Sv: Favoritrecept - Husmanskost
Nej, jag gör inte buljong på bara grönsaker men jag kan tänka mig att med libbsticka, som faktiskt smakar buljong (har aldrig hittat den som krydda men det är en flerårig kryddört så den borde gå att odla utan större ansträngning), och lite andra örter kan man nog göra ganska god buljong med lök, morot och selleri, men å andra sidan känns det som om man lika gärna kan äta det som soppa direkt då... fast koktiden skiljer förstås så det kanske gör skillnad för smaken? Och det blir ju dubbelt så mycket grönsaker, först dem du kokar på och sedan de du tillsätter i soppan, så det borde smaka mer...
Jag kokar buljong främst på kycklingskrov, vi är 5 personer och på en kyckling får vi en middag, buljong till veckans två soppor samt renskött från skrovet till en paella, risotto, kycklingpaj, kycklingsoppa eller dylikt. Dessutom får hönsen grönsakerna som kokat med för att smaksätta buljongen, så jag tycker vi har ganska bra utbyte av ett djur!
Blev sugen på att köpa oxsvans på maxi och koka ugnsbuljong på det, men vi har nog älgben någonstans i frysen så jag får väl göra det först. Köttsoppa med klimp blir det nog då, övriga i familjen älskar klimp men jag kan lika gärna vara utan. Fast då vet jag inte heller hur man gör klimp "på riktigt" så det kanske går att göra godare än jag gör den.