Sv: Fång på sto med föl vid sidan.
*Kl*
Vad gäller soja så debatterar de ju och är rätt oense än. Men det finns studier på andra djurslag som visar att sojaprotein inverkar negativt på glukosmetabolismen och och negativt påverkar hormonbalanser som är involverarde i insulinregleringen (styrda av sköldkörteln). Finns några studier som visar samma sak på häst med. Samtidigt finns det studier som visar på att soja är ett säkert tillskott till IRhästar.
Ja, det finns sannerligen delade meningar om nyttan och riskerna med sojamjöl som djurfoder. Dom som är positiva till soja för fram nyttan med soja och de som är negativa för fram riskerna. Klart är i alla fall att soja innehåller en rad ämnen som kan vålla problem:
http://www.poultry.uga.edu/soybeans/antinutritional.htm
Det som inte nämns i denna artikel är att:
* Soja innehåller s.k. antigeniska substanser som kan utlösa en allergisk reaktion både hos människor och djur.
* Soja innehåller fytoöstrogener (isoflavoner) som har en östrogen effekt.
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1316
Vissa av dessa s.k. “anti-nutritional” ämnen kan dock neutraliseras genom värmebehandling, dock inte alla.
Hur skadligt sojamjöl är kan bero på hur oljan utvinns. Oljan kan utvinnas från bönan på olika sätt:
http://www.shenet.se/ravaror/sojaolja.html
“Sojabönorna (med 17-20 % olja) skalas, torkas, pulveriseras och värmebehandlas. Oljan är en biprodukt; den stora handelsvaran är pressresterna som torkas och mals till boskapsfoder. En mycket liten del blir sojaprotein avsett för människor.
• Kallpressning: Bönpulvret pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Bönpulvret pressas med värme (80-120°).
• Extrahering: Oljan extraheras ur bönmjölet med flyktiga lösningsmedel, t. ex. hexan eller metanol (träsprit), eller rättare sagt: mjölet avfettas. Biprodukten olja måste gå igenom många processer innan den är ätlig.”
Nästan all sojaolja som produceras i USA utvinns genom värmebehandling och extrahering med lösningsmedlet hexan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean_oil
“To produce soybean oil, the soybeans are cracked, adjusted for moisture content, heated to between 60 and 88ºC (140-190°F), rolled into flakes, and solvent-extracted with hexanes.”
Man kan läsa om hexan och soja här:
http://www.naturalnews.com/026303_soy_protein_hexane.html
Jag tror dock att en stor del av det sojamjöl som används i Sverige kommer från Sydamerika. Vilka processer den har genomgått har jag ingen aning om. Personligen undviker jag sojamjöl därför att jag tycker det finns bättre och säkrare produkter (potatisprotein).
Beträffande sojaproteinets inverkan på glukosmetabolismen så är det nog inte soja i sig som påverkar glukosmetabolismen utan aminosyrorna arginin och lysin. Det ska dock till enorma mängder soja eller ren lysin för att detta ska ha någon märkbar effekt:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11263835