Förvirrad ??

Sv: Förvirrad ??

Hej !
Synd du tycker infon på SPHA´s hemsida är förvirrande - många andra som läser den har påpekat hur saklig den är vad gäller just reglerna som ännu finns från DSM/Djurskyddsmyndigheten. Att ALLA misstänkta letala anlag och även anlag som KAN innebära lidande för avkomman via DSM regler skall tas ur avel.
Ringer man och frågar DSM får man även svaret att GENER som kan föras vidare till avkomman är förbjudna att "reproducera" ( alltså hästen/arna har inga sjuksymptom - utan just bara ett anlag !) Detta innebär att DSM regler även gäller importer och att ALLT måste vara fritestat på alla kända testbara anlag ! HÄPP - vilka vet detta ?? Men ring och fråga så får du svar !
Är ditt sto bärare av O-genen/OLW/Frame (har olika benämningar av olika forskare) ,GBED, JEB, HERDA (Poco Bueno i stammen ) HYPP,SCID,White horse genen/Wh, Roan/Konstantskimmel, Sabino eller Splashed White genen så är de inte användbara i avel enligt Svenska regler ! Läs i böcker om färganlag och på internet (varför inte länka dig vidare från tex. spha ??) om andra genetiskt nedärvbara anlag.Enligt DSM är vi SKYLDIGA att ta reda på sådant om vi vill avla !
Med detta "facit" kanske du ska läsa HELA infon gällande avel på de olika hemsidorna - SQHA skriver inte ens ut att Zantanon är den hingst som är orsaken till GBED, Appaloosaföreningen skriver inget alls.... trots info för månader sedan ! SERIÖST ?? Jag bara undrar !
Hoppas du vågar vända dig till oss i SPHAs styrelse med dina frågor direkt i fortsättningen- och beakta noga att förra styrelsen INTE informerade om att ÄVEN STONA med O-genen hade avelsförbud - vad kan man tycka om det? På årsmötet 2005 sa även en rasrepresentant gällande just användningen av OLW/O-gen på stona i avel att citat" det DSM inte vet om lider de inte av!!!
Kollar man upp så har ett egenintresse funnits där -ston med känt letalanlag har betäckts trots vetskap om förbud!! Seriöst ?? Nej inte särskilt modigt = "Brave" enligt mig !

Vänligen
Sussi Elfsberg ägare till "Frecke" som har en enligt APHA mycket eftertraktad OVERO GEN, som jag hoppas får användas i avel igen på FRITESTADE ston - alltså en seriös och säker avel!
PS. Bara en undran... är Frecke mer olämplig i aveln på fritestat sto än en avel mellan Quarters som ej har fritestats men där både sto & hingst har Zantanon upp till 10-20 gånger i stammen ( vanligt förekommande i Reining aveln!)?? DS
 
Sv: Förvirrad ??

Svar till texas qh !
Jag vet inte hur du tänker men om jag säger så här - jag tycker du är en "MODIG/Brave person" som tycker SQHA är seriösa då de INTE skriver ut KÄLLAN till GBED (alltså Quarter hingst legenden Zantanon som kan finnas upp till 25 gånger i vissa hästars stamtavla !) under den info där SQHA beskriver det ??!
Likaså står inte SQHA för att det ska fritestas för O- genen/OLW/Frame,det är ett känt faktum att flertalet dubbelregistrerade Q/P i USA har genen ! - kanske den genen kommer så långt tillbaka som från det Eng. Fullblodet som både Quartern och Painten "byggts upp på" !
Det är ju konstaterat att Eng. Fullblod och även miniatyrhästar bär genen! Andra raser vet man inte, då de INTE ingått i forskningsunderlaget !!!
- men man BÖR misstänka då O-genen/OLW/Frame följer FÄRGEN = är färgrelaterad ! Detta kan man även kolla upp då de såkallade Crop Outs som då och då föds ( inom ALLA de raser som finns, till och med det Svenska halvblodet !) OFTAST kommer från "udda" färgade hästar som Roan, Skimmlar, Duns och vita anlag/Sabinos !
Vissa gånger har forskarna testat ett djur för O-genen/OLW/Frame flera gånger innan det helt KLART konstaterades att de bar den- enligt forskarna är det svårt att upptäcka då dessa gener är "specialister" på att gömma sig ! Är det konstigt att de plötsligt bara dyker upp då och kan ligga länge utan att visas upp på hästens "yta" så kallade Crop Outs !

"Fru Modig"
Fundera på vad det kommer att kosta oss Svenska uppfödare att ha ett krav på fritest för alla kända letalanlag ( det är minst 5 st. idag !) samt de som ligger på lut (minst 7 till ) och de som kommer inom några år...... !!!
Fundera även på om det är rimligt att vi i Sverige ska ha dessa krav då andra länder inte ens rekommenderar eller upplyser om test ! Det kanske ändå är bättre att vi försöker påverka DSM att godkänna N/P avel gällande alla anlag - annars har vi ju målat in oss i hörnet och kan inte bedriva NÅGON avel alls snart, de/DSM, har ju även skickat ut remiss på att samma regler ska gälla hund och katt framöver !
Sussi Elfsberg
 
Sv: Förvirrad ??

Eeee, har absolut ingenting med häst att göra men funderade i mitt stilla sinne....
Det är tur att DJM inte har hand om reproduktion av människor. Vi bär en hel hoper sk letala anlag där man kan få sjuka barn om två bärare möts. Tycker det har blivit HYSTERI kring genforskningen. Visst är det bra med kunskap och upplysning men var ska det sluta?

Bärare av en gen= frisk individ
Avkomma av genbärare/icke genbärare= frisk individ

Vad tjafsas det om egentligen?
 
Sv: Förvirrad ??

Helt rätt Tina - bär ditt sto o-genen (OLW/Frame) så får hon inte användas i avel ( inte för/inom någon ras) för så säger de Svenska reglerna/DSM idag !

FRITESTADE HINGSTAR får heller inte ta emot ston som INTE är fritestade för de letalanlag som idag är kända - något varje förening har som ANSVAR att informera om ....enligt mig! ALLTSÅ man får inte avla så GENEN förs vidare till nästa generation i Sverige !!

Med ett fortsatt sådant krav kommer vårt HELA häst material att i stort försvinna - det finns så mycket letala anlag samt anlag som ger lidanden så Sverige skulle få sluta helt med just avel !

Tyvärr sker inte så gällande infon (se på SQHA & Appaloosa för.), inte heller Ardennerföreningen går ut med info gällande den mycket allvarliga defekten JEB ( hud och även hov bortfall på nyfödda föl som måste avlivas) ) den sjukdomen upptäcktes redan 1936 och första fallet registrerades just här i Sverige !
På grund av rädsla inom olika avelsförbund döljer man sådan fakta ! Hur seriöst är det ?
Skulle alla i "hästSverige" istället samarbeta gemensamt för en avelsplan där testade individer i en Negativ / Positiv avel tilläts skulle DSM få ge sig - så är inte fallat ännu tyvärr - många ser bara om "sitt eget" och hoppas på att krav på test inte kommer så "dom drabbas" - men frågar man så har man SKYLDIGHET att misstänka och testa om så tex. Zantanon bara finns en enda gång i stamtavlan (GBED)!

Vissa Paint ägare har även blivit anmälda till DSM (detta av den förra SPHA ras representanten !!!! -detta är officiella handlingar så det är OK att informera om !) att de bedrivit avel (fasten ras.repr. själv glatt tog emot bärare av genen till sin hingst!!HÄPP!)

- så illa har det alltså blivit inom vår förening och jag kan väl gissa att det kommer att bli samma sak inom de andra drabbade föreningarna om inte det sköts på ett mer seriöst sätt.
Varför ska vissa få avla med anlag som kan ge dödlig utgång när andra är helt förbjudna ??
Sussi
 
Sv: Förvirrad ??

Varför ska vissa få avla med anlag som kan ge dödlig utgång när andra är helt förbjudna ??
Sussi

Precis! Och varför ska vissa raser utsättas för ren rasism? :mad:

Synd o skam att hingstar som tex din, som är exeptionella företrädare av rasen och goda individer, bra tävlingshästar osv inte får användas i avel, när det så lätt går att undvika att genen gör någon skada!
Och att en hingst som Sporty Danny, med över 1000 APHA poäng, måste verka utomlands (till deras lycka) och inte i Sverige!
Eländigt!

(vidare knapplån)

Jag har en fot i paintvärlden och en i quartervärlden, jag har vetat om bla GBED bra mkt längre än vad mina quarteruppfödarkollegor (de jag känner iaf) gjort... de känner nu samma som SPHA's medlemmar för inte så länge sedan, att det har mörkats om dessa letala gener och vad som är lagligt eller ej. Snart kommer samma öde att drabba Qh-uppfödarna, med tanke på att Zantanon finns i princip i var o varannan quarterhästs stam nånstans!

För många mkt seriösa paintuppfödare känns det som ett slag i ansiktet, och en bestraffning för att man varit så noga med att testa sina hästar för att undvika att förlora föl i denna fruktansvärda sjukdom som OLWS är, NÄR den är en sjukdom. Men EN letal gen är inte en sjukdom!

Frustrerande!
 
Sv: Förvirrad ??

*kl*

Lite spontant så funderar jag direkt över varför vi i Sverige skall backa tillbaka ett steg.
Ligger vi i framkant med att inte avla på hästar som i sig är friska men bär på sjuka gener så är en utveckling framåt. Kanske inte för de som bedriver avel och har Paints just nu, men i det stora hela, för alla uppfödare och förhoppningsvis ALLA RASER längre fram.

Vad finns det att förlora på att avla bort de sjuka gener som finns?

Om jag förstått tråden rätt så finns det hästmaterial med friska gener i andra länder..? Eller?

mvh Eva
 
Sv: Förvirrad ??

Ja men det är ju skillnad på sjuka gener och sjuka gener...

HYPP tex är en gen jag aldrig hade använt en bärare av, n/h, för den genen kan ge sjuka hästar i enkel uppsättning. Finns många fler sådana gener.
Vad gäller HYPP är vi i Sverige bra föregångare, men AQHA har en bra plan för det! Hypp h/h hästar får icke registreras i AQHA, och om några år kommer ej heller n/h att bli registeringsbara!

OLWS tycker jag ska vara godkänt att avla på, med restriktionen att man ej får korsa anlagsbärare med anlagsbärare. Då försvinner också risken med ett sjukt föl.
INGEN seriös uppfödare kommer att korsa två anlagsbärare!

Jag tycker det är stor skillnad mellan dessa två exempel!

Det är också konstigt att just en gen som faktiskt går att hålla efter, som OLWs, är den som folk förfäras så över!

Defekta gener kommer ALDRIG att gå att avla bort. Man minimerar avelsbasen och det i sig kommer att göra att nya sjuka gener uppstår. Det är så naturen funkar!
Genetiska fel uppstår för att naturen måste sålla bort bland för stor del individer. Det INTE anlagsbärarna som dör i många fall, utan de djur som blir sjuka! Givetvis ska det finnas lagstiftning som gör att sjuka djur inte föds, tex förbud mot att korsa två OLWS-positiva hästar, eller förbud att avla på HYPP-bärare.


Äkta overos bär väldigt ofta på denna gen. Det är en STOR dela av populationen som skulle försvinna om hela världen förbjöd avel med anlagsbärare. Det skulle vara katastrof!

Allt är inte svart eller vitt i denna frågan. Det går inte att köra ett förbud rakt av och tro att det går att bedriva frisk avel på grund av det. Med alla nya gener som kommer att poppa upp, pga att man inte kan/får använda de friska, sunda djur som finns på ett VETTIGT sätt utan måste använda 2-klassens djur BARA för att dom råkar vara fritestade, detta kommer i längden att ge sämre hästar!

Det är min åsikt! :)
 
Senast ändrad:
Sv: Förvirrad ??

Enligt amerikanska forskare vid University of Minnesota, som har undersökt förekomsten av OLWS-anlagsbärare (bland fler raser än paint kan tilläggas) konstaterades att:
95% var anlagsbärare bland Frame Overos, Frame Blend Overos, Extremely White Calico Overos.
36-75% var anlagsbärare bland Bold Faced, Breedingstock White, Calico, Medicin Hat Toveros, Toveros
7-17% var anlagsbärare bland Breedingstock, Tobianos, Sabino Overos och Splashed White Overos.
De här siffrorna säger mig att urvalet på icke anlagsbärande avelsmaterial inte direkt flödar. Varför inte förbjuda alla overos direkt....????? En overo bär troligen genen då genen är färgrelaterad. Det kan alltså vara en önskvärd gen i avelssammanhang. De som håller på betäcker ofta sina overos med enfärgade hästar. Just för att inte få lethal white föl men ändå få avla fram den härliga färgteckningen.
Och för att upprepa mig lite
Bärare av en gen= frisk individ
Avkomma av genbärare/icke genbärare= frisk individ
 
Sv: Förvirrad ??

Hola,

Som du säger så är inte världen svart eller vit. Så jag tror att jag förstår hur du tänker. Och jag respekterar din åsikt även om jag inte delar den.

Defekta gener över huvudtaget känns fel att avla på, FÖR MIG. Visst, det kommer nya men då får man ge fasiken att avla på dem som blir kända. En häst med gendefekter känns i mina ögon sekunda även om den presterar bra på en tävlingsbana.

Personligen tycker jag inte att det är en katastrof om större delen av Overopopulationen skulle försvinna. Trots allt är det ju bara en färgteckning.
Om man nu ser på OLWS.

Jag inser att det finns lika många åsikter som strån i en halmbal och att frågan är som en riktigt, riktigt het potatis. Hur det än beslutas så kommer alltid någon att vara upprörd.

Till syvene och sist är det efterfrågan som styr tillgången.

mvh Eva
 
Sv: Förvirrad ??

De här siffrorna säger mig att urvalet på icke anlagsbärande avelsmaterial inte direkt flödar. Varför inte förbjuda alla overos direkt....????? En overo bär troligen genen då genen är färgrelaterad. Det kan alltså vara en önskvärd gen i avelssammanhang. De som håller på betäcker ofta sina overos med enfärgade hästar. Just för att inte få lethal white föl men ändå få avla fram den härliga färgteckningen.
Och för att upprepa mig lite
Bärare av en gen= frisk individ
Avkomma av genbärare/icke genbärare= frisk individ

Varför förbjuda ALLA Overos? 5% bär det inte säger du.

En önskvärd gen som, om du satte ihop en flock med bara Overos, skulle ge 0 eller väldigt få hästar kvar på sikt.
Är det rimligt att en ras (eller färgteckning i detta fall) skall kunna fortleva endast för att man ständigt måste "korsa in" enfärgade hästar?

Är det friskt tycker du?

mvh Eva
 
Sv: Förvirrad ??

Saken jag brinner för är att vi inte kan tillåta det här förbudet. Önskar att hästägare skulle kunna enas bakom det.
Gör vi det kommer det hela bli en (typ) snöboll man rullar. Alla vet väl vad som händer när man rullar snöboll? Den blir större och större och STÖRRE till man inte kan röra den.
Generellt sett -det här är en reccesiv gen som man genom kontrollerad avel och information inte behöver lida av. Det är en helt annan sak med dominanta gener som te x HYPP. Den går inte att kontrollera. Den håller också på att rensas bort.
OLWS, GBED, Herda (ok- finns inget test för herda ännu) och Rohan genen går att testa och man behöver aldrig ställas inför sjuka/döda föl. Förstår inte förbudet. Av djurskyddsskäl säger man. Men alla som bär genen är friska individer och alla insatta säger att man kan ta anvaret för att inte para två bärare.
Har inte paint själv men kan ändå ana faran med att godta förbudet. För alla hästägares skull. Och med det jag vet nu så skulle jag absolut inte sätta ihop en flock med enbart overos och blunda för konsekvenserna. Men en flock bärarston med en icke bärarhingst eller vice versa..... Med det jag vet idag- ja det skulle jag nog.
 
Sv: Förvirrad ??

Konstantskimmelgenen som också är en lethal gen i dubbel uppsättning meriteras inom vissa raser för att behålla just..... färgen. Varför ska konstantskimmel meriteras medan overopopulationen ska decimeras? Ska den ena förbjudas så ska rimligen den andra också det. (därav snöbollen)
Som sagt, hoppas verkligen att de kommer att få avla på sina o-bärare om det sköts som det ska.
Men åter till tråden. Jätteskönt att tina_western ska testa sitt sto. Då vet hon om hon kan välja "fritt" mellan hingstarna sedan eller om hon måste kolla efter en fritestad. För jag utgår från att den här paintförföljelsen kommer att få ett slut snart och vi får använda huvudena själva igen.
 
Sv: Förvirrad ??

Förvirringen ökar...iallafall för mig. Måste ju erkänna att när jag såg vilka sjukdomar som finns i Paint och QH baxnade jag...Herda:eek: ... Första tanken jag får är att INTE använda hästar med dessa gener. Hundaveln jobbar utifrån detta och där är det ingen som prompt vill föra vidare en hund med ett genfel bara för att hunden är snygg...

Mig veterligen är QH och Paint i antal världens största hästras...då är det riktigt skrämmande att man inte har en större avelsbas än att man kan utesluta dessa hästar med genfel. Vad har man hållit på med? OCH, är det då så otroligt viktigt med dessa färger som är hårdast drabbat av sjukdomar?

För mig är det obegripligt att man vill hålla på att laborera med avelsdjur som inte är helt fria från sjuka inslag.

Om man tänker sig nu den här "snöbollen" som du nämner...när tanken landat så inser åtminstone jag då, att man borde testa ALLA hästar när det gäller kända sjuka/dödliga gener. Det vimlar av korsningar som man inte har en aning om vad som ligger bakom och plötsligt står man där och avlar en korsning med en som är känd/okänd bärare och så råkar det finnas även i korsningen = Bingo! I min värld är vi alltså redan där...testa alla hästar oavsett ras! Jag ser inte det här som ett QH och Paintproblem utan det är ett avelsproblem man måste börja ta tag i.

Ska man avla färg...till varje pris? Frågar man mig, säger jag nej! Men andra tycker uppenbarligen olika.
 
Sv: Förvirrad ??

Nu ska vi inte glämma att det är Fullblodet som har byggt upp dessa raser, och ja ALLA raser måste testas, fullblodet bär o-genen och vad bär de mer? Det vet ingen men man kanske borde lägga lite pengar på forskning på den rasen och se vad man hittar. Lagen säger i dag att vi inte får avla på mågra hästar med o önskade anlag och som i hög % nedärfs till avkomman.
 
Sv: Förvirrad ??

Djurskyddsmyndighetens
författningssamling
ISSN 1652-3040
Djurskyddsmyndigheten
Box 80
532 21 SKARA
Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90
Djurskyddsmyndighetens föreskrifter om DFS 2004:22
avelsarbete; Saknr L 115
Utkom från trycket
den 10 december
2004.
beslutade den 9 november 2004.
Djurskyddsmyndigheten föreskriver1, med stöd av 29 och 60 §§ djurskyddsförordningen
(1988:539), följande:
Inledning
1 § Dessa föreskrifter ska tillämpas vid avelsarbete med nötkreatur, svin,
hästar, får och getter.
Definitioner
2 § I dessa föreskrifter förstås med
avelsarbete: avelsvärdering avseende egenskaper som ingår i avelsmålet
för en population samt selektion av avelsdjur i berörd population,
avelsdjur: djur som är eller har varit föremål för avelsvärdering eller registrering
för avelsvärdering i annat land inom Europeiska unionen (EU) eller i
enlighet med Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:83) om nötkreatur
som används till avel, Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS
1994:79) om svin som används till avel, Statens jordbruksverks föreskrifter
(SJVFS 1994:82) om hästdjur som används till avel och om identifiering av
hästdjur, eller Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:87) om får och
getter som används till avel, samt
avelsvärdering: beräkningar enligt dokumenterade och vetenskapligt erkända
metoder i syfte att uppskatta ett djurs nedärvningsförmåga.
Allmänna bestämmelser
3 § Nötkreatur, svin, hästar, får och getter, som visat sig nedärva letalanlag,
defekter eller andra egenskaper som medför lidande för avkomman eller negativt
påverkar avkommans naturliga beteende eller som med stor sannolikhet
nedärver sådana anlag, defekter eller egenskaper, får inte användas för repro-
1 Anmälan till kommissionen har gjorts enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 98/34/EG
av den 22 juni 1998 om ett informationsförfarande beträffande tekniska standarder och föreskrifter
(EGT L 204, 21.7.1998, s 37, Celex 31998L0034), ändrat genom Europaparlamentets
och rådets direktiv 98/48/EG (EGT L 217, 5.8.1998, s. 18, Celex 31998L0048).
DFS 2004:22
Saknr L 115
2
duktion. En förteckning över sådana letalanlag, defekter och ärftliga egenskaper
finns i bilagan till dessa föreskrifter. Förbudet gäller dock även andra
ärftliga egenskaper än de i bilagan upptagna om de medför lidande eller
onaturligt beteende hos avkomman.
Nötkreatur, hästar, svin, får och getter får inte heller användas för reproduktion
om det visat sig att djuret med stor sannolikhet nedärver disposition för
hög frekvens konstaterade sjukdomsfall, förlossningssvårigheter eller dödlighet
hos avkomma i samband med födsel.
Ett avelsdjur som genom sin härstamning eller genom sina egna egenskaper
kan förmodas vara bärare av ärftliga anlag eller defekter som anges i
första och andra styckena, och för vilka frihet kan bevisas med tester, får
användas i avelsarbete under förutsättning att sådana tester med frikännande
resultat har genomförts.
4 § Uppgifter från semin- och kontrollregister samt diagnos- och behandlingsuppgifter
från djurkliniker och veterinära fältdata ska göras tillgängliga för
avelsvärdering av ovannämnda egenskaper för av Jordbruksverket godkänd
avelsorganisation. Uppgifterna får vara avidentifierade.
Avelsarbete och distribution av avelsmaterial ska utföras så att rasens
genomsnitt för de egenskaper som anges i 3 § första och andra styckena inte
genetiskt försämras.
En tjur, galt, bagge, bock eller hingst som används för betäckning eller
spermasamling ska ha normalt utvecklade könsorgan samt sådana kropps- och
fortplantningsfunktioner som är normala för arten och främjar ett naturligt beteende.
5 § Renrasiga avelsdjur av nötkreatur, svin, får och getter samt hybridavelssvin,
som godkänts för avel efter prövning som utförts enligt gemenskapsbestämmelser
i annat land inom EU, ska anses som godkända för detta ändamål
också i Sverige.
Semintjurar
6 § En semintjur, som inte omfattas av 5 §, ska avelsvärderas med avseende på
följande egenskaper:
1. Kalvningssvårigheter och dödlighet i samband med födsel. Värden avseende
dessa egenskaper får vara bestämda var för sig eller sammanvägda och
ska föreligga för nedärvning både som far och morfar.
2. Mastitresistens eller cellhaltsnivå i mjölken. Värden avseende dessa
egenskaper får vara bestämda var för sig eller sammanvägda.
3. Frihet från missbildningar och letalanlag.
Avelsvärderingen ska utföras av en organisation som har godkänts av
Jordbruksverket i enlighet med Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS
1994:83) om nötkreatur som används till avel. Avelsvärderingen får även vara
utförd i annat land.
Resultatet av avelsvärdering för de ovannämnda egenskaperna ska publiceras
av den avelsorganisation som utfört denna eller, i det fall den utförts i
annat land, av spermans distributör så att resultatet blir känt inom branschen.
DFS 2004:22
Saknr L 115
3
7 § En avelsvärderad semintjur, som inte omfattas av 5 §, får ej användas i avel
om den för någon egenskap som anges i 3 § andra stycket visat sig ha klart
negativ nedärvning jämfört med rasens medeltal. Sådan negativ avvikelse ska
anses föreligga om avelsvärdet avviker mer än två standardavvikelser från
rasens medelavelsvärde. Om avelsvärde ej föreligger ska fenotypvärde utnyttjas
med samma krav på nivå som för avelsvärde.
En semintjur som har avelsvärderats med avseende på kalvningssvårigheter
eller dödlighet i samband med födsel får ej användas till kvigor om
tjurens avelsvärde för dessa egenskaper vad avser nedärvning som far är sämre
än rasens medeltal.
Bestämmelserna i andra stycket gäller inte för semintjurar av raser som
beträffande ovannämnda egenskaper är dokumenterat bättre än det nationella
medeltalet för samtliga raser med avseende på dessa egenskaper.
Hingstar
8 § Vid besiktning av hingstar för individprövning, enligt Statens jordbruksverks
föreskrifter (SJVFS 1994:82) om hästdjur som används till avel och om
identifiering av hästdjur, ska defekter från djurskyddssynpunkt och som kan
vara av betydelse för avelsarbetet bedömas och registreras i bedömningsprotokollet.
Dessa registreringar ska tillsammans med uppgifter som avses i 4 § ligga
till grund för avkommeprövningen. När resultat från avkommeprövning av en
hingst som även individbedömts för egenskapen ifråga föreligger, ska resultatet
från avkommeprövningen gälla som bedömningsgrund.
Allvarliga fel som försämrar en hingsts användbarhet som avelsdjur ska
framgå av det avelsvärderingsbevis som ska utfärdas i enlighet med de i första
stycket nämnda föreskrifterna.
Övrigt
9 § Om det finns särskilda skäl kan Djurskyddsmyndigheten medge undantag
från bestämmelserna i dessa föreskrifter.
-------------------------
Ikraftträdandebestämmelser
Denna författning träder i kraft den 1 januari 2005, då Statens jordbruksverks
föreskrifter (SJVFS 1999:106) om djurskyddskrav vid avelsarbete ska upphöra
att gälla.
MATZ HAMMARSTRÖM
Anders Gustafsson
DFS 2004:22
Saknr L 115
4
Bilaga
De letalanlag, defekter och övriga anlag med ärftlig bakgrund som avses i 3 §
första stycket anges nedan för respektive djurslag (indelning enligt Leipold).
Nötkreatur
Organ/organsystem Missbildning/anlag
Enkla isolerade defekter
Skalle Gomspalt (Palatoschisis)
Förkortad underkäke (Brachygnati)
Extremiteter Sammanvuxna klövar (Syndactyli, mule-foot)
Krokstelbenthet
Amputerad kalv (Acroteriasis congenita)
Systematiska defekter Bulldogskalv (Achondroplasia)
Dvärgväxt (Nanismus);"Minikalv"
Muskler
Muskelhypertrofi
Centralt nervsystem
Hjärna Underutvecklad hjärna (Cerebral hypoplasi)
Vattusot (Hydrocephalus)
Lillhjärna och hjärnstam
Underutvecklad lillhjärna (Cerebellär hypoplasi)
Ryggmärg Neurodysplasia congenita
Spastiska och paralytiska
defekter "Lamme kalve"/"Liggekalve" (Recumbent calf
syndrome)
Weaver (Spinal atrofi)
Hud
Hårlöshet (Alopecia)
Ofullständig hudutveckling (Epitheliogenesis
imperfecta)
Dålig hårrem (Hypotrichosis)
Fiskhud (Ichtyosis congenita)
Vattusot (Hydrops congenita)
Cirkulationsorgan och blod
Hjärtinsufficiens (myokardfibros)
Bovin faktor XI – brist
DFS 2004:22
Saknr L 115
5
Digestionsorgan
Tunntarmsförträngning (Atresia ilei)
Sluten ändtarm (Atresia ani)
Immunbrist
Bovine Leucocyte Adhesion Deficiency (BLAD)
Andra metaboliska defekter
Deficiency of Uridine-5-MonoPhosghate
Synthase (DUMPS)
Könsorgan
RectoVaginal Constriction (RVC)
Underutvecklade könsorgan (Hypoplasi)
Kryptorkism
Kromosomförändringar
1/29-translokation
Svin
Organ/organsystem Missbildning/anlag
Könsorgan
Kryptorkism
Pungbråck (Hernia inguinalis)
Tvekönthet (Hermafrodism)
Digestionsorgan
Sluten ändtarm (Atresia ani)
Övriga defekter
Halothan-anlag
Får
Organ/organsystem Missbildning/anlag
Enkla isolerade defekter
Skalle Markerat bettfel (över- eller underbett)
Digestionsorgan
Sluten ändtarm (Atresia ani)
Könsorgan
Kryptorkism
Pungbråck (Hernia inguinalis)
Tvekönthet (Hermafroditism)
DFS 2004:22
Saknr L 115
6
Häst
Organ/organsystem Missbildning/anlag
Enkla isolerade defekter
Skalle Allvarliga bettfel (över- eller underbett)
Rörelseapparaten
Allvarliga problem i skelett, leder, muskler och
hovar
Centralt nervsystem
Lillhjärna Cerebellär hypoplasi
Hud
Helalbinism
Man- och svansskorv med kroniskt förlopp
Könsorgan
Kryptorkism
Testiklar med kraftiga skillnader i storlek och
konsistens
Pungbråck (Hernia inguinalis)
Luftvägar
Struppipning (Hemiplegia laryngis
 
Sv: Förvirrad ??

Mig veterligen är QH och Paint i antal världens största hästras...då är det riktigt skrämmande att man inte har en större avelsbas än att man kan utesluta dessa hästar med genfel. Vad har man hållit på med? OCH, är det då så otroligt viktigt med dessa färger som är hårdast drabbat av sjukdomar?
De frågorna ställer jag mig oxå.

Om man tänker sig nu den här "snöbollen" som du nämner...när tanken landat så inser åtminstone jag då, att man borde testa ALLA hästar när det gäller kända sjuka/dödliga gener. Det vimlar av korsningar som man inte har en aning om vad som ligger bakom och plötsligt står man där och avlar en korsning med en som är känd/okänd bärare och så råkar det finnas även i korsningen = Bingo! I min värld är vi alltså redan där...testa alla hästar oavsett ras! Jag ser inte det här som ett QH och Paintproblem utan det är ett avelsproblem man måste börja ta tag i.
Snöbollen borde vara att testa ALLA hästar inom alla raser. Så får man bort skiten hellre än att det förs vidare.

Ska man avla färg...till varje pris? Frågar man mig, säger jag nej!
Jag säger oxå nej. En bra häst har ingen färg.

mvh Eva
 

Liknande trådar

Avel Hej! Jag letar efter en dartmoorhingst att ev. betäcka mitt sto med:laugh:, men jag hittar inget ställe att leta. Har tittat på...
Svar
2
· Visningar
703
Senast: Dolly
·
E
Avel Hej , jag vill betäcka vårt sto till våren och undrar vilken hingst jag ska välja. Jag är nybörjare inom avel. Stoet är ett...
Svar
9
· Visningar
1 479
Senast: orpaskorpan
·
C
Avel Hej, Har letat på olika sidor för att få svar på min fråga men det är sååå luddigt!:cool: Tog ett föl på mitt halvblodssto, hennes...
2
Svar
26
· Visningar
5 049
Senast: poloplayer
·
Trav Tvärt emot vissa andra på det här forumet som letar fel inom travet, så tar jag steget in i trav världen istället. Jag har fått låna...
2
Svar
31
· Visningar
2 450
Senast: Giantchill
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp