Så westernhästen rör sig med för mycket vikt på bogarna, för mycket vikt för vad??
Inte för mycket vikt för att valla kossor, galoppera cirklar, stoppa eller spinna, om den går korrekt. Och stolsits, ja visst, men det underlättar att sitta med skänklarna längre fram vid den typen av ridning sadlen är avsedd för
Det är förvisso redan sagt men jag kan säga det på mitt sätt jag också.
Sökningen framåt nedår hänger ihop med stretschingen av överlinjen. Ändamålet med denna är att hästen ska släppa eventuella spänningar i ryggen, för att kunna använda sin bukmuskultatur korrekt. Det snackas mycket om överlinje hit och dit, och visst, det är ryggen som bär ryttaren, men allt börjar med bukmusklerna. Först när ryggen är avslappnad och bukmusklerna är starka nog att föra in bakbenen under tyngdpunkten och vinkla bäckenet, kan ryggmusklerna börja lyfta ryttare och framdel. Det är först då vi kan börja träna samling med hästen.
Alla muskler arbetar i par, böjare och sträckare. Buk och rygg samarbetar. Vi vill inte att hästen skall arbeta mot sig själv, därför måste den lära sig att slappna av i ena musklegruppen för att kunna använda den andra optimalt.
Sen kan man fråga sig om det är hästen sm skall lära sig stretcha eller om det är ryttaren som skall lära sig rida så att den tillåter hästen länga överlinjen..
Skillnaden mellan sökning framåt-neråt och sökning bakåt-neråt är att vid den förstnämnda höjer hästen den del av halsen som sitter framför manken, och därmed ryggmuskulaturen i främre delen av ryggen.. När nosen tippas bakåt är det för att muskelkedjan "brustit" i främre delen av ryggen och halsen istället för att sträckas ut förstärker sin s-kurva, med nacken tippad nedåt. Dessa hästar musklar bakre delen av ryggen finfint men förblir muskelfattiga i mankpartiet och främre delen av halsen.
Själv börjar jag jobba uppåt så fort hästen söker korrekt, det handlar om att hela tiden leka med gränslägena för vad som funkar.
Frida