Och jag säger tvärt om!Varför ska valpen vara lös så mycket som möjligt?
Vi ger våra valpköpare rådet att ha dem lösa med måtta. För mycket rusa runt fritt och busa är inte optimalt för icke färdigutvecklade leder.
Lagom är bäst.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Och jag säger tvärt om!Varför ska valpen vara lös så mycket som möjligt?
Vi ger våra valpköpare rådet att ha dem lösa med måtta. För mycket rusa runt fritt och busa är inte optimalt för icke färdigutvecklade leder.
Lagom är bäst.
Som ägare av en valp och en gammal hund som fått uppleva sin sista sommar har jag funderat en hel del på det här.
Just ålderskrämporna tänker man kanske inte mkt på när man har en liten valp. Bra uppfödare och bära valpen i trappor så har man gjort sitt?
Nu när jag ser min gamla hund har jag snickrat ihop lite teorier:
En ung hund kan ha en skada utan att det märks alls, säkert utan att lida. Men när kroppen kompenserat för detta i tio år kanske det hunnit bli riktigt jobbigt. Så var noga med uppvärmning! Akta dig för monoton träning på asfalt tex. När valpen blir unghund, se till att den har kondition för vad ni ska göra, dvs, cykla inte en mil med en hund som vanligtvis bara går promenader på några km, osv.
I svåra tider, sjukdom, tidsbrist osv, var jättenoga med att hunden inte blir tjock!!
Träna hundens muskler med skritt i högt gräs så att alla muskler får användas.
Nån gång nör hunden börjar bli vuxen, samt vid misstanke om skada, besök en hundfysioterapeft. Veterinärkoll är bra att göra men de kollar oftast efter uppenbara fel. Gå till nån som kollar din hunds rörelsemönster och kan ge dig råd om vad just din hund behöver.
Lek försiktigt, släng inte omkring med valpen hur somhelst, lyft den inte i tänderna m leksaken, sluta innan den blir för trött.
Ha valpen lös SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT! Låt ett koppel släpa efter selen (ej halsband) när du inte vågar ha den lös MEN ANVÄND DET ENDAST I RIKTIGA NÖDFALL.
Jag drar redan i min valps koppel ibland även när jag inte måste. Men varje gång går vi misste om ett tillfälle att öva riktig kommunikation!
Låt valpen hålla koll på dig och inte tvärt om(mycket svårt om du håller i kopplet).
Och viktigast av allt: följ ditt hjärta! Lyssna på råd men det är din hund som du ska leva med och det är du som ska kunna se den i ögonen om tio år, utan att skämmas. Så gör aldrig nått som känns fel mot hunden bara för att någon annan vill/föreslår det.
Jag älskar min hund men prövade i desperation koppelryck mot utfall i samråd med en "duktig" instruktörb för tio år sen. Kändes hemskt men fick fantastiskt resultat! Som höll i sig i flera månader innan det gick åt helvete.. hon är nu lugn och snäll, men jag märker fortfarande spår av denna hemska behandling, tio år senare. Ju äldre hon bliv desto mer skäms jag. Värst är att jag visste att det var fel redan när jag gjorde det.
Har också tagit:bättre beslut, som att sluta på ett par kurser som inte passade oss, som när vi skulle tvinga hundarna genom tunneln på en agilitykurs. Varför? Jag gick hem och kom inte tillbaka. Man får ju lära sig av sina misstag iaf.
Sensmoral: lyssna till ditt hjärta och tro inte att nått bra kommer ur nått som känns fel. Kan du inte backa upp dina metoder känslomässigt så kommer de inte fungera i längden.
(Jag accepterar helt klart tvång i hundträning, men extra viktigt att det känns rätt, för dig, hela vägen)
Så, det blev långt och kanske ostrukturerat, men bra att tänka på hoppas jag. Får räcka för denna gång!
Jag skulle säga att det viktigaste att tänka på under valptiden är: det går över!
Olika valpar av olika raser är olika jobbiga, men alla valpar är mer eller mindre jobbiga. Så är det bara. Stora delar av tiden får en hindra dem från att ta livet av sig själva eller riva inredningen. Det är helt OK att bygga en bur av kompostgaller, stoppa valpen däri tillsammans med lite leksaker, och sen sitta utanför och pusta ut ibland.
I övrigt anser jag att valptiden mest är till för att skapa relation och belöna följsamhet, hitta en fungerande av- och påknapp, bygga förväntan på olika former av belöning, skapa förväntan på att träning är KUL, belöna apportering och föremålsintresse, öva hantering och i övrigt mest stå ut tills valpen är lite större och förstår lite mer än att bara följa de idiotiska impulser som dyker upp i dess lilla valnötshjärna.
Varför ska valpen vara lös så mycket som möjligt?
Vi ger våra valpköpare rådet att ha dem lösa med måtta. För mycket rusa runt fritt och busa är inte optimalt för icke färdigutvecklade leder.
Lagom är bäst.
Varför ska valpen vara lös så mycket som möjligt?
Vi ger våra valpköpare rådet att ha dem lösa med måtta. För mycket rusa runt fritt och busa är inte optimalt för icke färdigutvecklade leder.
Och åter igen så säger jag inte att hundar enbart ska gå i koppel.Fri rörelse ger bäst förutsättningar för en hållbar individ. Jämför med unghästar. Där har man för länge sedan lämnat konceptet med begränsad rörelse och kör lösdrift. Våra hundar är inte så mycket annorlunda.
Mina går ytterst begränsat i koppel och är lösa 90% av tiden. En effekt av det är även att behovet att rusa runt som idioter minskar och de leker mer sansat. För mina leker också fritt med övriga flocken.
Vi ger också de råden. Men inte att de ska vara lösa jämt. Våra tenderar att springa och härja väldigt mycket.Och jag råder mina valpköpare det motsatta, att vara lös och ta sig fram i varierad terräng är det bästa för en växande individ är väldigt bra för leder och skelettets utveckling. Därmed menar jag dock inte att de ska härjas och busas med 24/7, men valpar av de raser jag har (och har haft) rusar sällan omkring i full fart och studsar runt på eget bevåg några längre stunder.
Och jag råder mina valpköpare det motsatta, att vara lös och ta sig fram i varierad terräng är det bästa för en växande individ är väldigt bra för leder och skelettets utveckling. Därmed menar jag dock inte att de ska härjas och busas med 24/7, men valpar av de raser jag har (och har haft) rusar sällan omkring i full fart och studsar runt på eget bevåg några längre stunder.