Sv: Film från 160 km i Rambouillet juni 2008
La ni märke till att han red i träns men visade upp hästen för vet i grimma. Det gör majoriteten på franska tävlingar.
Jag tror att de får rida med spö också enligt det nationella reglementet. Varför ska vi i Sverige krångla till det mer än den världsledande nationen i sporten?
Förutfattat och felaktigt!
För det första var det en internationell tävling och då gäller FEIs regler, inte de nationella. För det andra så anpassar vi i Sverige i hög grad vårt svenska TR efter det internationella.
I FEI's regler artikel 818.3 står det "
Whips and spurs are prohibited", d.v.s. även internationellt är det förbjudet med sporrar och spö.
Det enda som står om betsling i FEI's regler är artikel 818.1 där det står: "
Draw (running) reins/French reins are forbidden."
I Sverige ändrade vi TR för något år sedan och tillät hästar att tävla utan skor, vilket var en eftergift för att följa FEIs regler, artikel 830.2.6. "
Shoes and feet: Horses may be ridden without shoes, but if shod they must be correctly shod and the shoes must be in a suitable condition for the competition. Horses which are shod at the first inspection may cross the finish line without one or more shoes. Equi-boots and pads are allowed." Om du läser vårt TR så kommer du att se likheterna.
Vad gäller upptravning på gräs så gäller följande enligt FEI artikel 830.2.4.2. "
The horses will be trotted on a loose rein over any type of ground the Veterinary Commission deems proper. In principle it should be a flat firm surface." Med andra ord är det som i Sverige - olika underlag är OK, men helst ska upptravningen ske på ett hårt och platt underlag.
Det finns ett antal mindre avvikelser där vi har valt att inte anpassa vårt TR till det internationella, som exempelvis 20 min till inpulsning i.s.f. 30 min och vårt uppklassningssystem av hästar. För allas information så kan jag meddela att i det förslag till nya internationella regler som ska gälla från 2009 och som är ute på remiss nu, så är inpulsningstiden sänkt till 20 min och det finns ett uppklassningssystem för hästar och ryttare, d.v.s. mer likt det vi har i Sverige.
Kjell Westerback