. De köttätande djur jag har käkar rått eller barnmat, har som mest värmt på några fiskpinnar eller så. Min koll på kött är således väldigt begränsad. Färdigmat är en sak, det står ju på förpackningen - men rent kött, hur sjutton bär man sig åt då? Kyckling tex, jag har fattat att det absolut inte får vara rått, men hur vet man att kycklingen är klar och inte är rå i mitten? Förutom kyckling, vilket kött är det mer man ska vara försiktig med?
Alla de här varningarna kring smittor som går i kött (som det varit så skönt att konstatera att jag inte behöver bry mig i...), hur undviker man det köttet?
Och såklart, nästan viktigast av allt - att hitta snällt kött, som tagits fram djurvänligt och gärna miljövänligt - vilka märkningar ska man kolla efter? Naturbeteskött tex, är det något som märks upp på någon vis i butiken? Hur vet man att den där steken är från en ko som fått beta sas? Förutom kravmärkt vill säga, om det nu ens är så bra - utan att vara helt insatt är jag skeptisk.
Svenskt kött, hur vet man att det inte åkt iväg för slakt utomlands och skickats tillbaka? Ska väl nämna att jag tyvärr inte har möjlighet att köpa en halv gris på något gårdsslakteri eller så, utan det är kött i butik som gäller. Nu är jag inte den som kommer bli någon storkonsument av kött, men det jag väl äter vill jag ska vara bra kött så långt det är möjligt.