Sv: Fång på sto med föl vid sidan.
I ridsport stod ganska nyligen att soja och matolja är de bästa kraftfoder man kan ge fånghäst. Dock kan jag personligen känna att om fången beror på fet häst kanske matolja går bort... Vi har ju haft väldigt varmt och torrt periodvis (bor bara några mil från dig, känner igen från bilderna), det är inte så att fången uppstod efter ett väderomslag? En av mina shettisar fick fång i en hage de gått i hela sommaren men sommaren var varm och torr länge och sedan slog det om och hällregnade ett dygn varpå fången kom som ett brev på posten. Varför just han drabbades och inte den andra (som dessutom haft gräsfång senare men då inte denne trots delad hage då också) vet jag inte men troligtvis utlöstes fången då av att gräset sköt nya späda skott. Just torka är knappast ett problem i den hagen men värmeändringar kan ju också få gräset att variera i växttakt.
Tyvärr 'klassiskt'. Alltså att när det kommer regn efter torka kommer fånganfallen.
Vid torka stressas gräset, det har värme och ljus nog att växa men inte vatten nog. Förenklat står gräset och 'laddar' för att växa och väntar på rätt förutsättningar för det. Sen kommer då det som saknas, vattnet - och gräset formligen exploderar även om vi inte ser det för ögat.
En häst/ponny som, oftast utan att man vet om det, ligger i gränslandet för fång redan innan puttas över gränsen då.
När gräset är stressat lagrar det in bland annat socker, när gräset växer förbrukas sockret i takt med att gräset växer, men när gräset är stressat lagras socker och fruktaner i väntan på att användas för tillväxt.
Om man då har en ponny/häst (återigen kanske utan att veta om det) som har anlag för IR/är IR (insulinresistent) så innebär det stressade gräset mer socker, vilket gör att dess IR förvärras mer och mer. Det ökar markant risken för fång, och gör att hästen hamnar närmare gränsen för fång.
Sen kommer då triggern när gräset exploderar, och då kommer fånget. Hos de som ligger nära gränsen. Det är delvis rasbundet, delvis individuellt och starkt hullbundet det där med IR. Men ta tio lika tjocka hästar av samma ras på exakt samma bete. Så en kan få fång och de nio andra inte. Samma sak med risken att återinsjukna i fång - risken är väldigt mycket högre för de som är IR än de som inte är det. Så en häst med IR i lägre hull kan löpa större risk än en tjockare häst som inte är IR. Oavsett om de aldrig haft fång förr eller båda haft det.
Idag anser man att den övervägande majoriteten av all betesfång är metaboliskt utlöst, och inte pga en magtarmstörning.
Min fick fång under exakt samma omständigheter, regn efter lång torka. Jag ringde vet kl 11 den förmiddagen, och jag var femte fånganfallet redan då den dagen.. Det kom en VÅG av fång i samband med det där regnet.
(Nä, jag hade ingen aning om det mesta av det ovan då, det har jag lärt mig efteråt..)