Fång - Allt mer vanligt?

Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Jag har pratat med biologer och veterinärer, och deras utläggningar i ämnet är en hel roman.
Och summa summarum av mina tankar och funderingar kring all info av fackfolk på området, är, skog.
Sen får folk fixa och trixa med olika foder så mycket de vill.
Hästens tarm, står i min värld i centrum för de flesta hälsobesvär.

Nu kom jag på en grej...

Förr så hade man alltid sina hästar på sk naturbet som inhängnades.

I dag så är det mkt vanligt att man inhängnar och gör hagar av tidigare behandlad åkermark. Allt skit som dessa åkermarker tidigare besprutats med och allt vad man där tidigare har odlat samt all den pjöjning denna mark genomgått kan under inga omständigheter vara bra för vare sig hästens mage eller alla dessa förbannade tappskor som uteslutande sker på detta icke naturligt bärande underlag.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Inte för att jag gillar höga trakter men i "mitt" material är inte de höga trakterna överrepresenterade.
PL

Ytters sällan oxå en utlösande fång faktor utan snarare en secundär åkomma.

Att endast ändra på hovvården på en fånghäst utan att vida några andra åtgärder kommer misslyckas till 100 % så att börja dra in hovarna i diskutionen blir helt missvisande. Belastningsfång,,, ok men den fången startar heller i hovarna utan p.g.a. belastningen.

All fång som syns i hovarna är secundärt!!

Återgå till grundfrågan,,, den/dom utlösande faktorerna och det primära.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Det är inte skogs-BETET jag är ute efter.
.

Jodå jag tror delvis trädbevuxna naturbetesmarker i sig har många fördelar ur djurhälsosynpunkt. En mångfald växter med en mångfald näringsämnen, mineraler mm. Och marken kan i regel försörja djuren en stor del av året utan tillskott om inte djurtätheten är för hög.

Men det lär det bli allt färre sådana eftersom den nya tillämpningen av EUs regler blivit allt mer strikt.

Marker med 50 träd per hektar får inte längre tas med i gårdsstödet. Därför kommer de i ökande omfattning att planteras igen, kalhuggas eller omvandlas till åker. HH
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Jag tänker drista mig och svara, det jag nu skriver är nog mer än sammanfattning av vad jag genom åren läst i och av trådar på bukefalos om både foder, fång och verkning. Och jag hukar mig, för med stor säkerhet kommer jag att få på skallen av en eller flera.;)

Utgår man från fodertrådarna i foderforumet, så inser man snabbt att inte många har koll på grovfodrets betydelse för hästen. Dels mängden foder är alltid ett gissel, det finns mängder av trådar som kan bekräfta den biten. Sen har vi kvalitet i grovfodret, om den biten brister ersätts glappet av en stor mängd/giva kraftfoder istället. Här tror jag att ett stort fel uppstår, jag ska göra en jämförelse så kanske man förstår hur jag tänker.

Om vi utgår ifrån två människor, vi kalkylera ett intag av 2000 kalori per dag och att dessa människor äter dessa på olika sätt.
Människa nr 1 får sig sina 2000 kalorier jämnt fördelade över dagen, med basen i tallriksmodellen och mycket grönsaker.
Människa nr 2 får i sig sina kalorier genom 2 äpplen samt 5 kexchoklad per dag. Det krävs ingen större slutledningsförmåga för att veta vilken av dessa som inom en snar framtid kommer att få problem i sin kropp och mage.

Fodrets sammansättning är oerhört viktig för hästen, den större delen av näringsintaget ska ske genom grovfoder eftersom det är den delen av fodret som är hästens viktigaste för den. Att försöka föda hästen på enbart kraftfoder, det går ju inte för då blir den sjuk. Och väldigt fort, skillnaden med fång är att den ibland smyger och ibland går det undan värre. Jag tror att det kan bl a bero på bristen i grovfodret, och att man ersätter bristen på ett felaktigt sätt. Detta skapar i sin tur en obalans i magen, vilket inte alltid ger sig i uttryck av lös avföring eller liknande utan är av mer smygande natur. Magsår är ju numera väldigt vanligt bland hästar, man ska kanske ställa sig frågan varför?

Jag tror inte heller att hösilage skulle ha så stor del i orsaken, möjligen i en del fall dock långt ifrån alla. Ska man skylla på detta grovfoder, så kanske det mer hänger på den som fodrar med detta fodermedel än fodret i sig självt. Många har inte förstått att hösilage inte kan jämställas med hö torrsubstansmässigt sätt, man fodrar med detta fodermedel som man gjort tidigare med hö. Saken talar i sin natur att detta kan få stora konsekvenser, hästens mage är ett känsligt kapitel och alla förändringar både genom foder och miljö kommer att ge sig i uttryck där.

Utgår man sen från verkningsmetoder, så har jag sammanfattat det som så här. Fångframgången ligger INTE i verkningsmetoden, utan för det faktum att man backar fodret back to basic nämligen grovfoder kort och gott. För mig synes den största orsaken till lyckad behandling bestå i just att hästen ska äta grovfoder och inget annat, detta inkluderar inte den extrema delen vill jag snabbt påpeka. Den som föreskriver halm och sly, för till trots sin åkomma har en fånghäst fortfarande ett behov av näring som den inte får bli förnekad. Att återställa magen kan göras utan svält, alla levande individer har ett näringsbehov som måste fyllas oavsett i vilken position de befinner sig i.

Så sammanfattningsvis tror jag, att om man satsade på mer balanserat intag i foderstaten för hästen, där basen av näringsintaget främst kom från grovfoder så kanske man kunde reducera antalet drabbade hästar. Ett förtydligande är nog på sin plats, jag tror inte att alla fånganfall kan avhjälpas genom det här. Jag tror att många hästar skulle slippa om deras ägare skaffade lite mer kunskaper om grovfodrets betydelse för hästen.

HH skrev att fång är en gammal åkomma, och det är den med säkerhet. MEN förr drabbades inte hästar av fång i samma utsträckning som nu, och tittar man tillbaka lite på vad hästen då fick äta så var det först och främst hö/halm den fick sig till livs, arbetande hästar fick även sig en dos havre. Jag kan nästan känna att de åkommor jag läser om för 30-50 år sedan härrör mer till den sk måndagssjukan (korsförlamning) än fång, jag har fått förmånen att läsa dagböcker från ett lantbruk som omspänner 15 år och här finns korsförlamning mer omnämnt än fång.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Jag håller också med ditt resonemang.

Sedan har jag själv undrat om konstgödslets roll i det hela, om det kan tippa hästar "över kanten"?!
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

HH skrev att fång är en gammal åkomma, och det är den med säkerhet. MEN förr drabbades inte hästar av fång i samma utsträckning som nu, och tittar man tillbaka lite på vad hästen då fick äta så var det först och främst hö/halm den fick sig till livs, arbetande hästar fick även sig en dos havre. Jag kan nästan känna att de åkommor jag läser om för 30-50 år sedan härrör mer till den sk måndagssjukan (korsförlamning) än fång, jag har fått förmånen att läsa dagböcker från ett lantbruk som omspänner 15 år och här finns korsförlamning mer omnämnt än fång.

Ursäkta OT, men vad tror/vet man att korsförlamning beror på?
Har alltid trott att det varit knutet till för mycket kraftfoder eller dylikt, men om det då var vanligare förr så spricker det antagandet?
 
Senast ändrad:
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

lånar knapp av mig själv

Mycket intressant diskussion!

Det som känns lite motsägelsefullt är teori om för kraftigt grovfoder (kohö/silage) kontra att man inte bör ge för mycket kraftfoder utan låta grovfodret stå för näringen i så hög grad som möjligt.

Eftersom jag alltid utgått från det senare, att ge så lite kraftfoder som möjligt (nåja, ibland har jag nog kunnat ge ännu mindre utifrån behovet, men då snackar vi inget istället för ett par nävar per mål som exempel :p) och så mycket grovfoder som möjligt - fri tillgång om möjligt.
Nu när vi har väldigt höga värden i silaget (kosilage) i kombination med fri tillgång så skulle det enligt första resonemanget vara större risk för fång. Dock har jag en "fånghäst" som dessutom får ½kg kraftfoder + olja för att hålla hullet som inte visat några tecken på fång, trots att värdena är skyhöga mot standardbehovet utifrån hästen.
Den andra är av kallblodstyp och i ponnystorlek = lättfödd. Äter dessutom massor av gräs den kan hitta när snön börjar smälta bort. Den har inte heller visat tecken på fång *peppar peppar*. Borde synas relativt snabbt tycker man eftersom de är barfota bak.

Behöver man vara så försiktig med grovfodret?
Borde inte hästarna rent teoretiskt sett (åtminstone på fri tillgång) ha en viss gräns för hur mycket de äter utan att man behöver begränsa det åt dom?
Kanske med undantag för riktigt små ponnyer som kanske inte ens skulle klara övergången..?

Nog för att det inte direkt är en vetenskaplig teori, men för mig känns det mest sannolikt att det är magens balans och välmående överlag som avgör om hästen kommer ha lätt att åka på åkommor av det här slaget. Droppen som får bägaren att rinna över. Att en enda faktor kanske inte spelar så stor roll, om hästens mage överlag fungerar hyfsat bra.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Ursäkta OT, men vad tror/vet man att korsförlamning beror på?
Har alltid trott att det varit knutet till för mycket kraftfoder eller dylikt, men om det då var vanligare förr så spricker det antagandet?

Arbetshästarna förr fick mycket spannmål för att de skulle hinna/orka äta tillräckligt, de kanske arbetade 8-10 timmar per dygn, behövde sova lite också, de skulle troligtvis inte hinna/orka äta tillräckligt med grovfoder för att täcka sitt behov vid hårt arbete.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Jag kan inte hela resumen för korsförlamning, där får någon annat ta vid. Men korsförlamning drabbade ofta hästar på måndagen, söndag var vilodag och hästaran utfodrades med samma giva havre även då. Detta kunde resultera i korsförlamning, det intressanta var att man själv noterat detta enligt dessa dagböcker och dragit bort havre på söndagen. Detta gav i förlängningen färre korsförlamningar, ialla fall enligt dessa gamla dagböcker. Fång omnämns som hovsjuka, och drabbade bara ett sto enligt dessa dagböcker. Om jag tolkat det rätt, så får jag förmoda att det handlar om dräktighetsfång/belastningsfång eftersom stoet väntade föl och fölade sedemera.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Nej nu missuppfattade du mig. Jag menar att de flesta hästar befinner sig i nån slags halvsvält mest hela tiden så när de väl får tag på MAT, tex näringsrika gröna strån etc så slår det till rejält med fång som följd.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Jag kan inte hela resumen för korsförlamning, där får någon annat ta vid. Men korsförlamning drabbade ofta hästar på måndagen, söndag var vilodag och hästaran utfodrades med samma giva havre även då. Detta kunde resultera i korsförlamning, det intressanta var att man själv noterat detta enligt dessa dagböcker och dragit bort havre på söndagen. Detta gav i förlängningen färre korsförlamningar, ialla fall enligt dessa gamla dagböcker. Fång omnämns som hovsjuka, och drabbade bara ett sto enligt dessa dagböcker. Om jag tolkat det rätt, så får jag förmoda att det handlar om dräktighetsfång/belastningsfång eftersom stoet väntade föl och fölade sedemera.

Då stämde det jag läst (för länge sen) då troligen.
Att man bör skära ner på kraftfodret kvällen innan hästarna har vila. Var en artikel angående travare och korsförlamning.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Det som känns lite motsägelsefullt är teori om för kraftigt grovfoder (kohö/silage) kontra att man inte bör ge för mycket kraftfoder utan låta grovfodret stå för näringen i så hög grad som möjligt.


Borde inte hästarna rent teoretiskt sett (åtminstone på fri tillgång) ha en viss gräns för hur mycket de äter utan att man behöver begränsa det åt dom?
Kanske med undantag för riktigt små ponnyer som kanske inte ens skulle klara övergången..?

Det är möjligt att jag börjar bli trött men jag förstår inte riktigt hur du menar med det första du skriver. Jag har förstått det som att det inte är farligt att ge hästen ett kraftigt grovfoder så länge den inte blir för tjock. Eftersom hästens tarmar är anpassade till att äta grovfoder klarar den det.

Nästa del jag citerar har jag också undrat över. Jag undrar också om det är skillnad mellan hästar och ponnyer. Jag har fått för mig att ponnyer har svårare att reglera detta själva.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Vet inte...kanske det är så...men det skulle inte förvåna mig om det är så att vi människor ger mer kolhydrater nu än förr.

Har en fång shettis också:( jätte trist...
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Nej nu missuppfattade du mig. Jag menar att de flesta hästar befinner sig i nån slags halvsvält mest hela tiden så när de väl får tag på MAT, tex näringsrika gröna strån etc så slår det till rejält med fång som följd.
Ja men den halvsvälten beror mest på för lite grovfoder/för kort ättid, inte på för lite mat.
PL
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Jag trodde också, att den gamla skrönan att protein från grovfoder skulle orsaka fång, var utrotad.

Nej inte ens bland veterinärer:mad:
PL


Nej, tyvärr...

När min häst fick fång fick jag "order" från minst 3 håll -2 distriktare och en privatpraktiserande med i övrigt högt anseende- att bara ge "några kg fjolårshö" per dag...:crazy:

Klinikveterinären däremot ansåg att hästen självklart måste få sitt närings- och tuggbehov tillgodosett, men att hon absolut inte fick gå upp i vikt, samt att jag skulle undvika spannmål och övriga snabba kolhydrater så mycket det bara går. :)

"Se henne lite som en diabetiker", tror jag han sade.
 
Sv: Fång - Allt mer vanligt?

Hugger en knapp...

Vi har haft två fall av fång i stallet de senaste 2 åren, båda två var överviktiga halvblod på bete. (Den ena sommaren 2006, den andra året efter.)

Vintertid (=säsongen innan de blev sjuka) fodrades de båda med hö av halvbra kvalité, häst nr 1 fick endast ett par dl havre till det, häst nr 2 fick proteinkomplement i form av lusern och soja.
(Häst nr 2 visade sig dock ha väldigt känslig mage och fick problem av sojan, kanske en bidragande orsak till fången?)

De betades in ganska försiktigt under flera veckor, och släpptes på heltidsbete i början av juni.

Betet är en gammal vall som betats av kor fram till för ca 10 år sedan, då välgödslad och mycket kraftig, men är nu inte gödslad på ca 3 år.
Det är fortfarande ett mycket kraftigt bete, men ogräset börjar breda ut sig, främst skräpporna. Hästarna har dock ingen anledning att äta dem, det finns så mycket av det som är godare. Även vit- och rödklöver finns i partivis.

Min slutsats: Våra hästar har blivit sjuka av övervikt främst orsakad av för lite motion, men något säger mig även att betet har förändrats och bidragit till fången, men vad?

Sedan korna försvann har vallen betats av hästar av alla slag, och vad jag vet har bara en enda blivit sjuk tidigare, men då var det avfall från den närliggande kvarnen som var starkt misstänkt. Varför blir hästarna sjuka nu???:confused:

Är det för tvära kast i klimatet, ena månaden är det ökentorrt, och sedan spöregnar det i en vecka? Är det något olämpligt som växer till när vallen inte gödslas?

Orsaker som beskrivits tidigare i tråden, silage och stora kraftfodergivor är alltså uteslutet i våra fall... ;)
 

Liknande trådar

Hästvård Lite historik. Onsdag Visar rörelsestörning vänster fram, alla tycker att det sitter i bogen, vilket det alltid ser ut som på den här...
3 4 5
Svar
89
· Visningar
11 612
L
Ekonomi & Juridik OBS – KOPIERA INTE NÄR DU SKRIVER SVAR pga LÅNGT INLÄGG – gör en egen sammanställning med TIPS / RÅD – Tack !!!! Förvirringen känns...
2
Svar
24
· Visningar
5 964
Senast: Lyckan i Halland
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp