Färska utländska bär

Fast att många svampar innehåller otrevliga ämnen är ju ingen nyhet. De är dessutom väldigt bra på att ta upp skadliga ämnen från sin omgivning (tex radioaktiva isotoper).

Jag tycker att många matlarm kanske är lite överdrivna men inte i det här fallet.
Nää, på riktigt? Jag har tagit det med en nypa salt, eftersom man hör liknande om det mesta, men man borde undvika champinjoner alltså? Jag som skulle kunna leva på det. :(
 
Nää, på riktigt? Jag har tagit det med en nypa salt, eftersom man hör liknande om det mesta, men man borde undvika champinjoner alltså? Jag som skulle kunna leva på det. :(

Testerna visar ju på en carcinogen effekt även om den inte är helt klarlagd vad det gäller människor. När det gäller just gift i svamp tar jag faktiskt det på allvar, deras skadliga ämnen är ofta väldigt potenta (jämför med aflatoxin tex).

Det är mycket synd, det håller jag med om :( jag äter också rätt mycket svamp (fast aldrig färsk, den är alltid tillagad).

Det är verkligen inte helt lätt att utvärdera larm vad gäller mat för ibland tar vissa (inte nödvändigtvis Livsmedelsverket dock) i från tårna fast det inte behövs. Jag är glad för min utbildning (jag har läst miljökemi och kemi också) samt intresse för sådant här, det blir lättare att sålla och bedöma trovärdigheten i larmet.
 
Testerna visar ju på en carcinogen effekt även om den inte är helt klarlagd vad det gäller människor. När det gäller just gift i svamp tar jag faktiskt det på allvar, deras skadliga ämnen är ofta väldigt potenta (jämför med aflatoxin tex).

Det är mycket synd, det håller jag med om :( jag äter också rätt mycket svamp (fast aldrig färsk, den är alltid tillagad).

Det är verkligen inte helt lätt att utvärdera larm vad gäller mat för ibland tar vissa (inte nödvändigtvis Livsmedelsverket dock) i från tårna fast det inte behövs. Jag är glad för min utbildning (jag har läst miljökemi och kemi också) samt intresse för sådant här, det blir lättare att sålla och bedöma trovärdigheten i larmet.
Rekommendationen är 1 hg champinjoner/månad. Råa är sämst, konserverade bäst men man ska hälla bort lagen.
 
Fast att många svampar innehåller otrevliga ämnen är ju ingen nyhet. De är dessutom väldigt bra på att ta upp skadliga ämnen från sin omgivning (tex radioaktiva isotoper).

Jag tycker att många matlarm kanske är lite överdrivna men inte i det här fallet.
Men vem äter ett hekto i veckan under lång tid? Och djurförsök ... jag blir då inte särskilt oroad.
 
Varje vecka under lång tid? Det tror jag inte är särskilt vanligt.

Jag blir sällan livrädd när "larm" kommer efter djurförsök. Ofta innebär studierna mycket stor konsumtion över lång tid - alltså andra förutsättningar än de man oftast äter efter.
 
Varje vecka under lång tid? Det tror jag inte är särskilt vanligt.

Jag blir sällan livrädd när "larm" kommer efter djurförsök. Ofta innebär studierna mycket stor konsumtion över lång tid - alltså andra förutsättningar än de man oftast äter efter.

Jag är inte speciellt rädd heller men svamptoxiner är som sagt ofta otrevliga. Framför allt känns det väl som att barn och unga inte bör äta så mycket svamp, just pga ev långtidseffekt.

Själv kommer jag inte att ändra min svampkonsumtion direkt men iaf hålla koll på att det inte blir alltför mycket.
 
Jag äter inte färska bär från något annat land än det jag befinner mig i, är jag i sverige ska jag ha svenska bär är jag i england vill jag ha engelska bär.
Annars kan det faktiskt kvitta. De smakar ju ingenting. Blä.

Nej jag tycker vi ska ha bär från våra egna länder, utan så lång frakt. Bären plockas ju omogna, som bananer. Och då får de ingen smak.

Jag går ut i skogen på sommar och höst och fryser in för vintern, samma med svamp och örter.
 
Jag äter inte färska bär från något annat land än det jag befinner mig i, är jag i sverige ska jag ha svenska bär är jag i england vill jag ha engelska bär.
Annars kan det faktiskt kvitta. De smakar ju ingenting. Blä.

Nej jag tycker vi ska ha bär från våra egna länder, utan så lång frakt. Bären plockas ju omogna, som bananer. Och då får de ingen smak.

Jag går ut i skogen på sommar och höst och fryser in för vintern, samma med svamp och örter.
Nej, det är ingen som är ute och plockar omogna bär. Att man får med omogna bär när man plockar är en sak, men det är de mogna bären man är ute efter och just lingon och blåbär tål lite omild hantering och transporter mycket bra. Hallon, björnbär, hjortron och jordgubbar är känsligare men plockas även de mogna. Jordgubbar varierar i färg beroende på sort.

Är jordgubbarna smaklösa så beror det på vilken sort som odlas. Tyvärr så är det flera svenska odlare som gått över till mer smaklösa men transporttåliga jordgubbar och de är lika smaklösa som importgubbarna. :down:
 
Nej, det är ingen som är ute och plockar omogna bär. Att man får med omogna bär när man plockar är en sak, men det är de mogna bären man är ute efter och just lingon och blåbär tål lite omild hantering och transporter mycket bra. Hallon, björnbär, hjortron och jordgubbar är känsligare men plockas även de mogna. Jordgubbar varierar i färg beroende på sort.

Är jordgubbarna smaklösa så beror det på vilken sort som odlas. Tyvärr så är det flera svenska odlare som gått över till mer smaklösa men transporttåliga jordgubbar och de är lika smaklösa som importgubbarna. :down:

De enda bär jag kan äta från utland är blåbär. Hallon och jordgubbar är ju värdelöst att köpa från andra länder. Totalt smaklösa, sorgligt tycker jag.
 
De enda bär jag kan äta från utland är blåbär. Hallon och jordgubbar är ju värdelöst att köpa från andra länder. Totalt smaklösa, sorgligt tycker jag.
Svenska bär är ju bäst... Har hört att det har med de långa ljusa nätterna i norr och att det är svalare och de mognar långsammare.
 
Vildhallon är ju klart godast, men odlade bär funkar helt ok för mig också under vintern. Jag har frysen full av bär, men tinade jordgubbar blir onekligen rätt mosiga och är ine så kul att äta rätt upp och ned.
Jag kombinerar, frusen mango med egenplockade hallon och blåbär och björnbär som exempel. Jag är tyvärr allergisk mot råa stenfrukter mm så bär är det jag äter mest.
 
Nää, på riktigt? Jag har tagit det med en nypa salt, eftersom man hör liknande om det mesta, men man borde undvika champinjoner alltså? Jag som skulle kunna leva på det. :(
Jag också! Kan ha champinjoner i/till typ allt. Tyckte dessutom att det var en bra "utfyllnad" i en del mat. Men läste om detta för några år sedan så har dragit ned och äter bara nån gång i månaden nu.
 
Det finns gott om blåbär i norra Skåne, eller fanns. Vildsvinen är duktiga på att böka upp både svamp- och bärställen.

Själv köpte jag smålökar från Nya Zeeland för ett tag sen. (Hade bråttom, läste inte på etiketten.) Lök. Från andra sidan jordklotet. O_o
 
Citygross har extrapris på Polaricas svenska vilda blåbär 54 kr kilot så jag beställde ett lass :)
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp