Sv: Fångtråd del 4
Sådär, nu har jag letat upp resultatet av studien i mer klartext. Även om Coari tycker den är blaha så tycker jag inte det.
Sen lite annat intressant ang pH:
I den del av magsäcken det finns körtlar produceras väteklorid (HCl), vilket gör att födans pH sänks till ungefär 2,5 (McDonald et al., 2002).
http://ex-epsilon.slu.se/archive/00001835/01/Kolhydratteori2.pdf
pH i silage kan ju variera, men kring 4 om man pratar ensilage, högre för hösilage. Man vill, och det snabbt efter plastning, ner till just ca 4 i pH för optimal konservering. Men, det varierar beroende på TS-halt, om man använd ensileringsmedel eller ej osv.
Lite mera intressant ang PH är övriga faktorer i individens närmiljö.
Att du inte tycker det är blaha har jag sedan lång tid tillbaka förstått för du har aldrig uppvisat förmågan att se till helhetsbilden för god hästhållning utan snöar hela tiden in på en detalj som du vrider och vänder på till guds förbannelse genom bl.a. överanalysering och en makalös envishet till att försöka övertyga dig själv att denna detalj är mer avgörande än helhetsbilden.
Resultatet av dina "studier" har du själv deklarerat och det är rent nedslående.
Nu kanske det finns andra som är intresserade av samtliga faktorer i en individs närmiljö som påverkar PH.
Val av strö är en sak, Torv som blir blött har en otroligt PH
sänkande förmåga. Står individen på en blöt torrbädd så kommer hovarna att i främst sulan ta upp denna PH låga väta vilket leder till ett avsevärt onormalt PH värde i hovens strukturer. (läs det sker en nedbrytning i bärande skydds strukturer)
Vatten är en annan sak, Kommunalt vatten är "oftast" stabilt (beroende på typ av byffring) men ligger normalt på ett PH på 7.8 Ett GH på mellan 3-7 och ett KH på mellan 3-5. Kommunalt vatten är även mkt neutralt vad gäller bakterier,ekolibakterier och brist på övriga giftiga grundämnen (typ föroreningar som radon mm) eftersom kommunalt vatten även renas med bl.a. klor.
Eget brunnsvatten är mkt sviktande och kan uppvisa allt från hårt till mjukt vatten beroende på nederbörd. Vid långvarig torrperiod kan vattnet uppvisa ett så högt PH som 15, ett GH på 19, och ett KH på 23. Vid långvarig nederbörd kan dessa värden mkt snabbt ändras till ett så lågt PH som 3.6, ett GH på 2-3 och ett KH strax under -2.
Faktorer som påverkar PH "fall" i eget brunnsvatten är: På vilket djup och på vilken typ av mark grundvattnet befinner sig, (läs åkermark, ren jordmark, i en svacka eller på en höjd, i mark med hög eller låg stensammansättning, om grundvattnet ligger direkt under individernas utevistelse miljö. Det finns flera faktorer som avgör. Skillnaden är således enormt stor vad gäller PH:ts stabelitet kommunalt vatten v.s. Eget brunnsvatten och det största faktoren är att eget brunnsvatten aldrig genomgår den renings process som ett kommunalt vatten "prepareras" med. Eget brunnsvatten innehåller ofta höga halter av bakterier, vid kraftig långvarig nederbörd även tillskott av e kolie bakterier, inte sällan både radon och andra giftiga grundämnen som beror på övergödning.
Så ditt tjat om denna studie anser jag som blaha blaha för den är inte verklighets bacerad utan studerar bara
en detalj i ett större sammanhang som varje hästägare borde ha kännedom om.
Du har tydligen egen brunn och även kontrollerat brunnsvatten,, fine vad har detta brunns vatten för värden och vilka värden mäter du, hur ofta gör du dina mätningar???
Du startade en tråd där jag skrev att individen absolut inte hade fång, du svarade (efter otaligt svammel) att både veterinärer och flera hovslagare diagnosticerat fång och jag hade fel.
I nästa tråd så fick individen "magsår" av buttabehandlingen som den ordinerats för att den hade fång. I samma tråd så kliar du dig i huvudet om hur du ska lyckas öka på energin och även få denna fånghäst att "hetsäta"
I denna tråd så oroar du dig för hur du ska lösa problemet när frosten kommer eftersom dom går i gräshage, ett förslag om att dom i stället kan gå i en grushage är fullständigt uteslutetet enligt dig. Du vimsar hit å dit med skygglappar endast focuserande på TS samtidigt som du redovisar bilder på 2 fånghästar som beter sig mer som känguru, bevisligen med ett kraftigt energi överskott. Du verkar heller inte förstå dom hemgångs råd som delgivits utan "påskyndar" rehabeliteringen i en minst sagt äventyrlig gång, främst med tanke på hur instabila hovarna är på 2 fånghästar upp till den dagen en ny hornkappsel produceras. (Läs ett år).
Den enda kunskapen dina inlägg har gett mig när det gäller fång är att den utlösande faktorn oftast ligger i brist på kunskap och att ingen individ mår bättre än sin ägare och kostvanor.
Vart vill du komma med alla dina inlägg??