Föräldraledighet

feel

Trådstartare
Hur har ni alla gjort med föräldraledigheten? Har mamma/pappa tagit lika mycket? När började ni jobba?

Kan man jobba halvtid och ta halva föräldradagar? Har för mig att vid ett års ålder "ska" man jobba/vara föräldraledig "heltid"?
 
Sv: Föräldraledighet

Hej!

Vi har gjort så att jag var hemma i 16 månader och pappan ska vara hemma i 5 månader. Jag började alltså jobba heltid när sonen var 16 månader,

Vi har snålat med dagarna och bara tagit ut 3-4 dagar/vecka fram till Martins 1års dag. Då började jag ta ut 5 dagar/vecka. Vi kommer alltså inte att "göra slut" på alla dagarna innan vi båda börjar jobba :)

Man kan ta halv dag fp och jobba halv dag, man kan tom arbeta 7 timmar och fp en timme (1/8 dag). Från barnet är 1 år bör man ta ut 5 dagar eller blanda jobb och föräldraledighet, men det måste bli "heltid", detta för att du ska få behålla sgi (alltså din dgaliga fp nivå)
 
Sv: Föräldraledighet

Jag har varit hemma i 6,5 månad och min sambo ska vara hemma minst lika länge (lite beroende på när dottern får förskoleplats/känns mogen att börja). Jag började alltså jobba heltid när vår dotter var 6,5 månad. För oss har detta funkat kanonbra men jag har fått mååååånga kommentarer om hur vi har valt att dela upp föräldraledigheten (övervägande "negativa").
 
Sv: Föräldraledighet

Från barnet är 1 år bör man ta ut 5 dagar eller blanda jobb och föräldraledighet, men det måste bli "heltid", detta för att du ska få behålla sgi (alltså din dgaliga fp nivå)


Men det är om man har arbetat innan väl? För om man inte gjort det så är man bara på en grundnivå, så det påverkas väl inte?
 
Sv: Föräldraledighet

Vad trist att du har fått negativa kommentarer.

Jag tar för givet att papporna också vill vara lediga och hemma med sina barn.

Jag funderar på att vara helt föräldraledig i ca ett halvår och sedan får pappan ta över, och när barnet är ett år kan jag jobba halvtid och vara föräldraledig halvtid. Svårt att planera innan, man vet ju aldrig hur det går, men kan vara skönt att spåna lite i hur man kan lägga upp det hela.
 
Sv: Föräldraledighet

Ja men precis! Ofta får jag kommentaren "jag skulle aldrig ha kunnat lämna mitt barn när det var så litet" och då vill jag fråga dem hur det gick för deras män att lämna barnen när de var så små. Min sambo har längtat som en tok efter att får vara hemma med Melba. Ville deras män inte vara hemma med barnen? Tyckte inte de att det var jobbigt att gå till jobbet och veta att de missar en massa av deras barns tid? Många verkar tycka synd om mig som jobbar och inte får vara med min dotter medan jag tycker synd om dem som har skaffat barn med män som inte ville vara papplediga. (Eller tycker synd om deras män som inte fick vara hemma för sina fruar kanske?) Jag tycker inte ett dugg synd om mig själv. Jag trivs så himla bra på mitt jobb och känner mig helt trygg i vetskapen att min dotter har världens bästa pappa som tar hand om henne på bästa tänkbara sätt. Oss veterligen så saknar min dotter inte mig öht när jag jobbar och jag är faktiskt väldigt glad för det.

Jag tycker att det låter som en jättebra plan! :)
 
Senast ändrad:
Sv: Föräldraledighet

Jag är fullt övertygad om att pappan kan ta hand om barnet minst lika bra som mig, annars hade jag aldrig skaffat barn med honom, självklart har ju mamman amning osv men jag vill ändå inte amma i all evighet, och jag känner mig "egoistisk" om jag ska ta typ all föräldraledighet medans han ska jobba så gott som hela tiden. Är helt inne på ditt spår!

Sedan påverkar ju även att jag har högre lön än honom, alltså behöver inte han ta ut lika många föräldradagar om jag jobbar heltid, utan då klarar vi oss nästen enbart på min lön och någon föräldradag i veckan.

Men självklart är jag öppen för förändring, man vet ju aldrig hur det funkar med barnet när det väl är dags.
 
Senast ändrad:
Sv: Föräldraledighet

Nej det är helt sant, man vet aldrig hur det blir. För oss var det så att amningen inte funkade så bra så så fort hon kunde börja prova mat och gröt så gjorde vi det. Det ledde till att hon åt riktig mat varje mål hela dagen strax innan hon blev 6 månader så det var inga problem rent matmässigt för oss att jag var borta. Sen finns det ju en massa andra saker också som kan ändra ens planer men det är bra att ha något att sikta på iaf. :)

För oss är det också så att jag har högre lön så det är bättre för oss som familj att jag jobbar. Jag hade säkert kunnat stanna hemma längre och trivts med det men då hade min sambo fått mindre tid hemma och det känns inte schysst.
 
Sv: Föräldraledighet

Trist att folk har reagerat negativt! Jag tycker det är bra om man delar f- l. Även om man vill amma längre än 6 månader kan man väl börja jobba ändå - man jobbar ju som tur är ändå inte dygnet runt och ett barn på ett halvår borde ju kunna delammas, t ex morgon och kväll.

Vi har oxå delat ganska mycket, jag började jobba litegrann redan när L var två månader (är ridlärare - jobbade en kväll, dvs 4 h, i veckan) o sedan har jag jobbat halvtid sedan han var 10 månader. Min sambo har varit helt pappaledig en termin av den här tiden, men eftersom jag inte har jobbat heltid så har han kunnat jobba lite med sitt lilla företag som han har på sidan om sitt jobb. Nu går L lite på dagis (snart två år gammal) och vi jobbar båda deltid, vilket vi är glada över att vi kan.
 
Sv: Föräldraledighet

Ja det är helt sant. Jag ammade faktiskt kväll när jag började jobba (morgon blev det aldrig då jag går upp medan hon fortfarande sover). Jag har dessutom nattamat fram tills nu så helt behöver man absolut inte sluta. Däremot kan det kanske vara svårt om man har ett barn som vägrar ta flaska/äta mat.

Ni verkar har löst det jättebra! Och vilken lyx att kunna jobba deltid båda två! :)
 
Sv: Föräldraledighet

Mmm, vi är mycket glada över att ha möjlighet till det nu när han är liten.

Till TS: Man kan absolut dela upp föräldraledigheten så att båda är lediga samtidigt o går om varandra. Om mankan jobba hala dagar eller jobba några dagar per vecka eller så beror väl lite på vad man har för jobb och vad som funkar bäst rent praktiskt. Men det mesta brukar ju gå att lösa :)!
 
Sv: Föräldraledighet

Jag var hemma på heltid i 10 månader, började jobba nu för ett par veckor sedan. Dock har jag ingen heltidstjänst, så är inte hemifrån så många dagar. Dock är mina föräldradagar slut, tog så många under ledigheten.

Nu ska pappan vara hemma (med fp) de dagar jag jobbar, och så jobbar han när jag är hemma.
Måste dock kolla upp det där med att det är andra regler efter att barnet är ett år! Kan inte min sambo ta ut 1-2dagar i veckan då och jobba resten eller hur fungerar det?? Ngn här kanske har bra koll på sånt`? ;)
 
Sv: Föräldraledighet

Jag har en fråga, hoppas det är okej....

Om man bortser från maten (om/hur mycket/länge man ammar verkar ju variera väldigt mycket), varför är alla mammor hemma första perioden som oftast är lång?

Barn verkar ju bli bra mycket "roligare" senare så varför välja att ta ut sin mesta tid först?

Är det helt enkelt så att man blir lite koko och helt enkelt inte kan lämna sitt barn medan pappor inte blir det? Eller är det så att det är en mycket djupt grundad tradition så något annat är otänktbart?

Att man behöver vila upp sig efter förlossning kan jag förstå men det ska väl inte behöva ta så lång tid?

Min dröm är att vi är hemma tre månader tillsammans (lever på sparade pengar) och sen att vi delar genom att jobba halvtid. Sen hur arbetsgivare ställer sig till det är ju en annan sak.
Hade semester själv en vecka i sommras (sambon jobbade) och det var sååååå tråkigt så hur man vill vara hemma månader(/år!!) själv är för mig en gåta.
 
Sv: Föräldraledighet

Jag var hemma första tiden för att:
1. ammade
2. ville vara hemma

Sambon har tagit pappaledigt varje måndag sen hon föddes, för att också kunna vara med henne mycket , för att han precis som mig vill vara med första tiden och binda band. Iom att han slutar tidigt på fredagen, ledig hela helgen och måndagen så har vi haft mkt tid tillsammans hela familjen.

Vad som gjorde att just jag var föräldraledig första tiden var ju som sagt mkt det praktiska, maten. Men självklart ville jag vara hemma också, och hade gärna varit hemma mer om mina dagar räckt. Men känner också att jag är redo att börja jobba lite smått och pappan vill ha egentid med dottern.
Har fullt förtroende för min sambo och hur han sköter dottern, så det hade absolut inget med saken att göra.
 
Sv: Föräldraledighet

Efter att hon fyllt ett så måste man ju ta ut 5 dagar/v om man är hemma heltid för att behålla SGI:n annars blir den nollad, det har ni säkert koll på. För "deltid" som i erat fall antar jag att det är precis som när man skyddar sin SGI när man jobbar deltid antar jag, dvs att fylla upp med FP den tiden man går ner i arbetstid, för att SGI:n inte skall beräknas om på deltidslön. Jag tror så, men jag blev lite osäker nu, någon annan har säkert koll :)

TS: Vi har förmånen att klara oss på färre dagar/v (har oftast tagit ut 4 per vecka) så vi har kunnat vara hemma lite längre. Vi har hela tiden haft utgångspunkt i att dela lika, då vi båda ville vara hemma, och det därmed är självklart för oss att dela.

Vi har båda yrken som kräver så mycket närvaro som möjligt, och sammanhängde, på jobbet när vi väl är på plats så vi valde att dela rakt av (1 förälder hemma, den andra arbetandes till 100%) för våra arbetsgivares skull. I en drömvärld så hade det varit toppen att kunna arbeta 50% var, i alla fall nu när lillen börjar bli större, men det fungerar tyvärr inte.

Hur som, eftersom vi hoppades att det skulle fungera med amningen så tog jag den första delen av ledigheten och min man den andra.

Vi kommer ha varit hemma i 20 månader när lillen börjar på dagis (lyckas vi är målet att vi båda skall kunna gå ner till 80% då, helt enkelt för att vi båda VILL vara hemma, men lik väl för lillens skull, att han skall ha oss båda hemma maximalt, men vi får se om det är genomförbart från början för jobbens skull eller om en av oss får ta mer initialt).

Jag har tagit 10,5 av våra månader, och min man 9,5, delat när det var enklast för min man att "rulla av" jobbet (de jobbar projektstyrt).

Så har vi gjort! :)
 
Sv: Föräldraledighet

Jag har en fråga, hoppas det är okej....

Om man bortser från maten (om/hur mycket/länge man ammar verkar ju variera väldigt mycket), varför är alla mammor hemma första perioden som oftast är lång?

Barn verkar ju bli bra mycket "roligare" senare så varför välja att ta ut sin mesta tid först?

Är det helt enkelt så att man blir lite koko och helt enkelt inte kan lämna sitt barn medan pappor inte blir det? Eller är det så att det är en mycket djupt grundad tradition så något annat är otänktbart?

Att man behöver vila upp sig efter förlossning kan jag förstå men det ska väl inte behöva ta så lång tid?

Min dröm är att vi är hemma tre månader tillsammans (lever på sparade pengar) och sen att vi delar genom att jobba halvtid. Sen hur arbetsgivare ställer sig till det är ju en annan sak.
Hade semester själv en vecka i sommras (sambon jobbade) och det var sååååå tråkigt så hur man vill vara hemma månader(/år!!) själv är för mig en gåta.

Jag är hemma första perioden, av flera skäl:

1. Amningen. Jag ville amma, det är praktiskt, enkelt för både dig och bebis, och ett utmärkt sätt att bli av graviditetskilona.

2. Återhämtning efter graviditeten och förlossningen. Det visste jag ju inte på förhand, men det tog lite drygt tre månader innan jag hämtat mig. Första två månaderna var jag sjukskriven, och hade inte kunnat jobba oavsett. Nu har det gått drygt tre månader, och egentligen är jag fortfarande inte frisk, men mår i alla fall bättre. Men det är bit kvar tills jag kan leva som vanligt och sluta medicinera.

Koko blir man inte alls om man inte vill bli det, och jag håller inte med dig om att barnen är tråkiga i början. Andras barn kanske, men det egna är kul hela tiden, även om det blir roligare och roligare. Var tid har sin charm.
 
Sv: Föräldraledighet

Maten var för mig lite svår att bortse från ;)

Jag behövde nog en månad eller två att vila upp mig på men först nu börjar jag se normal ut (kejsarsnitt) och skulle vilja visa mig på jobbet... (vi var hemma båda två en månad vilket var super)

6 månader var tänkte vi ta och jag skulle börja, men just matbiten satte lite käppar i hjulen och jag är hemma 7 månader och någon vecka istället. Då lär han nog äta tillräckligt på dagarna.

Han är nog hemma med oss 13 månader totalt och vi söker dagis i veckan.

Han är nu 5 månader och jag skulle börja jobba 1 oktober. Då skulle han varit 5 månader och lite mindre än två veckor. (jag skulle då varit hemma 6 månader eftersom han gick 17 dagar över tiden). Men han äter inte tillräckligt av annat ännu och jag tänker inte pressa honom så han får ont i magen.

Jag bestämde mig för att amma om det gick. Bestämde mig för allra minst 2 veckor vare sig det "gick" eller inte. Bara utifall att bröstmjölk skulle vara viktigt. Det fungerade sådär, så jag fortsatte och ammar fortfarande.

Tog första tiden pga amningen och för att det kändes självklart av ngn orsak. Men jag håller med om att han blir roligare och roligare, första två månaderna blev jobbiga. Tex hann jag inte surfa ngt på internetforum :) för han sov inte på dagarna och tålde inte att man satt stilla med honom.
 
Senast ändrad:
Sv: Föräldraledighet

Trist att folk överhuvudtaget har åsikter om hur andra gör med sin föräldraledighet tycker jag. Det är väl upp till var och en. Eller?

Här har jag varit hemma hela tiden och kommer vara det fram till dagisstart.
Min man har eget företag med egna maskiner och inga anställda och skulle inte ha råd att gå hemma med fp. Tyvärr ska ju maskinerna pröjsas och det räknas ju inte in i sgi:n.
Jag har varit och är fortfarande väldigt trött på mitt jobb och har inte haft nåt emot att vara hemma.

Första månaderna hade jag nog velat ha maken hemma om jag hade vetat hur fruktansvärt jobbigt det skulle vara, men han fick åka hem titt som tätt istället och ta barnet eftersom jag höll på att bli knäpp ;)
Han sov inte dagtid om jag inte gick omkring och bar på honom konstant och var han vaken så skrek han (förmodligen för att han var så trött och kolik).

Tycker det verkligen börjar bli roligt nu, när han är 1 år. Föda 6 månaders kanske?:angel:
 
Sv: Föräldraledighet

om man bara ser till hur föräldrapenningen är fördelad så är vi väldigt ojämställda i vår familj, för jag har varit hemma nästan utan avbrott sedan första dottern föddes för 8½ år sedan.
Det finns flera skäl till varför jag har varit hemma. Ett av dem är att jag var anställd i makens företag och förutsättningen (förenklat) för min anställning var i princip att maken också jobbar i företaget och drar in de pengar som min lön skulle betalas med. Numera är maken anställd och höginkomsttagare, vilket gör att vi rent krasst skulle förlora alldeles för mycket pengar på att ha honom föräldraledig, även om jag fick ett heltidsjobb någon annanstans. Och heltid kan jag nog inte jobba, har inte full arbetsförmåga pga min reuamtiska sjukdom.

Fast jag har jobbat en del i mitt eget företag under tiden (deltid FP+deltid jobb, med FKs godkännande!), så att maken har haft barnen medan jag har jobbat. Han tar ett stort ansvar i vårt hushåll och för barnen, så det faktum att jag har tagit ut merparten av föräldradagarna gör inte att han har umgåtts mindre med barnen. Utan det gör att vi har sluppit ha barnen på dagis och i stället kunnat forma dem själva.
 
Sv: Föräldraledighet

För oss är det viktigare att barnen får mycket tid hemma med oss än vem av oss som är hemma.

Jag var hemma 1 år med sonen. Jobbade deltid i 3 månader, hemma på heltid i 2 månader och jobbade heltid i 5 månader för att sen vara sjukskriven i 3½ månad innan lillasyster föddes.
Med lillasyster har jag varit hemma nu i 8½ månad och pappa har vart hemma med oss i 5 månader.

Vi har sökt barnomsorg när hon är 1 år och 8 månader. Fram tills de får vi väl se hur det går, hon har precis börjat acceptera pappa och ta flaskan. Det tog 4½ månad innan hon tog flaskan!!!!


För att behålla sin SGI som grundar ersättningen man får vid sjukskrivning, vård av barn eller havandeskapspenning så måste man vid barnets 1 års dag ha full sysselsättning, jobba/plugga/arbetssökande på heltid eller kombinerat med FP eller ta ut 5 dagar FP/månad.
Den FP-grundande inkomsten som grundar ersättningen man får vid föräldrapenning behåller man tills barnet är minst 2½ år gammalt. Och blir man gravid igen inom 1 år och 9 månader så behåller man ersättningen tills lillasyskoner är minst 2½ år.
 

Liknande trådar

Övr. Barn Just nu arbetar jag 85% (utan att fylla upp med föräldrapenning), men skulle ju vid en ev ny graviditet egentligen vilja jöja min SGI...
2
Svar
25
· Visningar
1 895
Senast: Manji
·
Skola & Jobb Vi fick igår reda på att arbetsgivaren lagt en utbildning/föreläsning närapå en heldag en söndag i oktober. (Vi jobbar korta helgpass på...
Svar
16
· Visningar
1 257
Övr. Barn Hejsan! Kände att jag ville gå med i tråden, även fast vi inte börjat försöka än. Vi tänkte börja försöka i juni om det går som det...
2
Svar
22
· Visningar
2 524
Senast: orkide
·
Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
3 840
Senast: Anonymisten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp